Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Hitte

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Dit komt door de opwarming van de aarde. Ieder jaar wordt er wel een hitterecord verbroken. In 2019 kwam de temperatuur in delen van Nederland voor het eerst in de geschiedenis boven de 40°C. In Wilhelminadorp (gemeente Goes) werd op 25 juli 40,3 °C gemeten, in Westdorpe (gemeente Terneuzen) zelfs 40,6°C.

Het wordt warmer

Wat zijn de gevolgen van hitte?

Hitte kan leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen en dieren, vooral in steden. Als je lichaam onvoldoende afkoelt, liggen warmteziekten op de loer. Voorbeelden zijn warmte-uitslag, een zonnesteek of zelfs een hitte-beroerte. Vooral ouderen, astma-patiënten, zwangere vrouwen en jonge kinderen zijn kwetsbaar bij hitte. Warme nachten zorgen voor slaapproblemen. En daardoor is het ook moelijker om overdag goed te functioneren. Als het flink heet is, kunnen bruggen uitzetten waardoor ze niet meer open- of dichtkunnen. Rails kunnen verbuigen en asfalt kan smelten. Ander probleem is een slechte kwaliteit van zwemwater, bijvoorbeeld door de groei van blauwalg.

Welke maatregelen neemt Nederland bij hitte?

Sinds 2007 heeft Nederland een Nationaal Hitteplan. En steeds meer gemeenten hebben een Lokaal Hitteplan. Zo’n hitteplan wordt actief als het KNMI verwacht dat het een paar dagen erg warm wordt: meer dan 27°C. Alle inwoners krijgen informatie over wat ze kunnen doen tegen hittestress; zorgverleners, scholen en kinderdagverblijven nemen extra maatregelen. Dat geldt ook voor organisatoren van evenementen. Beweegbare bruggen worden preventief gekoeld met water.

Hoe past Zeeland zich aan?

Het staat vast dat een groene omgeving koeler is dan een omgeving met veel steen. Onderzoek naar hitte moet duidelijk maken op welke plekken de hittestress het grootst is en welke maatregelen het meest effectief zijn. Zeeuwse steden kunnen in ieder geval zorgen voor verkoeling door de aanleg van bomen en struiken.

Wat kan je zelf doen?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen bij extreme hitte. 

  • Houd de warmte zoveel mogelijk buiten de deur: ventileer alleen als het buiten koeler is dan binnen en doe overdag de gordijnen dicht.
  • Zijn ook de nachten erg warm? Koel je bed met een bevroren fles water, of leg je kussensloop even in de vriezer. Hang natte handdoeken in je slaapkamer, of maak de gordijnen nat. In een koelere kamer kun je beter slapen.
  • Heb je een tuin of balkon? Zorg voor schaduw door middel van planten of een boom. Gras is koeler dan tegels. In het algemeen geldt: hoe meer groen: hoe beter.
  • Ook is het goed om na te denken over materiaalgebruik. Lichte kleuren warmen minder op dan donkere.