In september 2018 is chroom-6 aangetroffen op de Stationsbrug in Middelburg. Chroom-6 is een hulpstof die vaak aan verf werd toegevoegd, om de verfcoating op staal betere roestwerende eigenschappen te geven. Verf met chroom-6 is in het verleden breed toegepast in heel Nederland.

In vaste vorm is chroom-houdende verf niet gevaarlijk. Pas bij stralen of slijpen, komt de stof in poedervorm vrij en kun je het inademen of opnemen in je bloed. Langdurige blootstelling aan chroom-6 kan leiden tot gezondheidsrisico’s.

De bruggen en sluizen in beheer van de Provincie zijn de afgelopen decennia regelmatig ontroest en bijgewerkt. We kunnen ons voorstellen dat (oud-)collega’s die hier aan hebben gewerkt, vragen hebben over de risico’s waaraan ze hebben blootgestaan.

  • Werkte u - nu of in het verleden - aan de bruggen?
  • Heeft u zorgen of vragen over het gebruik van chroom-6 bij de Provincie?

Dan kunt u zich  melden bij meldpuntarbo@zeeland.nl o.v.v. vragen chroom 6. 

Goed om te weten:

Nu chroom-6 is aangetroffen bij de Stationsbrug, heeft de Provincie ook andere objecten in ons beheer onderzocht op de aanwezigheid van chroom-6. De aanwezigheid van chroom-6 is aangetoond op twee provinciale bruggen: de Stationsbrug in Middelburg en een bruggetje bij Kleverskerke. Verder weten we dat er geen chroom-6 houdende verf zit op bruggen in het Kanaal door Walcheren die de laatste jaren gerenoveerd zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Keersluisbrug in Vlissingen en ook voor de Draaibrug bij Oost-Souburg.

Voor andere bruggen en sluizen is - na een eerste scan - geen volledige zekerheid of alle onderdelen van het object chroomvrij zijn. Het kan zijn dat een sluisdeur chroomvrij is, maar dat we (op basis van desk-research) niet kunnen aantonen dat dit ook geldt voor een leuning of alle gebruikte schroeven. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere en laten we extra onderzoek uitvoeren bij werkzaamheden waar mogelijk chroom-6 kan vrijkomen. Veiligheid van mens en milieu staat immers altijd voorop bij werkzaamheden.