Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

GreenArt: kunst en stedelijke vergroening

Vergroening in de Zeeuwse steden is urgent. De klimaatcrisis, stikstofuitstoot, verzilting, wateroverlast, en hittestress vragen om versnelde aandacht. Kunst is aanjager. Zij zorgt voor verbeelding van woorden, reikt nieuwe denkrichtingen aan en brengt inspiratie voor toekomstvisies. En kunst kan in zichzelf vergroenen. Dit onderzoeksproject focust op kunst en stedelijke vergroening.

mensen houden rondetafelgesprek in stadspark Hulst

Het idee

De Zeeuwse steden lopen achter op het gebied van vergroening. Het GreenArt project wil helpen om de vergroening een creatieve boost te geven. Dit doet dit project op meerdere manieren. Door het gevoel van urgentie te voeden. Door informatie over stedelijke vergroening samen te brengen en op een handzame manier beschikbaar te stellen. Door te inspireren, te laten zien dat vergroening niet alleen moet, maar ook mooi is, plezier brengt en betekenis toe kan voegen. Door te laten zien dat kunst deze waarden kan versterken en toevoegen aan vergroening. Tot slot door kunstenaars - die al werkzaam zijn in en vergroening - extra in de aandacht te zetten.

"De creatieve sector is als geen ander in staat vanuit verschillende perspectieven naar een opgave te kijken en te verbinden", aldus Jan Janse.

Experimenteel Groenkunstproject zomersnoei Creative City Boost

Het project

Het projectteam had ontmoetingen met landschapsontwikkelaar Jos Willemsen en landschapsarchitect Jan Janse. Het bezocht een kennisdag over stedelijke vergroening van de Universiteit van Wageningen. Lees hier meer over groenestadsontwikkelingStadsecologen Gideon Vreeman en Bas Wattel deelden kennis over de ‘Utrechtse Bouwstenen’ en over het sociale project ‘CitySeeds’, gelegen aan de rand van Middelburg.

Uitwerking volgde in vier subprojecten:

1. ‘Een Experimenteel GroenKunst Project’ in Middelburg. Landschapsontwikkelaar Jos Willemsen werkt nauw samen met beeldend kunstenaar Sylvia Radius. Ze zijn inmiddels aan het werk op vier plekken in de stad.

2. Het projectteam zette een GreenArt-databank op voor kunstenaars, bedrijven, projecten en organisaties die zich bezighouden met vergroening en . Er zijn gesprekken gaande met de Zeeuwse Bibliotheek over een digitale catalogus. Daarnaast komt er een papieren uitgave.

3. Zeven Zeeuwse deskundigen bespraken ontwikkelingen in hedendaagse stedelijke vergroening en de rol van kunst daarin bij het rondetafelgesprek tijdens het Prikkelfestival in Hulst op 25 juni 2023. Lees hier het uitgebreide verslag. De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • De invloed van de Zeeuwse klei op
  • Het vergroenen van openbaar groen op kleine schaal
  • Het leggen van verbindingen van stedelijk groen met buitengebieden
  • De hoop die er is voor het behoud van biodiversiteit in de toekomst
  • Het belang van kunst en kunstenaars bij stedelijke vergroening

4. Jan Janse schreef het essay ‘City Boost Zeeuwse steden’ in opdracht van GreenArt. Hij neemt de lezer mee in de hedendaagse ontwikkelingen in stedelijke vergroening vanuit de leidraad ‘hittestress’.

mensen zit met elkaar aan tafel en praten

Samenwerking

Het project GreenArt is een bovenstedelijk project van Creative City Boost. De bovenstedelijke projecten hebben drie thema’s: digitalisering, verduurzaming door groene kunst, toegankelijke stad. Het projectteam bestaat uit Luk Sponselee, Paul Cornelis en Karin Stroo. Jan Janse is bij het gehele project betrokken. Veel kennis is gedeeld door Jos Willemsen, Bas Wattel, Gideon Vreeman, Universiteit Wageningen en de Zeeuwse bibliotheek. Deelnemers aan het ronde tafelgesprek waren: Derk Thys, Evelien de Mey, Bas Wattel, Gino Depauw, Thomas Baartmans, Bas Wattel en Jos Willemsen.

mensen zijn met elkaar in gesprek
Experimenteel Groenkunstproject zomersnoei Creative City Boost