Ruim 9 maanden geleden plaatste Reguillo Vandepitte, oprichter en mede eigenaar van Skills & Control, een oproep op LinkedIn: “Welke bedrijven willen investeren in beweging in de maatschappij?” Het bericht was een begin van een doordacht concept en mooie samenwerkingen.

Duidelijke visie en missie 

De jongens van Skills & Control hebben een duidelijke missie: impact door middel van sport. Hun strategie bestaat uit 3 pijlers: inspireren, verbinden en ontwikkelen van mensen. Alles wat ze doen, past binnen deze gedachtegang. Zo zijn ze begonnen als techniekschool, waar zij aanvullende trainingen aanbieden voor (jeugd)voetballers. Inmiddels werken ze door de hele regio, van Schouwen Duiveland tot Zeeuws Vlaanderen. Kinderen, ouderen, maar ook trainers, bedrijven en scholen kunnen bij hen terecht voor een gezonde dosis beweging. En dat blijft niet bij een potje voetbal. “Binnen ons team hebben we een sport- en prestatiepsycholoog. We maken sport toegankelijk voor iedereen.’’

Technologie als middel

Ondanks het succes van Skills & Control, zit Reguillo niet stil. “Met de ontwikkeling van digitalisering en daarbij toegenomen schermgebruik halen veel kinderen de beweegnorm niet. Daarnaast zijn we met ons huidige aanbod vaak aan locatie en tijd gebonden.” Bij de volgende stap in hun missie buigen zij daarom het veelvuldige schermgebruik onder kinderen om in een kans. “We ontwikkelen een app die kinderen stimuleert tot beweging en activiteiten buiten. In een digitale game-omgeving kunnen kinderen instructievideo’s bekijken, oefeningen uitvoeren en zichzelf tijdens de eindopdracht filmen. Een trainer beoordeelt de kinderen op afstand, waarbij een goede beoordeling leidt tot de toegang tot nieuwe levels en opdrachten. Ook ontvangen kinderen een digitale of zelfs fysieke beloning, zoals een persoonlijke video van een profvoetballer of leuke bal van een sponsor. “

Gezond in Zeeland

De app is niet alleen bedoeld voor jonge voetballers, maar juist ook toepasbaar voor scholen en andere sporten dan voetbal. En door mogelijkheden van groepsactiviteiten en/of -beloningen in te bouwen spelen we ook in op het sociale aspect van gezondheid. Voor de doorontwikkeling in deze bredere richting werd contact gezocht met Gezond in Zeeland en een plan opgesteld. Dat plan werd beloond met een innovatievoucher. Deze was naast een financiële bijdrage in de technische ontwikkeling van de app, aanleiding tot veel samenwerkingen. De provincie, de HZ, de Cruyff Foundation, het Sport Akkoord en verschillende basisscholen zijn betrokken partijen. Ook is Patrick Vader, makelaar van Gezond in Zeeland, een belangrijke sparringpartner.­­­ “Hij kent zoveel wegen die het voor ons makkelijker maken ergens binnen te komen. Bij de ideevorming gaf hij praktische tips waar we echt wat mee konden.”

De uitwerking van een app brengt veel uitdagingen met zich mee en ook voor de implementatie zijn nog wel wat drempels te slechten. De beschikbaarheid van mobiele apparaten, werkdruk van leraren, privacy van deelnemers en natuurlijk het financiële plaatje zijn thema’s waar Reguillo veel over nadenkt. “Maar, als je ergens in gelooft , trek je vanzelf mooie dingen naar je toe.” , vertelt hij inspirerend. “Dat stukje mindset geef ik ook mee aan mijn leerlingen. Samen krachten bundelen is écht iets moois!”

Reguillo Vandepitte, van Skills & Control, staat tijdens een voetbaltraining voor het doel. Een van de jonge voetbaltalenten staat klaar om een doelpunt te maken.Reguillo Vandepitte, van Skills & Control, geeft jonge voetballers uitleg tijdens een training op het voetbalveld.

“Dit initiatief laat zien hoe het belang van plezier in sport en bewegen kan worden gekoppeld aan de niet meer weg te denken technologie. Voor dergelijke innovatieve concepten heb je inspirerende mensen nodig, die nut en noodzaak inzien van onze maatschappelijke opgaven. Requillo is daar een mooi voorbeeld van. Het stimuleren van een gezonde leefstijl door sport en technologie te combineren om jeugd in beweging te brengen. Super Gaaf!”

Patrick Vader
Makelaar Gezond bewegen