Hans Everse is kok. Bij Tafel Thuis - De Zeeuwse Keuken is hij dagelijks verantwoordelijk voor 1.800 gezonde, lekkere maaltijden voor cliënten van Zorgstroom. Maar Hans staat voor een hele brede invulling van wat het koksvak inhoudt. 'Als kok maak je eten klaar. Maar je bepaalt daarmee ook wat mensen precies aan voedingsmiddelen binnen krijgen. Dat geeft een hoop verantwoordelijkheid.'

Hij is ook om die reden begonnen met Zilt-e. Dat is een puur, gezond streekproduct dat traditioneel zout vervangt. Hans: 'het bestaat voor honderd procent uit gezuiverd Oosterscheldewater. Als je dat als smaakversterker gebruikt, er je groenten in kookt en zo, dan levert dat een afname van de zoutconsumptie van zo'n dertig procent.'

Hans levert Zilt-e zelf aan tal van afnemers en het product is bijvoorbeeld ook te koop bij de Sligro. Hij verzorgt ook events en demonstraties met bijvoorbeeld Zeeuwse friet of soep.

Plantaardig

Bij Tafel Thuis draait ook alles om gezond eten: minder suiker, zout en vet zonder dat dat ten koste gaat van de smaak. Meer groenten ook. Hans: 'Mijn grote inspiratiebron is Rob Baan, expert op het gebied van verse voeding. Die man heeft een hele goede filosofie over eten en gezondheid. En hij heeft een enorme kennis van zaken. Kortweg stel hij, dat we de afgelopen eeuwen steeds verder weg zijn komen te staan van het eten dat mensen oorspronkelijk aten. Dat bestond voor een groot deel uit plantaardige ingrediënten, aangevuld met een klein beetje dierlijk eiwit. Veel niet-overdraagbare ziektes hebben volgens Rob Baan hun oorzaak in ons dieet, dat de afgelopen eeuwen veel te sterk is gewijzigd.'

Eilandje

Over het initiatief Gezond in Zeeland: 'Er valt heel erg veel te winnen op het gebied van food als onderdeel van andere sectoren. Als ik bijvoorbeeld kijk naar wat wellness-centra met eten doen, dan denk ik dat men daar veel kansen laat liggen. Sectoroverstijgend bezig zijn en samenwerken, ik denk dat het 'm daar in gaat zitten. Je moet echt bereid zijn van je eilandje af te komen. Pas dan kun je je laten inspireren en samen kansen gaan verzilveren. Goed voor je organisatie en goed voor mensen. Want het kan makkelijk een stuk gezonder allemaal.'