Vragen en antwoorden webinar RIVM 8 november '23

Woensdag 8 november 2023 vond een webinar plaats van het RIVM en het ministerie van IenW over het PFAS-onderzoeksprogramma. Tijdens deze webinar zijn diverse vragen gesteld, waarop we op deze pagina antwoord geven.

Gestelde vragen tijdens webinar RIVM over PFAS 8 november 2023

De TDI/TWI is 20 x lager geworden dan 2016, wat doet dit voor risicogrenswaarden voor landbouwgronden? Resulteert er dit niet in dat praktisch overal in NL de achtergrondwaarden aan PFAS-stoffen hoger zijn dan (toekomstige) grenswaarden voor landbouw?
Antwoord Sluiten

Actualisering van de landbouwrisicogrenswaarde is onderdeel van het onderzoeksprogramma, wat dit in de toekomst gaat betekenen kunnen we nu nog niet aangeven.

Ik hoor niets van met betrekking tot inname via ademen.
Antwoord Sluiten

In het programma nemen we alle blootstellingsroutes mee om te bepalen welke het meest relevant zijn.

Met stakeholders worden scenarios besproken. Ik neem aan dat Chemours ook als stakeholder wordt gezien?
Antwoord Sluiten

Dat klopt. Voor het programma heeft RIVM contact met brancheorganisaties en wordt per scenario bekeken of en zoja, welke stakeholders relevant zijn om te betrekken.

Tot nu toe zijn er studies die pfas aan bepaalde ziektebeelden linken, maar is er al ergens onomstotelijk vastgesteld dat pfas ziek maken? Met representatieve aantallen patiënten?
Antwoord Sluiten

De gezondheidskundige grenswaarde is gebaseerd op een studie in mensen. Ook zijn er veel dierstudies die laten zien dat er nadelige effecten optreden na toediening van PFAS.

Weten wij of alle pfassen schadelijk zijn of zijn er ook soorten die neutraal of wellicht positief kunnen werken?
Antwoord Sluiten

PFAS is een grote groep stoffen en niet van alle PFAS is bekend hoe schadelijk ze zijn. Van de PFAS waar het wel voor bekend is weten dat daar (soms grote) verschillen in zitten. Het RIVM werkt daarom ook met relatieve potentiefactoren in de risicobeoordelingen.

In België/Vlaanderen wordt wel regionaal gemeten, zover ik weet. Wat maakt dat dat voor Nederland niet mogelijk zou zijn? Vind er ook afstemming plaats met de Belgische onderzoekers (leren van elkaar)?
Antwoord Sluiten

Er is nauwe samenwerking met Vlaanderen zowel over wetenschappelijke als beleidsmatige onderwerpen. Monitoring van de leefomgeving is er daar ook een onderwerp. Zowel in Nederland als in Vlaanderen wordt regionaal gemeten. De uitvoering kan per land verschillen. 

Humane biomonitoring. PFAS is al 50 jaar hier. RIVM heeft aangegeven bij TATA-steel, dat omwonenden maanden korter leven, kan RIVM retrospectief uitzoeken wat dit voor ons betekent? Immers, na 50 jaar moet daar iets van te zien zijn, bvb kankerkaart.
Antwoord Sluiten

De staatssecretaris van IenW heeft een gezondheidskundig onderzoek aangekondigd voor de regio rondom Dordrecht en de Westerschelde. Volgend jaar zal het RIVM een verkenning uitvoeren naar de invulling van het gezondheidskundig onderzoek. 

In Vlaanderen en ook in Nederland wordt gepromoot meer lokaal te kopen en te eten in het kader van klimaat en duurzaamheid. Hoe verhoudt zich dat met pfas in onze gewassen? En in hoeverre geldt dan toch wat je van ver haalt, is lekker of qua pfas beter?
Antwoord Sluiten

Het algemene advies is om een gevarieerd eetpatroon aan te houden. Dat geldt voor zowel het type voedingsmiddel als de herkomst. Er zijn enkele uitzonderingen. Zo is er een advies in Dordrecht in binnen een bepaalde straal rondom Chemours geen groente uit de moestuin te eten en is er een advies om zo min mogelijk producten uit de Westerschelde te consumeren. 

Drinkwater uit grondwater: wordt bedoeld het drinkwater uit de Brabantse Wal ? Bij Huijbergen?
Antwoord Sluiten

Via https://www.evides.nl/uw-drinkwater/bronnen/pfas-en-drinkwater  wordt informatie gegeven over waar het drinkwater in onder andere Zeeland vandaan komt en PFAS daarin.

Er wordt diverse keren benadrukt dat er geen regionale onderzoeken komen maar landelijk beeld. Hoe verhoudt zich dat tot brongebieden zoals Westerschelde? Anders heeft Zeeland toch niets aan landelijke getallen?
Antwoord Sluiten

Het gepresenteerde RIVM-programma heeft tot doel om de landelijke PFAS-blootstelling in beeld te brengen, en welke maatregelen die blootstelling kunnen verminderen. Er wordt gekeken of regio's uitgelicht kunnen worden in het landelijke beeld. De door de staatssecretaris toegezegde verkenning voor een onderzoek naar gezondheidseffecten rond de Westerschelde gaat meer specifiek over de regionale effecten.

Vanuit de prov Zuid-Holland is aan PS aangegeven dat onderzoek zich mn zou richten op de situatie rond Westerschelde en Chemours. Berust dat op een misverstand, als u zegt dat het gaat om het landelijke beeld? U staat toch niet toevallig in Zeeland?
Antwoord Sluiten

Tijdens de sessie is grotendeels ingegaan op het onderzoeksprogramma PFAS. Zoals aan het einde van de presentaties is toegelicht zal daarnaast opdracht worden gegeven aan RIVM voor een verkenning naar specifiek onderzoek rond de Westerschelde en Chemours.

