De website www.zeeland.nl gebruikt cookies om statistieken te verzamelen.
Lees de toelichting als u meer wilt weten over het gebruik van cookies op deze website.
IK GEEF HIERVOOR TOESTEMMING

U bent hier

Wapen
Het Wapen van Zeeland. 2 oranje leeuwen houden een schild vast. Het schild bestaat uit 2 delen: boven een leeuw, onder blauwe en witte golvende lijnen. Boven het schild staat een kroon. Onder het schild staat 'Luctor et Emergo'.
Zeeuws wapen

Wapen

'Luctor et Emergo': ik worstel en kom boven. Zo luidt de spreuk onder het Zeeuwse wapen, voorstellende een leeuw, worstelend met de golven.

Geschiedenis

De relatie tussen afbeelding en tekst schijnt overduidelijk. Maar schijn bedriegt. De oud-rijksarchivaris in Zeeland, dr. P. Scherft, heeft in de tweede helft van de twintigste eeuw een studie gemaakt naar hoe het werkelijk zit met wapen en spreuk van Zeeland.

Het staat vast dat de Zeeuwse leeuw niet uit de golven oprijst. Eigenlijk bestaat het Zeeuwse wapen uit twee gedeelten: de bovenste helft toont een 'klimmende leeuw', voor de helft afgebeeld, en de onderste helft zes golvende banen, 'de zee'. Het geheel suggereert - ten onrechte - een leeuw die strijd levert tegen de woelende baren. Vroeger was die suggestie nauwelijks aanwezig. In de vormgeving van het wapen waren leeuw en golven door een strakke lijn gescheiden.

Nu de suggestie van de worstelende leeuw niet blijkt te kloppen, betekent dit ook dat 'Luctor et Emergo' een andere bedoeling moet hebben gehad. Om te beginnen is de spreuk veel jonger dan het wapen. In 1585 - het ging toen slecht met de strijd tegen Spanje - lieten de Zeeuwse staten (met politieke bijbedoelingen) een penning slaan met aan de ene kant de tekst 'Autore Deo, favente Regina' (door het gezag van God en de gunst der koningin) en aan de andere kant 'Luctor et Emergo'. Deze teksten moeten als een geheel worden beschouwd: Door het gezag van God en de gunst der koningin (Elizabeth van Engeland) worstel ik en kom ik boven. Het 'worstelen der Zeeuwen' slaat dus in oorsprong niet op de strijd tegen het water maar op die tegen Spanje.

'Luctor et Emergo' komt voor op veel oude munten als devies van de moed en vastberadenheid van Zeeland en ook op een wandtapijt met een afbeelding van Willem van Oranje en het Zeeuwse wapen. De traditionele vorm van het wapen is bij Koninklijk Besluit van 4 december 1948 officieel vastgesteld.

 

Om deze extra content goed weer te geven, kunt u de benodigde Flash Plugin downloaden.