Rondom de Stelleplas, gelegen aan de rand van Heinkenszand, zijn verschillende organisaties actief op het gebied van recreatie. Zo vind je er Camping Stelleplas, het gemeentelijke zwembad, Brasserie Stelleplas, de vakantiewoningen op het Geertruidahof en vakantiepark Hof van Zeeland. En momenteel wordt er gewerkt aan een kleinschalig chaletpark ter aanvulling hierop. Vele honderden dag- en verblijfsgasten zijn welkom om te komen zwemmen, eten en overnachten. Maar echt recreëren aan de, door zandwinning ontstane, plas is nog maar beperkt mogelijk. “En daar ligt een kans!” aldus Robert-jan Provoost, parkmanager van Hof van Zeeland en mede-initiatiefnemer voor de recreatieve ontwikkeling van de Stelleplas.

Investeren in kwaliteit

Vakantiepark Hof van Zeeland bestaat uit 164 vakantiewoningen, die voor het overgrote deel namens de eigenaren worden verhuurd. Naast de verhuur wordt ook het verwelkomen van de gasten en het onderhoud van de woningen, het park en het groen door het team van Robert-jan verzorgd. Gastvriendelijkheid en -gerichtheid, staan hoog in het vaandel en daar is het bieden van kwaliteit onlosmakelijk mee verbonden. Daarom wordt elk jaar geïnvesteerd in verbetering van de woningen en het park. “De gasten van nu zoeken comfort en privacy voor hun verblijf. Voor hun vertier gaan ze graag op pad in onze mooie provincie.” vertelt Robert-jan verder.

Aansluitend bij de wens om kwaliteit te bieden op het park werd, in samenwerking met de andere partijen aan de plas, de gemeente en andere belanghebbenden, een plan bedacht om de dagrecreatie rondom de Stelleplas te ontwikkelen. En hierbij staat niet de verblijfsgast, maar juist de lokale inwoner centraal. De wensen en ideeën van deze groep zijn in kaart gebracht door onderzoek, in samenwerking met de HZ University of Applied Sciences. Het plan werd uitgewerkt tot een ambitieus project dat bestaat uit o.a. het ontwikkelen van een MTB-route, het aanleggen van een schelpenpad rondom de plas voor wandelaars en fietsers, een natuurspeeltuin, een ligweide met zonnestrand en poedelplaats, en een motoriekroute. Op een later moment is ook de wens om een multifunctioneel sportveld, een uitkijktoren en bijzondere overnachtingsplaatsen te realiseren. En om de plas aantrekkelijk te houden voor het vissen en later geschikt te maken voor bijvoorbeeld kanoën en suppen moeten de oevers en steigers aangepakt worden en de waterkwaliteit beheerst.

Gezond aan de Stelleplas

“De gehele ontwikkeling van de Stelleplas staat in het teken van gezondheid. Bewegen, buiten zijn, kliederen en klauteren, het is allemaal goed voor onze gezondheid.” zo stelt Robert-jan. Vandaar ook dat Tatiana Booi, makelaar Gezond recreëren, al sinds de eerste planvorming een van de betrokkenen is. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in het inzichtelijk maken van de vervolgstappen en het leggen van contacten, die nodig zijn voor de realisatie van het project.

De eerste twee onderdelen van het project zijn al gerealiseerd en op dit moment worden de motoriekroute en de natuurspeeltuin ontworpen. Voor de ontwikkeling hiervan is de expertise ingeroepen van bureau Ruimte en Groen. Dankbaar wordt het geld van de innovatievoucher hiervoor benut. Al dekt het slechts een deel van de totale kosten, het is een mooie stimulans voor de verwezenlijking van dit project.

Robert-jan vertelt tenslotte trots: “De motoriekroute wordt uniek in Nederland! Met een uitdagend parcours, voor jong en oud, willen we bewegen stimuleren en de motoriek verbeteren van de doelgroep van 2 tot 100 jaar.” De samenwerking met scholen op het vlak van bewegingsonderwijs zal een logisch vervolg zijn, maar ook voor een schoolreisje of kinderfeestje belooft Stelleplas een leuke bestemming te worden.

Robert-jan Provoost, van Hof van Zeeland, staat aan de rand van de Stelleplas. Hij laat een visualisatie van de te realiseren natuurspeeltuin zien.

“De ambitie, om van de Stelleplas dé recreatieve hotspot van Borsele te maken, ondersteun ik graag. Met dit project en innovatieve concepten zoals de motoriekroute kunnen we Zeeland op de kaart zetten op het gebied van gezondheidstoerisme. Het heeft alles in zich om een positieve impuls te geven aan zowel de recreatie als aan de leefbaarheid van de omgeving en de gezondheid van de inwoners en toeristen.”

Tatiana Booi
Makelaar Gezond recreëren