Strategische agenda vastgesteld

11 mei 2021
|
Nieuws
oosterscheldekering_economic_board

De Economic Board Zeeland (EBZld) heeft een strategische agenda vastgesteld. In de strategische agenda staat beschreven hoe de EBZld wil bijdragen aan de leefbaarheid, economische structuurversterking en regionale samenwerking in Zeeland. Enkele belangrijke punten zijn strategische advisering, het ondersteunen van belangrijke impulsen en samenwerking met een breed scala Zeeuwse partijen.

Waarom een strategische agenda?

Allerlei partijen in Zeeland zetten al enkele jaren flinke stappen om de economie verder te versterken. Belangrijke impulsen zijn onder andere het rapport van de Commissie Balkenende, Zeeland in Stroomversnelling, de Regio Deals en het compensatiepakket Wind in de Zeilen. Met uitvoering van de strategische agenda wil de EBZld bijdragen aan de focus en opgaven van de economische structuurversterking en ontwikkeling van Zeeland. Ze wil met deze agenda ook haar eigen rol aanscherpen en de samenwerking met partners versterken.

Hoe gaat de EBZld dat doen?

Voor de periode 2021-2025 zet de organisatie in op twee sporen. Het eerste spoor is versterking van bedrijven, met name het MKB. Het tweede spoor is en clustervorming op de thema’s water, voedsel en energie. De EBZld heeft een unieke positie door de triple helix constructie waarbij kennis en ervaring uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samenkomt. De leden zijn ambassadeurs in en buiten de provincie Zeeland. Vanuit deze samenstelling met verschillende achtergronden is het mogelijk verbindingen te leggen tussen partijen en strategisch te sturen op economische structuurversterking.

Wat gaat de EBZld doen?

Voor het versterken van de bedrijven wordt gestuurd op innovatiekracht, verbeteren van vestigingsvoorwaarden en toegankelijkheid en een evenwichtige arbeidsmarkt (goed passende vraag en aanbod). Voor innovatie en versterking van de Zeeuwse clusters water, energie en voedsel, richt de Board zich op het versterken van de samenwerking tussen kennis-, onderwijsinstellingen en bedrijven en erkenning van het Zeeuwse bedrijfsleven in andere regio’s en internationaal. Vanuit de focus op het MKB en de thema’s water, voedsel en energie is er afstemming en versterking naar andere belangrijke sectoren, zoals de vrijetijds- en cultuursector, offshore wind, landbouw, havens en logistiek en onderwijs.

Op welke manier gaat de EBZld uitvoering geven?

Voor de uitvoering gaat de EBZld nauw samenwerken met het Overleg Zeeuwse Overheden, Campus Zeeland en Impuls Zeeland en andere relevante partners.