Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Kies voor een groene tuin

Een groene tuin vangt regenwater op na een extreme bui en het voorkomt hittestress op warme dagen. Maar een groene tuin heeft nog meer voordelen:

Kies voor een groene tuin
  • Het draagt bij aan de biodiversiteit. Bomen en planten zorgen voor leven in de tuin. En dat is belangrijk, want insecten zijn heel nuttig. Ze bestuiven bloemen en planten, ze vormen een voedingsbron voor andere dieren en ze bestrijden elkaar zodat de populaties in balans blijven. Zonder insecten kunnen planten niet overleven.
  • Je redt de bij. Hij heeft het moeilijk door ziektes, parasieten en bestrijdingsmiddelen. Van de 338 bijensoorten zijn er inmiddels 35 uitgestorven en meer dan de helft staat op de lijst van bedreigde soorten. Bijen zijn dol op onder andere Koninginnekruid, Herfstaster en Klimop. Op de bloemetjes- en bijtjeskalender vind je per maand voorbeelden van bloemen waar bijen van houden.

Een groene tuin creëren

Je kunt heel gemakkelijk zelf je tuin vergroenen:

  • Haal de tegels uit je tuin.
  • Kies voor veel verschillende soorten planten en bomen, het liefst afkomstig uit Nederland. Planten van ver doen het vaak minder goed.
  • Plaats een zelfgemaakt insectenhotel. Dat doe je zo: Boor gaten van verschillende doorsnedes in een houtblok. Of: maak een bundel van riet- en bamboestengels en plaats deze in een doosje.

Wat kan jij doen? 

Ga naar de overzichtspagina ‘Wat kan jij doen?’ en lees meer over tegels uit de tuin halen, waterdoorlatende verharding aanleggen en een regenton of regenwaterschutting plaatsen.

Meer informatie vind je hier:

Milieucentraal

Bijenhouders.nl

Riool.net

Huisje Boompje Beter