Vogelgriep heerst in Waterdunen

16 juni 2022
|
Nieuws
Vogelgriep Waterdunen 2022

De ​vogelgriep treft nu ook grote sterns in Zeeuws-Vlaanderen. We kennen de vogelgriep met name van pluimvee, maar op dit moment wordt ook de grote stern getroffen. In andere Nederlandse kolonies zijn al vele honderden dode sterns geruimd. De vogelgriep heeft nu ook de kolonie in Waterdunen bereikt. Medewerkers van de stichting Het Zeeuwse Landschap lopen in beschermende pakken door het gebied en zijn druk bezig om de dode vogels weg te halen. Het gaat vooralsnog om enkele honderden dode vogels. In het Zeeuwse natuurgebied Waterdunen leven normaal zo'n 7.000 grote sterns.

Vogelgriep

De hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is sinds 2016 in Nederland. Vooral watervogels en pluimvee zijn getroffen. De huidige variant besmet ook vogels die aan de kust leven zoals grote sterns en meeuwen.

Opruimen dode vogels Waterdunen vogelgriep
Let op tijdens uw bezoek in Waterdunen

Het vogelgriepvirus kan ook gevaarlijk zijn voor mensen en huisdieren. U mag nog steeds door het gebied wandelen, maar wanneer u een een dode vogel vindt, moet u die niet aanraken of oppakken. Blijf uit de buurt van vogels die afwijkend gedrag vertonen. Vogels kunnen ongecontroleerde bewegingen maken of heel suffig ogen. Het beste is om deze dieren met rust te laten. Ze zijn helaas niet meer te redden.

Blijf daarnaast op de wandelpaden. Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren in gebieden waar veel vogels zijn. Hiermee voorkomt u de verstoring en verkleint u de kans op verspreiding.