Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Plant een Zeeuws knoopje

Het beeldmerk voor ‘Zeeland verandert mee’ is geïnspireerd op het Zeeuws knoopje. De plant wel te verstaan; al is het knoopje ook de naam van het sieraad van de Zeeuwse streekdracht. We hebben niet zomaar voor dit plantje gekozen!

Zeeuws knoopje

Waarom het Zeeuws knoopje als beeldmerk?

  • Het planten van meer groen is een mooi voorbeeld van hoe we ons kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Als je meer planten en bomen in de tuin zet, zorgt dat voor minder wateroverlast, minder verdroging én meer verkoeling tijdens hete dagen. Meer groen draagt bovendien bij aan het vergroten van de biodiversiteit.
  • De plant is goed bestand tegen het veranderende klimaat.
  • Het is een robuuste en makkelijke plant.
  • De naam zegt het al: het Zeeuws knoopje is op en top Zeeuws en doet het prima op Zeeuwse bodem.

Het Zeeuws knoopje in jouw eigen tuin

Een Zeeuws knoopje (of ook wel Astrantia genoemd) is een mooie bijdrage aan een klimaatbestendige tuin. Het Zeeuws knoopje is winterhard en bloeit maandenlang (mei – september). De plant wordt ongeveer 70 centimeter hoog en heeft prachtige bloemen in verschillende kleuren. Op den duur vormen de planten forse pollen en het blad zal de bodem prima bedekken. Zo krijgt onkruid weinig kans. Genoeg redenen dus om zelf een Zeeuws knoopje te planten!

Verzorging

Het Zeeuws knoopje groeit in gewone tuingrond. Een plekje in de zon of halfschaduw voldoet prima. Geef de plant in droge tijden wat extra water. Als je de uitgebloeide bloemen meteen weghaalt, trakteert de plant je in de nazomer op een tweede bloei. Je kunt het Zeeuws knoopje om de vijf tot acht jaar delen. Doe dat in het najaar; de plant zal het jaar daarop weer rijkelijk bloeien. Vraag het tuincentrum bij jou in de buurt naar de verschillende soorten van de Astrantia.

Zaaien

Is het Zeeuws knoopje niet als plant verkrijgbaar? Je kunt zelf zaaien! Doe dat in het najaar; de zaadjes hebben winterkou nodig om in het voorjaar te kunnen kiemen. Om de beste resultaten te krijgen, kun je dat het beste doen in een zaaibakje met aarde. Dat plaats je gewoon buiten. In het voorjaar kun je de plantjes overbrengen naar de tuin.