Hoe blijf je gezond, fit en vitaal? Het is een vraag waar veel mensen mee bezig zijn, vertelt Huberdien Westerweele, oprichter en eigenaresse van EigenKans en Paardenkracht naar Eigen-kracht. “We horen steeds vaker dat jongeren last van een burn-out hebben en dat oudere werknemers zich afvragen hoelang ze hun werk nog kunnen volhouden.” Op deze ontwikkeling speelt Huberdien in met het opzetten van een platform voor coaches die de natuur als podium gebruiken. Waar coaching meestal pas ná het ontstaan van klachten wordt ingezet, is ‘Zeeuws Vitaal’ vooral ook als preventief instrument bedoeld.

Wat de natuur met je doet

“We zitten te veel binnen. De wind door je haren, buiten zijn in de natuur en bewegen doet een mens goed, body & mind!’’, vertelt ze. En juist de combinatie van professionele coaching met de kracht van de natuur heeft een sterke preventieve werking. Verschillende coaches uit diverse hoeken, van voeding en personal training tot meditatie en coaching met paarden, zullen hun dienstverlening aan gaan bieden op het platform ‘Zeeuws Vitaal’. Zo wordt er gewerkt aan meer bekendheid van de coaching mogelijkheden. Daarnaast kunnen werkgevers op het platform een voucher aanschaffen als waardevolle attentie voor hun werknemers. Hiermee krijgen werknemers een cadeau in de vorm van een tweetal sessies, bij zelf te kiezen coaches. Zo kan (preventieve) coaching worden ervaren door iemand die er nog niet bekend mee is of kan je eens aan de slag met een coach buiten je ‘comfort-zone’.

Van dromen naar daden

Op dit moment is Huberdien druk bezig met het ontwikkelen van de vouchers, het werven van deelnemende coaches, het bouwen van de website, marketing en de juridische onderbouwing van het concept. Ook worden er plannen gemaakt voor een aftrap van het platform, half april 2020. Het idee is dat middels een interactief programma P&O-ers en bedrijven tijdens de aftrap met de coaches in contact kunnen komen en deelnemen aan een lezing.

Vol energie en dromen denkt Huberdien al na over de verdere uitwerking van het project. In eerste instantie richt het platform zich op werkgevers, maar ook Zeeuwse inwoners en gasten kunnen hier gebruik van maken. “Met dit initiatief maken we optimaal gebruik van de unieke natuur in Zeeland. En in feite is dit concept door heel Nederland te implementeren. Dat zou een eer zijn!”

Gezond in Zeeland

Door onder andere het contact met Tatiana Booi en Sven van Rijswijk werd Huberdien op de hoogte gebracht van de innovatievouchers van Gezond in Zeeland. De volgende stap was het schrijven van een concreet plan van aanpak. De ontvangen innovatievoucher heeft Huberdien ingezet voor het inwinnen van advies en de realisatie van onder andere marketingmiddelen, de website en de juridische zaken. “Zonder die voucher had ik dit nooit gedaan, het heeft enorm geholpen bij de eerste stap.” Ook hebben de makelaars haar in contact gebracht met mensen die goed op de hoogte zijn van dit soort processen. Deze nieuwe contacten geven een extra boost voor de uitwerking van het concept en zijn wellicht de eerste afnemers van de coaching-vouchers voor hun werknemers.

Voor nu ligt de focus op het werven van natuur-coaches. In januari hoopt Huberdien de website live te zetten en alles in gereedheid te brengen voor de kick-off in april. En vanaf daar? Knallen! Een mooie start van 2020.

Huberdien Westerweele, van het platform Zeeuws Vitaal, staat voor de paardenwei terwijl video-opnames en foto’s worden gemaakt.Huberdien Westerweele, van het platform Zeeuws Vitaal, poseert in de wei met twee van haar paarden.Huberdien Westerweele, van het platform Zeeuws Vitaal, poseert in de wei met twee van haar paarden.

“Met het innovatieve initiatief Zeeuws Vitaal wint iedereen. Natuurcoaches worden professioneel ondersteund in hun promotie en krijgen een ingang bij het bedrijfsleven. Werkgevers krijgen een vernieuwend pakket dat ze aan hun werknemers kunnen aanbieden. Werknemers kunnen gebruik maken van de talenten van een groot aantal coaches die de Zeeuwse Natuur als podium gebruiken. En de Zeeuwse natuur tenslotte, wordt op een respectvolle en vernieuwende manier beleefd. Ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan dit unieke platform.”

Sven van Rijswijk
Makelaar Gezond de natuur in