In de reeks machines op de bouwplaats Sloeweg stellen we je de tweede machine en bestuurder voor; Ad de Kreek van Boskalis rijdt met een dumper. Een dumper is een grote terreinmachine die wordt ingezet om zandtransport mogelijk te maken.

Reeks: de machines op de bouwplaats Sloeweg

De komende weken laten we u wekelijks zien welke machines nu aan het werk zijn op onze bouwplaats Sloeweg, wat hun klus is en wie de machine bestuurt. Een miniserie ‘machines op de bouwplaats Sloeweg’. Als eerste kon u meer lezen over de bulldozer.

Tegen het einde van de schaft arriveren we op het bouwterrein en maken we kennis met Ad. De mannen zitten nog even buiten in de zon. Samen met Ad lopen we naar een groot geel bouwvoertuig waarop duidelijk Boskalis te lezen is. We mogen gelijk instappen en een paar rondjes mee rijden. Er is maar een plek voor een passagier. We zitten hoog met een prachtig uitzicht.

Groot rijbewijs

Ad: ‘Ik rijd al een jaar of acht op een dumper, voorheen was ik bij Boskalis vrachtwagenchauffeur. Sinds zo’n vijf maanden rijd ik hier met zand heen en weer.’ Ook al heeft Ad een groot rijbewijs, om een dumper te mogen rijden heb je die niet per sé nodig legt hij uit. ‘Je mag deze machine besturen met een rijbewijs B. De machine mag niet de weg op. Het vervoeren gebeurt met een dieplader.’

Bakkie

Binnen in de cabine valt gelijk het 27 MC bakkie op. Ad: ‘We communiceren veel via het bakkie. Zodat ik weet waar het zand heen moet. In het begin van het werk is het altijd even goed luisteren wie nu aan het praten is.’ Het zand wordt gelost en we rijden weer terug voor een nieuwe lading.

Goed zicht

Vanuit de cabine hebben we goed zicht. Ad kan zo alles goed in de gaten houden. Rechts naast het stuur zit een achteruitrijcamera en er zijn meerdere spiegels. Ad rijdt soepel achteruit in een bocht de heuvel op om zo dicht mogelijk bij het betonnen deel van het viaduct zand te lossen.

220 kruiwagens

Dumpers zijn er in verschillende soort en maten, afhankelijk van wat ze vervoeren. Ad: ‘Deze dumper weegt leeg 25 ton. Met lading zo’n 52 ton. Per keer kan er dus ruim 18 kuub zand mee.’ We rekenen even snel uit dat dit iets meer dan 220 kruiwagens vol zijn.

Laatste week

Ook voor Ad zit het werk op het project er bijna op. ‘De zettingen zijn gereed. Hiervoor was twee meter hoog extra zand nodig voor het inklinken van de grond. Dus de grootste zandverplaatsingen zijn achter de rug. Dit is mijn laatste week hier. Daarna zal ik weer voor een volgend project van Boskalis worden ingezet.’

We bedanken Ad en worden weer netjes afgezet aan het begin van de bouwplaats.

De feiten

  • Machine: zeswiel aangedreven dumper (CAT) van aannemer Boskalis
  • Gewicht: 25 ton als de bak leeg is, anders wel ruim 50 ton
  • Lengte en hoogte:10,44 meter lang, 3,07 meter breed, 3,78 meter hoog.
  • Hoeveel zand transporteren: 18 kuub, ofwel 220 kruiwagens
  • Bijzonderheid: Bouwvoertuig dat uitsluitend op bouwplaatsen rondrijdt. Mag niet op de openbare weg rijden.
  • De machinist: Ad de Kreek
Knooppunt Sloeweg: Ad de Kreek op de dumper BoskalisKnooopunt Sloeweg: dumper BoskalisKnooppunt Sloeweg: achteruitrijcamera dumper