Wij moeten erop letten dat het zwemwater veilig is

Michiel Bil en Ymke Temmerman houden zich als beleidsadviseur water en junior adviseur water onder andere bezig met de kwaliteit van het zwemwater in Zeeland. “Wij moeten erop letten dat het zwemwater in Zeeland veilig is. En als dat niet zo is, nemen we maatregelen.”

Twee mensen staan aan de waterkant en wijzen naar iets in de verte

Het zwemseizoen in Zeeland loopt van 1 mei tot 1 oktober. In die periode beoordelen Ymke en Michiel de waterkwaliteit van al het zwemwater waar de Provincie Zeeland verantwoordelijk voor is. “Het waterschap en Rijkswaterstaat meten de zwemwater kwaliteit. Zij laten vervolgens aan ons weten of er schadelijke bacteriën in het water aanwezig zijn”, vertelt Ymke. Michiel: “Als het water niet veilig is, zijn wij aan zet. Volgens de wet moeten dan maatregelen nemen, afhankelijk van wat er aan de hand is. Te veel bacteriën, dode vogels of dode vissen in het water, een bepaalde alg die bloeit of afval in het water. Het kan van alles zijn. Nu zijn wij zelf geen artsen. Daarom schakelen wij dan met de Gemeenschappelijke GezondheidsDienst (GGD) of het RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die laten er een specialist naar kijken. Met dat advies kunnen wij een waarschuwing, een negatief zwemadvies of een zwemverbod afgeven. En natuurlijk de waterbeheerder aansporen om de bron van de besmetting op te zoeken en er iets aan te doen.”

Extreme droogte

Logischerwijs is de zomer voor Ymke en Michiel de drukste periode. “Er is steeds meer media-aandacht voor de waterkwaliteit. Daardoor krijgen wij ook meer vragen van inwoners en media en dus meer werk. In 2018 was het erg droog, waardoor er weinig aanvoer van vers water was. Dat zorgde voor allerlei problemen, zoals vissterfte in het Veerse Meer. Toen hadden we tijdelijk een extra medewerker om alle telefoontjes aan te nemen die binnen kwamen. In de tussentijd waren wij druk met onderzoeken.” Daarnaast is het in die periodes van belang om goed samen te werken met de waterbeheerders, de Regionale UitvoeringsDienst Zeeland(RUD), gemeentes en reddingsbrigades. “We willen allemaal dat zwemwater veilig is en willen geen risico’s nemen. In goed overleg kijken we welke maatregelen nodig zijn. We komen daar altijd wel uit.”

Vervroegd begonnen

Ymke kwam in de zomervakantie bij de Provincie Zeeland binnen als trainee, maar draait inmiddels volwaardig mee. “Omdat tijdens de laatste maanden van mijn traineeprogramma  het zwemwaterseizoen in volle gang was, ben ik vervroegd in mijn nieuwe functie begonnen. Dat was een fijne manier om de werkomgeving en het werk te leren kennen. Heel waardevol om mezelf te kunnen ontwikkelen en met andere starters te overleggen tijdens de wekelijkse trainee-dag. Ik heb watermanagement gestudeerd aan de HZ en een aanvullende master gedaan. Maar daarna wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik zou willen doen. Tijdens mijn traineeprogramma heb ik vaardigheden geleerd die je niet op de universiteit leert. Binnen dit programma heb ik ontdekt welke functie en welk werk bij mij past.”

Altijd in beweging

Wat hebben Ymke en Michiel met het thema ‘Provincie Zeeland altijd in beweging’? “Waterkwaliteit is altijd in beweging”, zegt Michiel. “Drie jaar geleden hadden weinig mensen nog van PFAS gehoord en nu kent iedereen dat. Er valt altijd wel iets te verbeteren aan de waterkwaliteit. Voorlopig zullen wij niet zonder werk komen te zitten omdat het water opeens helemaal schoon zou zijn.” Ymke: “PFAS is ook niet het laatste waar we mee te maken krijgen. Maar dat is ook wat onze functie zo interessant maakt.” Michiel: “Ik denk dat veel mensen bij de Provincie Zeeland werken omdat ze een voorliefde hebben voor de eigen omgeving. Ze willen een steentje bijdragen om de omgeving prettiger en gezonder te maken.” Ymke kan zich daarbij aansluiten. “Ik ben een trotse Zeeuwse en vond het leuk om weer terug te komen naar Zeeland. En het is heel fijn om daar via je werk aan bij te dragen."