Zeeland is een uithoek van Nederland waar niets te beleven valt en niets te doen is. Waar geen kansen zijn op een baan voor mijn partner… Dat was het beeld dat in de media ontstond in de discussie rondom de nieuwe kazerne.

Eerst even wat feiten. Er zou geen werk zijn. Maar met 36.000 vacatures per jaar zijn er in Zeeland volop kansen op werk – met name in de techniek, zorg en de recreatieve sector. Er zou ook niets te doen zijn. Dat vinden wij wel meevallen. Zo zijn er volop uitgaans-gelegenheden, van restaurants met Michelin-sterren tot eetcafés en kroegen. Op cultureel vlak zijn de Zeeuwen zeer actief, denk aan het Zeeland Nazomerfestival of Concert at Sea. Watersport? De Zeeuwse delta is het meest diverse en uitgestrekte watersportgebied van Noordwest-Europa! Behoefte aan een grote stad? De Randstad ligt op zo'n anderhalf uur rijden en vanuit hartje Zeeland ben je binnen een uur in Antwerpen.

Onbekend maakt onbemind. Daarom ontstond het idee een ludieke quiz te maken, die recent op sociale media is geplaatst (korpsquiz.nl). Om de mariniers en gezinnen een beter beeld van Zeeland te geven, volgt deze zomer een digitaal magazine met informatie over wonen, werken en leven in onze provincie. Via een enquête die is uitgezet onder alle 2600 leden van het Korps Mariniers inventariseert de Provincie Zeeland op dit moment over welke onderwerpen zij meer zouden willen weten.

Ook vragen we in de enquête naar de verhuisbereidheid van de mariniers. We kunnen ons voorstellen dat niet alle mariniers  positief tegenover de verhuizing van Doorn naar Vlissingen staan. Een verhuizing betekent nogal wat. Die gevoelens kunnen wij niet wegnemen, maar we kunnen er wel samen voor zorgen dat de beeldvorming over Zeeland juist is en de mariniers zich hier welkom voelen.

Vanuit de lucht de Buitenhaven van Vlissingen: het gebied waar de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne wordt gebouwd