Zeeuwen denken na over tuininrichting

Het klimaat verandert. Plensbuien, lange droge perioden en hete dagen komen steeds vaker voor. Ook in Zeeland. De organisatoren van de tuinwedstrijd ‘Zeeland verandert mee, jouw tuin ook?’ daagden alle Zeeuwen uit om na te denken over de ideale klimaatbestendige tuin. De grote winnaar is bekend, maar er zijn nog veel meer mooie ontwerpen binnengekomen die ook een podium verdienen. Laat je inspireren door de prachtige ontwerpen!

Een klimaatbestendige tuin vangt regenwater op na een extreme bui, voorkomt hittestress op warme dagen én draagt bij aan de biodiversiteit. Esmeralda uit Middelburg ging er met de hoofdprijs vandoor: een tegoedbon voor een tuincentrum ter waarde van 150 euro. “Mijn tuin is een echte leeftuin waar planten, dieren en wij mensen zich thuis voelen”, vertelt de winnaar. “Omdat we bomen, struiken en klimplanten hebben, is er altijd wel ergens schaduw in de tuin. Planten die tegen vocht kunnen, staan in het lagere deel van de tuin, wat af en toe zelfs onder water staat bij hevige regenval.”

Ingezonden ontwerpen

Veel Zeeuwen deden mee aan de tuinwedstrijd. Hieronder vind je een overzicht van een aantal ontwerpen:

Tuinwedstrijd ontwerp Borsele

Ontwerp tuinwedstrijd

Tuinwedstrijd ontwerp Reimerswaal

Tuinontwerp

Tuinwedstrijd ontwerp Veere

Tuinontwerp

Tuinwedstrijd ontwerp Vlissingen

Tuinontwerp

Tuinwedstrijd ontwerp Kapelle

Tuinontwerp

Jury en organisatie

De jury bestond uit gedeputeerde Anita Pijpelink, wethouder Chris Dekker (Middelburg), weerman Jos Broeke en hovenier Rick van Cleef (IVN). Zij beoordeelden de inzendingen op klimaatbestendigheid en originaliteit. De tuinwedstrijd werd georganiseerd door Samenwerking Klimaatadaptatie Zeeland. In deze samenwerking bundelen meerdere Zeeuwse organisaties de krachten en zorgen samen voor minder schade en overlast door klimaatverandering.