Fondsen en regelingen voor versnelling woningbouw

In de Woondeal hebben partijen in Zeeland afgesproken om 16.500 woningen te bouwen in 2030. Er zijn verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen bij zowel nieuwbouw- als herstructureringsprojecten.

Woningbouwimpuls

Nederland heeft een tekort aan woningen: zeker als het om betaalbare woningen gaat. Gemeenten kunnen meebouwen met een bijdrage uit de Woningbouwimpuls. Daarbij dient extra aandacht te worden gegeven aan de bouw van betaalbare woningen voor starters en mensen met een laag of middeninkomen. Zie voor meer informatie: Woningbouwimpuls (WBI) (rvo.nl).

Voor inhoudelijke hulp bij het opstellen van WBI-aanvragen kunnen Zeeuwse gemeenten gebruik maken van de diensten van adviesbureau Metafoor. Dit bureau helpt namelijk in opdracht van de Provincie Zeeland Zeeuwse gemeenten bij het realiseren van kansrijke VHF-aanvragen. Heeft jouw gemeente behoefte aan ondersteuning door Metafoor? Neem dan contact op met Paulus Woets: p.woets@zeeland.nl.

Stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen weer open

Naar verwachting stelt het Rijk de stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen na 1 december weer open. Via deze regeling kunnen gemeenten een specifieke uitkering (SPUK) krijgen voor verplaatsbare woningen en/of transformatieobjecten die (mede) een bijdrage leveren aan de huisvesting van ontheemden en statushouders.

De regeling is alleen bedoeld voor woningen die in de prijscategorie sociale huur vallen en die voor tenminste 10 jaar geëxploiteerd zullen worden. Als verplichting is onder andere opgenomen dat projecten binnen 12 maanden na het verlenen van een opgeleverd worden. Ook is verplicht dat 30% van de omvang van het project beschikbaar komt voor statushouders en ontheemden beschikbaar, hetzij binnen het project zelf, hetzij elders binnen de sociale huurvoorraad.

Projecten waarbinnen verplaatsbare woningen van het RVB worden afgenomen, projecten waarvoor de omgevingsvergunning al aangevraagd en/of verleend is en aanvragen waarbij er afspraken tussen gemeente en rijk zijn gemaakt over de opvang van asielzoekers, krijgen voorrang ten opzichte van andere projecten die voldoen aan de voorwaarden.

De bedraagt maximaal 7800 euro per woonruimte en maximaal 5 miljoen euro per gemeente. De is naar verwachting van half oktober (of zoveel eerder als mogelijk) tot half november. Alle informatie over de regeling, inclusief format begroting en aanvraagformulier, vindt u op de website van de RVO.