Welke maatregelen kunnen mensen zelf al nemen?
Antwoord Sluiten

Er zijn een aantal maatregelen die mensen zelf kunnen nemen. Bijvoorbeeld gevarieerd eten, om het vaak eten van producten met een hoog gehalte aan PFAS te vermijden. Het advies om zo min mogelijk producten uit de Westerschelde te eten is bekend. In het algemeen geldt advies van het Voedingscentrum om beperkt zelfgevangen vis en schaaldieren te eten. Op de website www.waarzitwatin.nl is te zien welke producten PFAS bevatten, door deze niet of minder te gebruiken kan ook blootstelling verminderd worden.

Wat is de globaal de omvang van een regio? Binnen zeeland ook nog regio's?
Antwoord Sluiten

De omvang van een regio kan verschillen, in het onderzoeksprogramma is hier geen specifieke maat voor. Dit kan bijvoorbeeld afhangen of  er een lokale PFAS bron is of hoe bestaand onderzoek is opgezet.

Waarom wordt er bij de biomonitoring niet gekeken naar kinderen?
Antwoord Sluiten

In volwassenen zijn de hoogste PFAS concentraties te verwachten vanwege stapeling van PFAS.  Door het meten  van PFAS in moedermelk kunnen we ook de blootstelling van baby’s inschatten. Daarnaast een praktische reden: studies met volwassenen zijn vanwege ethische toetsing eenvoudiger uit te voeren dan met kinderen.

Zou je biomonitoreing (evt in een nieuw onderzoek) toe kunnen spitsen op de situatie in Zeeland of Dordrecht?
Antwoord Sluiten

Het doel van dit onderzoek is het krijgen van een landelijk beeld. Wel kijken we op dit moment of het voor de regio's Chemours en Zeeland mogelijke is om te onderzoeken of de blootstelling hier anders is dan in de rest van Nederland. Het is nog niet duidelijk of dit ook gaat lukken.

Koffie en thee worden buiten Europa geproduceerd dus PFAS komt in dit geval uit het buitenland?
Antwoord Sluiten

Specifiek voor koffie en thee gaat het om het bereide product. Dit betreft dus ook mede het drinkwater dat gebruikt wordt voor de bereiding van de koffie en thee. 

Wat loopt er op dit moment qua onderzoek naar zeeschuim bij RIVM en wanneer is daar meer over duidelijk?
Antwoord Sluiten

Het onderzoek naar zeeschuim is inmiddels afgerond, medio december 2023 worden de resultaten teruggekoppeld.

Welke aanvulling is het landelijke onderzoeksprogramma op wat we nu al weten in Zeeland? Oftewel wat biedt het ons extra?
Antwoord Sluiten

Met het programma krijgen we een actueel beeld van de blootstelling van de hele Nederlandse bevolking. Dit geeft ook een referentiepunt voor het duiden van lokale situaties. Daarbij geeft het onderzoek blik op maatregelen waarmee de blootstelling aan PFAS op landelijke niveau kan worden verlaagd. Dit heeft ook positieve effecten voor de inwoners van Zeeland. 

Wordt de Oosterschelde ook in onderzoek betrokken. Daar worden veel schelpdieren gekweekt en verwaterd, zeker omdat vis een risicofactor is.
Antwoord Sluiten

In tegenstelling tot de Westerschelde geven metingen in de Oosterschelde op PFAS geen reden tot zorgen. De schelpdiersector heeft ook zelf PFAS-metingen laten doen op producten uit de Oosterschelde, waaruit blijkt dat daar geen redenen voor zorgen te zien zijn.

Kunnen jullie iets meer zeggen over mogelijke onderzoeken van de effecten op natuur en milieu (dus expliciet los van gezondheidseffecten/biomonitoring bij mensen)?
Antwoord Sluiten

Daar kunnen we op dit moment nog geen extra informatie over geven. 

Wat betekent verkenning voor ons?
Antwoord Sluiten

Onduidelijk wat met deze vraag bedoeld wordt

Als je landelijk kijkt, krijg je dan ook inzicht in het mogelijke effect en/of het bestaan van PFAS inname via 'sea spray'?
Antwoord Sluiten

Ja.

Wordt bij het bepalen van het handelingsperspectief (wat zinvol is en de verhouding tot de kosten) ook rekening gehouden met de indirecte kosten c.q. impact, bijvoorbeeld voor de vis/mosselsector of invloed op ecologie?
Antwoord Sluiten

Het is nu nog niet duidelijk wat er allemaal in de kosten meegenomen kan worden, dat wordt nog onderzocht. 

Kunnen we de onderzoekscriteria ergens terugvinden/naslaan? In hoeverre worden ervaringen uit Belgie hierin meegenomen?
Antwoord Sluiten

De onderzoeksresultaten zullen worden gepubliceerd op de website, inclusief hoe deze zijn verkregen.

Kan Dick van der Velde als gedeputeerde namens de Provincie de opdracht uitbreiden? Het voorgestelde onderzoek bij de burgers.
Antwoord Sluiten

De ministeries van IenW, VWS en LNV zijn de opdrachtgever voor het Onderzoeksprogramma PFAS. De Provincie Zeeland kan dus de opdracht niet eigenstandig uitbreiden. Zoals toegelicht door Gedeputeerde Van der Velde voert hij wel overleg met de minister over het programma en gaat de Provincie graag tijdens de verkenning voor nieuw onderzoek met het RIVM in gesprek wat belangrijke punten daarvoor zijn en om te kijken waar lokale en regionale partijen ook zelf acties kunnen nemen om een goed onderzoek te ondersteunen.