Mini-interview met Maja van Putte, nieuw lid van ons POP-team

Sinds begin juni 2022 werkt Maja van Putte voor de Provincie Zeeland, in het bijzonder voor het Europateam, dat Zeeuwse partijen adviseert over het aanvragen van Europese subsidies. Binnen het Europateam zijn er verschillende collega’s die zich vooral met het Plattelandsontwikkelingsprogramma POP bezighouden. Maja is nu lid van dat POP-team en zij vertelt in dit mini-interview over haar nieuwe functie en over haarzelf.

 

Ons Europateam helpt u graag

Je bent nu een kleine twee maanden lid van ons POP-team. Wat vind je ervan om te werken in het mooie Provinciehuis in Middelburg?

Het bevalt goed! Ik kwam hier vroeger al regelmatig als gast, dus de plaats is niet nieuw, maar ik verbaas me nog iedere keer over de mooie gangen en verstopte werkkamertjes. Ik kom binnen in een extra drukke periode met de wisseling van het programma in aantocht en alle grote uitdagingen waar de landbouw en de natuur voor staan, maar ik hou wel van die dynamiek en juist daardoor is het werk erg afwisselend. Juist nu is het de kunst om het programma zo goed mogelijk in te zetten om agrariërs te helpen bij de overgang die moet worden gemaakt naar een duurzame landbouw.

Wat ga je zoal doen in je functie van coördinator voor POP?

Als POP-coördinator hou ik overzicht over de uitvoering van het totale POP-programma voor Zeeland. Daarbij houd ik een scherp oog op hoe het loopt met in ontwikkeling zijnde projecten, plan ik samen met de rest van het team nieuwe openstellingen en hou ik de financiële stromen in de gaten. Daarnaast leg ik verbindingen tussen dit Europese subsidieprogramma POP en de diverse andere beleidsterreinen waarop de Provincie actief is. Ook ben ik het eerste aanspreekpunt voor verschillende samenwerkingspartners en ons eigen bestuur.

Naast het huidige POP-programma ben ik nu ook al erg druk met het nieuwe Nationaal Strategisch Plan (NSP). Dit is het vervolg op het plattelandsontwikkelingsprogramma en gaat als het goed is vanaf 2023 van start. Daarover worden nu veel gesprekken gevoerd. Bijvoorbeeld over de voorwaarden waaraan de uitvoering van het programma moet voldoen en over de verdeling van het beschikbare geld tussen de provincies.

Je bent zelf opgegroeid op een boerderij op Tholen. Hoe was dat voor jou, en heeft het invloed gehad op jouw keuzes wat loopbaan betreft?  Zoiets in de trant van ‘je kunt het meisje wel uit de boerderij halen, maar de boerderij niet uit het meisje’?

Klopt! Ik ben opgegroeid op Tholen, waar wij woonden op het erf van een van mijn opa's. Allebei mijn opa’s zijn boer en hebben tot op heden nog steeds het bedrijf, al worden de meeste gronden verpacht en zijn zij zelf niet meer zo actief. Doordat we op het boerenerf woonden, was ik als klein meisje vaak te vinden in de stallen, tussen de stieren. Ik heb ook heel wat dagen op de aardappel-kistenrooier doorgebracht.

Hoewel ik het in eerste instantie niet per se voor ogen had, heeft mijn jeugd op het boerenerf toch invloed gehad op mijn carrière. Aan het eind van mijn studie vitaliteitsmanagement & toerisme ben ik afgestudeerd op het gebruik van streekproducten in de horeca. Na mijn afstuderen ben ik nog even in de horeca blijven hangen en ging vervolgens werken bij de ZLTO. Daar had ik onder meer 'korte ketens', 'agrotoerisme' en ' en ' in mijn takenpakket.

In de afgelopen twee jaar ben ik subsidiecoördinator geweest bij het waterschap. Ook daar heb ik veel met agrariërs te maken gehad.

Je had het over de stieren op jullie boerderij. Ik heb begrepen dat je nu heel andere, meer exotische dieren in huis hebt. Hoe komt dat zo?

Toen ik mijn huidige vriend leerde kennen, zo’n acht jaar geleden, moest ik even slikken toen ik zijn woonkamer binnenstapte. Daar zaten meer dan twintig slangen en diverse hagedissen in prachtige terraria. De langste was een tijgerpython van circa 5,5 meter! Hoewel ik ben opgegroeid met heel veel verschillende dieren, had ik dit nog niet eerder zo gezien.

Toen we besloten samen een huis te kopen, zijn veel van deze dieren vertrokken. We hebben nu nog een speciale ruimte voor onze huidige dierenverzameling met vier grote terraria, met daarin vier teju’s (dat zijn grote hagedissen van circa 1,5 meter lang) en vier landschildpadden. Daarnaast hebben we nog twee maine coons, die nu ook samen een nestje kittens hebben. Deze knuffelbare langharige katten zijn meer mijn ding.

Even terug naar ons eigen Zeeuwse platteland en naar je nieuwe werk voor het POP-team. Wanneer kunnen mensen je bellen? Met wat voor vragen kun jij ze verder helpen?

Mensen kunnen mij bellen als ze een idee hebben voor bijvoorbeeld de verduurzaming van hun bedrijf of de landbouw in het algemeen, of het versterken van de leefbaarheid van het platteland in Zeeland, en benieuwd zijn of er subsidie uit het POP-programma mogelijk is. Ik kan ze dan op weg helpen binnen POP of doorverwijzen naar een van de andere (Europese) subsidieprogramma’s die er zijn.

Verder vind ik het fijn en zinvol om regelmatig contact te hebben met uitvoerders van projecten, bijvoorbeeld als de uitvoering niet volgens plan verloopt. Samen kijken we dan of er een wijziging kan worden ingediend.

Ook zijn we als team graag bij bijeenkomsten waarbij kennis wordt gedeeld over het eindresultaat van een of meerdere projecten. Deze eindresultaten delen we dan binnen ons netwerk en kunnen ook tot gevolg hebben dat we ze kunnen vertalen in toekomstige openstellingen. Op die manier kunnen alle agrariërs ervan profiteren en kunnen we samen de overgang naar een duurzame landbouw versnellen.

Bedankt, Maja, voor het interview, ik wens je veel plezier en succes in je nieuwe functie, en ik hoop dat je veel Zeeuwen verder kunt helpen bij de duurzame ontwikkeling van hun Zeeuwse platteland.

Maja: Graag gedaan!

 

Maja van Putte

Contact

Als u meer wilt weten over POP-subsidies en over de andere Europese subsidieprogramma’s waar ons Europateam u over kan adviseren, neemt u dan een kijkje op ons Europaloket: www.zeeland.nl/europaloket.

Als u rechtstreeks contact wilt opnemen met Maja van Putte, of met het POP-team, kunt u terecht op onze POP3-pagina.

Bezoekadres

Provinciehuis, Abdij 6
4331 BK Middelburg

Plan mijn route
 

Postadres

Postbus 6001
4330 LA Middelburg