Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

rijdende pop-up paraplu in Goes

Creative City Boost Roadmap

Het project is afgelopen, maar nu begint het pas. Doe inspiratie op voor toekomstige projecten, gebruik de tips en handreikingen en leer van de ervaringen die in de projecten zijn opgedaan. U vindt hier alle resultaten van Creative City Boost 2021-2023. 

Europese Unie; Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling | OpZuid | CBK | Provincie Zeeland

Wat is Creative City Boost?

Wanneer cultuursector en middenstand de krachten bundelen, kunnen daar ideeën en projecten uit voortkomen die én de Zeeuwse binnensteden een boost geven én voor beide sectoren nieuwe kansen creëren.

logo creative city boost.

Inspiratie

Hier vindt u alle ideeën die Creative City Boost heeft opgebracht die nog niet uitgevoerd of uitgeprobeerd zijn tijdens de projectperiode. Ziet u mogelijkheden om een idee verder te brengen of aan uw eigen project te verbinden? 

jongen met koptelefoon loopt door Middelburg

Binnenstadspool

De verandering van binnensteden van place to buy naar place to be vraagt veel van betrokkenen. Het vraagt om een ander soort management van de binnenstad. We hebben geprobeerd dit gesprek op gang te brengen en handvaten te formuleren.

uitzicht over Vlissingen vanuit de lucht

Creatieve stadsopdrachten

Ondernemers kunnen zelf initiatief nemen om de creatieve kracht meer de stad in te trekken. Maar dat is net even anders dan je gewone inkoop. Download de handreiking voor creatieve stadsopdrachten om je hiermee op weg te helpen.

Vrouw schrijft gedicht op muur

Digitalisering

Een digitale transformatie begint niet met de nieuwste technologie, maar met een andere manier van denken. Met Livewall Binnenstad is dat uitgangspunt getest. Download de handreiking voor inspiratie hoe zelf aan de slag te gaan. 

Prikkelfest Hulst Creative City Boost

GreenArt

De noodzaak tot vergroening van de binnensteden en de rol van kunst zijn onderzocht. Lees het gesprek met experts, download het essay over vergroening in binnensteden en bekijk waar je kunstenaars kan vinden die zich bezighouden met dit thema. 

mensen houden rondetafelgesprek in stadspark Hulst

Talentteam

Het Talentteam had een rol bij alle CBK-taken. De leden kregen daarmee de kans nieuwe kennis en ervaring op te doen, hun netwerk te verbreden en eigen creatieve producties te maken. Vanuit deze ervaringen maakten ze een pitch voor de binnensteden.

Talentteam Creative City Boost

Stadssafari's

De safari's gaven bij de start de gelegenheid om de binnensteden op een andere wijze te presenteren. Daarnaast konden alle deelnemers zich uitspreken over hoe zij de uitdaging voor zich zagen, met de centrale vraag: Wat wil en kan jìj doen voor je binnenstad?

mensen kijken naar plattegrond en zijn aan het overleggen

Hokjes (Denken) Doen

In de nazomer van 2022 stonden drie glazen kassen in de binnenstad van Middelburg. Daarin zijn creatieve ontmoetingen geweest tussen middenstanders en cultuurprofessionals, die samen hun ideale stad op een creatieve manier presenteerden.

2 mensen staan voor glazen kas

Vernieuwers Challenge

CBK Zeeland hield een Zeeuwse Vernieuwers Challenge onder de naam MAAK ZEELAND. Cultuurprofessionals en binnenstadsondernemers uit heel Zeeland werden uitgedaagd om gezamenlijk een projectplan in te dienen. 

maak zeeland verbindend creative city boost

Middelburg Vertelt

Middelburg is trots op haar erfgoed, maar daarin zijn jongeren niet zo geïnteresseerd. Middelburg Vertelt laat jongeren op een andere manier een band opbouwen met hun stad. In dezelfde winkels als anders, maar nu voor een avontuurlijke ervaring. 

kinderen luisteren naar theaterspeler

Leef Cadzand

Een fietstocht langs een oude zwarte Zeeuwse schuur, een wandeling, medicinale kruiden plukken, een concert in de oude molen, een openluchttentoonstelling op het Duinplein en een uitzonderlijk gerecht aan het strand.

Leef Cadzand Creative City Boost

Prikkelfestival Hulst

Inwoners en bezoekers prikkelen met ideeën voor een levendige, groene en duurzame stad; dat was het doel van PRIKKELFEST. Tijdens dit festival werden concepten voor stadsvernieuwing in praktijk gebracht en getest. 

Prikkelfest Hulst Creative City Boost

Sparkling Night

Een beeldmerk voor de stad en stadsverhalen die verbeeld worden met kunstwerken. Dit alles om de identiteit van de stad Terneuzen te versterken en te laten zien waar de inwoners trots op zijn. 

Sparkling Night Terneuzen Creative City Boost

Groen Kunst Experiment

Zijn methodes voor ecologisch beheer van een landschap ook toe te passen zijn in een stadscentrum? Dit experiment vond plaats in Middelburg. Met als basispatronen de tekeningen van de kunstenaar. 

Experimenteel Groenkunstproject zomersnoei Creative City Boost

Centre of Tranquility

Hoe laat de identiteit van Terneuzen zich vertalen in architectuur? Kan een broedplaats de beleving van verschillende plekken in de stad verbinden? Hoe kan architectuur mensen activeren en aantrekken? 

Marijn presenteert zijn ontwerp voor Terneuzen

Majestic Middelburg

Hoe kun je moderne architectuur toevoegen aan een historisch centrum? En welke invulling moet die architectuur dan hebben? Met die vraag gingen een kunstenaar, ondernemer, architect en studenten aan de slag. 

Majestic Middelburg Creative City Boost

Royal Flush

De droom was om op lange termijn een urban hot spot in Vlissingen te realiseren. Een plek voor alle urban disciplines die uitgroeit tot creatief knooppunt voor de stad en Zeeland. Een eerste stap was Royal Flush.

dansend kind met publiek dat toekijkt

Goes LET'S GO

Verras de binnenstadbezoeker, verleid ze tot nieuwe routes en versterk de identiteit van de stad. Dit was het uitgangspunt van Goes Let’s Go. Het greep daarbij terug op het textielverleden van de stad. 

Goes Let's Go Creative City Boost

Talk of the town

In dit project wilden de initiatiefnemers een manier vinden om de binnenstad van Vlissingen nieuw leven in te blazen door leegstaande panden een tijdelijke transformatie te geven met de creatieve input van inwoners. 

telefoon met op het scherm talk of the town

Loodsen door de stad

Bij Loodsen door de stad komen bezoekers spontaan verhalen tegen in de stad. Digital storytelling, in de vorm van korte en pakkende video’s, maakt zichtbaar wat niet meer te zien is. 

Loodsen door de stad Vlissingen