Bezoekersinformatie Waterdunen

Waterdunen is een uniek natuur- en recreatiegebied van 350 hectare aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust. Hier heeft het getij de hoofdrol. Wandel over de paden en de bruggen en kom dichtbij de vogels die hier rusten, eten en broeden. En geniet van de natuur. Waterdunen is een geliefde tussenstation voor trekvogels. Ze vinden in dit gebied voedsel en rust voordat ze hun verdere reis kunnen maken. Ook zijn er vele vogels die in Waterdunen neerstrijken op de speciaal voor hen aangelegde broedeilanden. In het westen van het gebied vindt je 2 vogelkijkhutten die speciaal ingericht zijn voor kinderen. Langs het middenpad vindt je nog 2 vogelkijkhutten: de koloniehut (met uitzicht op de broedeilanden) en de trekvogelhut (met uitzicht op de kreken).

Bezoek Waterdunen

Hoe kom je in Waterdunen?

Waterdunen ligt aan de kust tussen Breskens en Groede en ligt op ca. 10 minuten fietsen van het fietsvoetveer Vlissingen-Breskens.

Je kunt jouw fiets parkeren in de fietsenstalling bij de ingang bij de Langeweg (ter hoogte van de Kieweg) of bij een van de andere aangegeven fietsenstalling. Kom je met de auto, dan kun je parkeren op de parkeerplaats aan de Walendijk. De parkeerplaats en de fietsenstalling zijn op plattegrond aangegeven.

Je kunt hier starten met de blauwe Golfroute, de groene Zeekraalroute of de oranje Vogelroute. Je kunt vrij wandelen op gemarkeerde wandelroutes tussen zonsopgang en zonsondergang. De toegang is gratis. Door het gebied heen staan themapanelen opgesteld met informatie over wat er op die plek te zien is.

Wandelroutes

Vanaf de parkeerplaats aan de Walendijk loop je langs de fietsenstalling, over de brug het natuurgebied in. Hier starten twee van de drie wandelroutes.

  • De groene Zeekraalroute (4,5 km) is deels verhard, deels onverhard en u wandelt een stuk over een vlonderpad.
  • De oranje Vogelroute (5,5 km) voert over vlonderpaden, langs kijkhutten en -schermen via de zee.
  • De blauwe Golfroute (9km) is een grote ronde langs de randen van gebied. U krijgt zo heel Waterdunen te zien.
wandelroutes Waterdunen

Alles wat je moet weten over jouw bezoek aan Waterdunen

Zijn de wandelpaden verhard?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

De wandelroutes zijn een combinatie van verharde paden, onverharde paden en vlonderpad. Het onverharde gedeelte van de wandelroute kan bij regen modderig zijn. Kies daarom voor stevige schoenen.
 

Zijn honden toegestaan in Waterdunen?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Honden zijn in grootste gedeelte van Waterdunen niet toegestaan. Omdat Waterdunen een vogelgebied is, zijn honden in het grootste deel van Waterdunen niet toegestaan. In het oosten van Waterdunen is een gedeelte waar honden aan de lijn wel zijn toegestaan. Dit staat op de borden langs de route aangegeven en op de plattegrond.

Mag je fietsen in Waterdunen?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Fietsen is verboden. Waterdunen is een wandelgebied, er zijn geen fietspaden. Je kunt jouw fiets parkeren bij de verschillende fietsparkeerplaatsen. Waterdunen per fiets beleven? Verken dan het fietspad rondom Waterdunen.

Wanneer is Waterdunen geopend voor bezoekers?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Waterdunen is van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk voor bezoekers.

Welke wandelroutes in Waterdunen zijn er?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Er zijn 3 gemarkeerde wandelroutes in Waterdunen waarop je vrij kunt wandelen. Je kunt een keuze maken uit de groene Zeekraalroute (4,5 km), de oranje Vogelroute (5,5 km) en de blauwe Golfroute (9km).

Is Waterdunen toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

De wandelpaden in Waterdunen bestaan voor een deel uit onverharde en verharde paden. Daarnaast kom je op de blauwe Golfroute of oranje Vogelroute trappen tegen. Om trappen te ontwijken volgt je - wanneer je de duinopgang op bent gegaan - het fietspad naar links tot de kruising met de Panoramaweg. Hier volg je de weg naar links, naar beneden. Let op: op dit stukje kunnen auto’s jeu tegemoet rijden. Aan het einde van de weg ga je naar links en kun je de normale bewegwijzering van de blauwe of oranje route weer volgen.

Hieronder vindt je een plattegrond met de alternatieve route aangegeven.

Plattegrond rolstoelvriendelijke route Waterdunen

Plattegrond Waterdunen

Plattegrond Waterdunen 2022