Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Groen schoolplein voor acht nieuwe Zeeuwse scholen

29 maart 2023
|
Nieuws
Groene schoolpleinen

De Zeeuwse scholen die zich dit jaar mogen aansluiten bij de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen zijn bekend! De scholen ontvangen een voucher om hun grijze schoolplein te verruilen voor een groene plek waar kinderen kunnen spelen, ontwikkelen en meer over de natuur leren. In totaal dienden 22 scholen uit 17 gemeentes een aanvraag in. Jaarlijks worden de vouchers aangeboden door IVN Natuureducatie, met steun van provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten.  

Samen voor de Zeeuwse natuur 

De scholen die een financiële bijdrage ontvangen om hun schoolplein te vergroenen zijn: Omnis Kindcentrum de Schakel in Oudelande, CBS de Wingerd in Goes, Ter Doest in Graauw, CBS Het Kompas en OBS Parelmoer in Yerseke, Archipelschool De Sprong in Koudekerke, Parelburcht in Oost-Souburg en CBS De Wissel in Vlissingen.  

Alle 22 scholen die een aanvraag indienden ontvangen voor hun inzet vier bomen van Waterschap Scheldestromen om hun schoolplein groener en mooier te maken. Deze actie maakt onderdeel van Plan Boom, een initiatief van de Zeeuwse Milieu Federatie en St. Landschapsbeheer Zeeland. Met het planten van deze bomen wil het waterschap een stapje richting de klimaatdoelen zetten. Daarnaast geven de bomen de leerlingen ook schaduw op warme dagen.  

Zeeland verandert mee 

In de afgelopen jaren ontvingen al bijna veertig scholen een voucher en daar komen nu acht nieuwe scholen bij.

IVN Projectleider Debby Boers:

‘Met het omtoveren van de schoolpleinen van grijs naar groen neemt het oppervlakte tegels komend jaar met circa 3500 m2 af. Gras, beplanting, aarde, zand of houtsnippers nemen de plaats van de tegels in. Zo draagt het plein bij aan de biodiversiteit en een klimaatbestendige leefomgeving.’ 

Groene (r)evolutie 

De transformatie brengt niet alleen voordelen voor de natuur met zich mee.

Boers:

‘Kinderen brengen ongeveer 40 procent van de tijd dat ze wakker zijn door op school, vaak binnen in het klaslokaal. En dat terwijl kinderen gezonder zijn en beter leren door veel buiten te zijn.’

IVN Natuureducatie ontketent de groene revolutie samen met haar Zeeuwse partners en met steun van de Provincie Zeeland en het Rijksprogramma Jong Leren Eten. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven.