Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen

Het NK Tegelwippen is een landelijk initiatief om tegels te vervangen door groen. De campagne loopt van 21 maart tot en met 31 oktober 2023. Dit jaar hebben de Zeeuwse gemeenten en de provincie de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk verstening te vervangen door groen. 

Op deze pagina vind je tips en acties van deelnemende gemeentes. Zo stimuleren we zoveel mogelijk mensen om tegels in te ruilen voor groen. 

Man en kind wippen tegels uit tuin

Open Tuinen Dagen Walcheren

Op 16, 17 en 18 juni kun je verschillende tuinen in Walcheren gratis bezoeken. Dit in het kader van de Nationale Tuinweek 2023 met als thema de klimaatvriendelijke tuin. Leuk om inspiratie op te doen voor als je gaat Tegelwippen!

Een emmer daarnaast tulpen

Tips voor inheemse planten

Wil je aan de slag met inheemse planten in je tuin? Lees het artikel voor soorten die het goed doen in Zeeland.

Veldsalie met blauwe bloemen

3 actiedagen op Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen voor een groen en gezond eiland en elke tegel telt! Om de start van het nieuwe tegelwipseizoen te vieren, worden er 3 actiedagen en een tegelophaalservice gelanceerd!

Persfoto gratis tegeltaxi en actiedagen Schouwen-Duiveland

Terneuzen: rijdende milieustraat

Lever tuintegels makkelijk in bij de rijdende milieustraat in verschillende kernen in gemeente Terneuzen. In ruil voor een aantal tegels ontvang je een plantje (op is op).

Een vrolijk gekleurd gedecoreerde container met een geïntegreerde balie waar gemeentemedewerkers afval inzamelen.

Middelburg: gratis plantje bij Groenrijk

Lever je tegels in bij Groenrijk Middelburg in ruil voor een plantje. Vergeet niet om het aantal verwijderde tegels door te geven via de website van nktegelwippen.nl.

Een gieter bewatert planten

Sluis: geveltuintjes

De Weststraat in Aardenburg vergroent. Op initiatief van de stadsraad en met de hulp van de gemeente. De stenen worden later ingevoerd voor het Nederlands kampioenschap tegelwippen.

Een strook plantjes met border tegen de gevel van een huis

Tholen: tegeltaxi

Inwoners van gemeente Tholen kunnen verwijderde tegels laten ophalen door de tegeltaxi.

 

Een hoopje verwijderde tuinstenen met op de achtergrond een schoffel en een schep

Goes: tegeltaxi

Laat gratis je gewipte tegels ophalen. De tegeltaxi rijdt in Goes in juni en oktober.

 

Met een schoffel wordt een tegel uit de tuin gewipt

Tips voor een klimaatvriendelijke tuin

Heb je tegels gewipt en wil je aan de slag met zaaien en planten? Lees dan onze tips. 

Een groene tuin vangt regenwater op na een extreme bui en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Je kunt jouw eigen tuin vergroenen door een Tuiny Forest aan te leggen. Dit is een inheems bos op tuinformaat waarmee je kleur, geur en leven toevoegt aan jouw tuin.

Welke Zeeuwse gemeente wint?

De Zeeuwse gemeenten strijden dit jaar tegen elkaar: welke gemeente wipt de meeste tegels? 

Logo NK Tegelwippen en tekst Provincie Zeeland doet mee

Alles wat je moet weten

Waarom tegels wippen?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Door klimaatverandering hebben we steeds meer last van hete, droge zomers en wateroverlast door hoosbuien. Tegels houden warmte vast, waardoor het in de zomer echt warmer is. Bovendien veroorzaakt een betegelde tuin vaak wateroverlast bij flinke regenbuien, omdat het water niet in de bodem kan wegzakken. Beter is het om te kiezen voor  groene bodembedekkers. Gras, bloemperken, bomen en geveltuinen houden regenwater beter vast, ze werken als een soort spons. Handig, want in 2022 hadden we de droogste zomer ooit! Ook biedt groen de ruimte aan insecten en vogels, zorgt het voor extra verdamping en voor verkoeling en schaduw. Tijd dus om tegels in te ruilen voor groen. 

Wie kan meedoen?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Iedereen kan meedoen! Zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin, in veel gemeenten mag je zelf een geveltuin voor je huis aanleggen. Check hiervoor de regelgeving op de website van je gemeente. Ook gemeenten zelf kunnen gewipte tegels doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld de openbare ruimte vergroenen. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook hun gewipte tegels opgeven.

Wat moet je doen als je tegels uit je tuin haalt?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Wip tegels en vervang ze door planten! Doe dit in je eigen tuin en geef de tegels op, dan worden ze bij je gemeente opgeteld én maak je kans op mooie prijzen.

Wat moet ik doen met de tegels?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Je kunt de tegels hergebruiken, op Marktplaats zetten, of inleveren bij de milieustraat. Sommige gemeenten halen de tegels gratis op, zoals gemeente Tholen en gemeente Goes. 

Tegels wippen, hoe moet dat?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Nadat je de tegels eruit hebt gehaald, doe je tuinaarde in de tuin en kun je planten.

Zijn er ook onderhoudsarme planten?
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Jazeker, die zijn er! Kijk eens naar deze lijst voor onderhoudsvriendelijke planten