Anita Aerts, voormalig verzorgende bij Zorgstroom, loopt regelmatig met haar hondje door het bos om even bij te tanken. Genietend van de natuur vroeg ze zich af: “Hoe is dat wanneer je ouder wordt? Kom je hier dan nog? Of ben je niet meer voldoende mobiel en afhankelijk van een rollator of verzorger?” Tegelijkertijd ziet ze dat mensen in de zorg handen en middelen tekort komen. Medewerkers in de thuiszorg reiken medicijnen uit, verbinden wonden en fietsen door naar de volgende client. “Wat zou het fijn zijn om eens wat extra’s voor deze ouderen te kunnen doen!”

Hart voor de zorg

Vanuit deze gedachtegang is Stichting Hart voor de zorg Walcheren ontstaan. Medewerkers uit de thuiszorg signaleren meer dan alleen zorg. Zij zien dat huis-, tuin- en keukenklusjes blijven liggen, dat het netwerk van mensen kleiner wordt en medische kosten steeds hoger worden. Stichting Hart voor de Zorg Walcheren biedt hierin ondersteuning door het Noodfonds, de Klussenservice maar ook door individuele en groepsactiviteiten te organiseren. Gedragen door vrijwilligers, die zelfs naast hun drukke baan in de zorg, hun steentje bijdragen. “Ze hebben het hart op de goede plek,” aldus Anita.

De Walcherse Ontmoetingsdag

Een van de activiteiten is de Walcherse Ontmoetingsdag voor 55-plussers, deze vond op 30 augustus 2019 voor de eerste keer plaats. Ontmoeten, verbinden, natuur en bewegen stonden tijdens deze dag centraal. Via Stichting Welzijn Middelburg werd Anita in de voorbereidingen in contact gebracht met Sven van Rijswijk, toenmalig directeur van Terra Maris en makelaar Gezond de natuur in voor Gezond in Zeeland. Zijn enthousiasme gaf een impuls aan de realisatie van het evenement. “We waren erg blij dat we de tuin van Terra Maris mochten gebruiken en dat de deelnemers elkaar op deze mooie plek in de natuur konden ontmoeten. En dat is precies waar we het voor doen”, vertelt Anita. "We willen mensen activeren, 1 op 1 met elkaar verbinden en hun onafhankelijkheid stimuleren. En bij dat laatste is plezier voor ons het belangrijkst. Zo lang mogelijk zelfstandig zijn én blijven genieten, die kans willen we mensen graag geven. “

Na de 1e succesvolle ontmoetingsdag volgde al snel een 2e editie. “We maken er altijd een feestje van, met gebak, koffie, lunch en leuke activiteiten. Van handmassages, boetseren tot rondleidingen en zelfs een VR-game geheugentraining.” zo licht Anita verder toe. En zo’n ontmoetingsdag is niet alleen voor de ouderen een dagje uit, ook voor de vrijwilligers is het een fijne ervaring. Een dag met een bijzondere intieme sfeer, een oppepper voor de ouderen en een gelegenheid voor de vrijwilligers om net die extra aandacht te kunnen geven waar ze in hun dagelijkse bezigheden niet aan toe komen.

Samenwerking

Naast de ondersteuning van Gezond in Zeeland bij de voorbereiding, de organisatie, de publiciteit en de uitvoering van de evenementen, heeft Anita ook veel gehad aan hun netwerk. “We zijn onder andere in contact gekomen met Stichting Welzijn Veere, Stichting Welzijn Vlissingen, SVRZ en WVO Zorg. Dankzij de korte lijntjes van Gezond in Zeeland weet je bij wie je moet zijn en dat is echt nodig.”

Ook studenten van de Hogeschool Zeeland zijn betrokken bij Stichting Hart voor de zorg Walcheren en de Walcherse Ontmoetingsdag. Ze hebben een verdiepingsonderzoek gedaan onder de doelgroep en op basis hiervan het weekboek voor bewegen, natuur en ontmoeting ‘Samen gezond’ gepubliceerd. Daarnaast zijn de wensen en ervaringen van de deelnemers in kaart gebracht voor volgende edities van de ontmoetingsdagen. Want als het aan Anita ligt, komen die er zeker. “De ontmoetingsdagen waren nooit mogelijk geweest zonder de samenwerking met de Provincie, de verschillende stichtingen en alle zorgorganisaties. Het zou fantastisch zijn als we onze krachten kunnen bundelen en er een jaarlijks evenement van kunnen maken. We zijn nu in elk geval in gesprek om nog een ontmoetingsdag te organiseren. De voorbereidingen zijn altijd een flinke hap werk, maar als de klik er onderling is, lijkt het alsof het allemaal vanzelf gaat.”

Ouderen genieten buiten van een kopje koffie en nemen deel aan een activiteit tijdens de Walcherse Ontmoetingsdagen. Foto door Mieke Wijnen FotografieEen deelneemster aan de Walcherse Ontmoetingsdagen schildert aan een tafel buiten in de Manteling. Een vrijwilligster is met haar in gesprek.Sven van Rijswijk, makelaar Gezond de natuur in voor Gezond in Zeeland

“Samen de natuur kunnen beleven, ook op oudere leeftijd, draagt bij aan een vitaal Zeeland.  Dit mooie initiatief draagt daaraan bij en laat bovendien zien wat de waarde van organisatie-overschrijdend samenwerken is. Zowel de organisatie als de deelnemers en vrijwilligers kijken uit naar een nieuwe editie. ”

Sven van Rijswijk
Makelaar Gezond de natuur in