De Stationsbrug is bijna 70 jaar oud. We willen deze draaibrug in goede conditie houden. Daarom heeft in het najaar van 2019 en het voorjaar van 2020 groot onderhoud plaatsgevonden. Dat gebeurde in Krimpen aan den IJssel. Inmiddels is de Stationsbrug weer terug op haar plaats. Op 10 april 2020 is de brug weer klaar voor gebruik. 

Stationsbrug weer terug op haar plaats

Op maandag 30 maart 2020 werd de Stationsbrug weer teruggeplaatst waar ze hoort. De terugplaatsing kon u live volgen. Geen tijd gehad om het te volgen?

Brug afgesloten

Tot en met 10 april 2020 is de Stationsbrug in Middelburg afgesloten voor alle verkeer. De draaibrug ligt over het Kanaal door Walcheren en verbindt het centrum van Middelburg met het trein- en busstation en achterliggende wijken. De brug dient nu en in de toekomst goed en veilig te blijven functioneren en is daarom grondig gerenoveerd. Op 10 april is de brug weer klaar voor gebruik. 

Wat is er veranderd aan de Stationsbrug?

  • Het houten dek van de draaibrug is vervangen door een stalen dek
  • De aandrijving van de draaibrug is vernieuwd
  • De draaibrug is ontdaan van oude verflagen en opnieuw geconserveerd 
  • Er is een nieuwe (stalen) aanbrug geplaatst. Dat is het deel van de brug dat een hoofdoverspanning met het landhoofd verbindt
  • De elektrotechnische installatie is aangepast
  • De pijlers en landhoofden zijn opgeknapt

Wat merkt u van de werkzaamheden?

Het werk aan de brug brengt veranderingen met zich mee voor onder andere voetgangers, (brom)fietsers, Openbaar Vervoer en de scheepvaart:

Voetgangers

De huidige Stationsbrug is tijdelijk vervangen door een pontonbrug. Een pontonbrug is een brug die rust op één of meer drijvende platformen (pontons). Via trappen is de brug te bereiken. Deze trappen zijn niet geschikt voor brom- en fietsverkeer.

Brom- en fietsverkeer

Het brom- en fietsverkeer wordt omgeleid via de nabijgelegen Schroebrug in Middelburg. Deze route levert drie minuten extra reistijd op.

Mindervaliden of mensen met kinderwagen

Voor mensen met een beperking of mensen met een kinderwagen is tijdens de renovatie een gratis taxidienst beschikbaar. Deze taxidienst verzorgt het vervoer tussen de Loskade en het centraal station en vice versa. Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat men zelf kan in- en uitstappen. Taxiservice Livo is er van maandag tot en met zaterdag van 07.00 uur tot 23.00 uur. Op zondag is de taxi beschikbaar op afroep via telefoonnummer 0118-635800.

Openbaar Vervoer en touringcars

De werkzaamheden hebben ook gevolgen voor de dienstregeling van Connexxion. Aan de Loskade komen tijdelijke haltes, zodat de bussen die normaal over de Stationsbrug rijden niet meer aan de zuidkant van het Kanaal komen. Touringcars kunnen parkeren op het huidige busstation aan de kanaalweg.

Scheepvaart 

Van 30 maart tot en met 10 april 2020 is het voor de scheepvaart niet mogelijk de Stationsbrug te passeren. Actuele informatie is te vinden op www.zeeland.nl/bedieningstijden. Na de werkzaamheden zal de brug weer open gaan volgens de oorspronkelijke bedieningstijden. 

Werkzaamheden uitgesteld

In eerste instantie zou de brug in het najaar van 2018 worden gerenoveerd, maar de werkzaamheden zijn uitgesteld. Bij voorbereidende werkzaamheden is Chroom-6 aangetroffen in oude verflagen. De stof is ‘opgesloten’ in de verf, maar kan vrijkomen bij stralen of schuren. Dat betekent dat de aannemer extra maatregelen moet nemen om de verf veilig te verwijderen. Dit gebeurt via een speciale straalmethode in een afgesloten ruimte in Krimpen aan den IJssel. 

Architect Joos Nijsse over de nieuwe kleur

"De Stationsbrug is een van de markante bouwwerken in Middelburg. De nieuwe kleur is patinakoper groen, wat refereert aan de gepatineerde koperbekleding op de torenspits van de Lange Jan. Deze kleur ontstaat door de tijd heen, als verweringsproces van koper, zoals Middelburg haar kleur heeft ontvangen door haar geschiedenis. De Stationsbrug wil niet alleen fysiek verbinden, maar ook symbolisch met het rijke verleden van de stad.De brug draait om het begrip 'verbinden' ! "

Stationsbrug in Krimpen aan den IJssel

Contact

Voor vragen of meldingen kunt u contact opnemen via stationsbrug@zeeland.nl. Tevens kunt u zich hier opgeven als u per e-mail berichten wil ontvangen over de werkzaamheden.