Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Inspiratie ideeën Zeeuwse binnensteden

Hier vindt u alle ideeën die Creative City Boost heeft opgebracht die nog niet uitgevoerd of uitgeprobeerd zijn tijdens de projectperiode. Ziet u mogelijkheden om een idee verder te brengen of aan uw eigen project te verbinden? Neem dan contact op met Natasja Koole, n.koole@zeeland.nl. Zij verbindt u graag met diegene die het idee heeft ingebracht. 

jongen met koptelefoon loopt door Middelburg

Nog niet uitgevoerde ideeën uit de stedelijke werkgroepen en open ideeën desk

Alwin Reedijk - Een digitaal participatiespel waarbij alle op ‘het eiland’ een plek kunnen krijgen en deze tot de meest interessante plek van Vlissingen maken. Hoe kun je ervoor zorgen dat alle belanghebbenden – inwoners, bouwers van superjachten, toeristen en projectontwikkelaars – samen meerwaarde creëren?

Carolien van de Meer - De entree van Terneuzen aanpassen met kleur en groen zodat het een luxere uitstraling krijgt en uitnodigender is voor bezoekers. Op termijn uitbouwen met een rode loper die bezoekers als een rode draad naar en door het centrum leidt.

Chantal Braam en Judith Hooymeyer - De textielhub is een kennis- en werkplaats waar je kennismaakt met het ambacht en de geschiedenis van kleding. textiel staat centraal, als nieuw hoofdstuk van de textielgeschiedenis van Goes. Een plek waar iedereen samenkomt en waar je alles kan zien, leren en ontdekken in samenwerking met kunstenaars.

Cynthia Cats - Een soort gemeenschap waar creatieven en kleine ondernemers samenkomen. Om nieuwe ideeën te creëren, te brainstormen of activiteiten te organiseren die daar geschikt voor zijn. Waar de kruisbestuiving kan leiden tot nieuwe samenwerkingen. Vooral gericht op starters.

Elaby Maria Berger - Een soort kunsthal, gericht op de kleinere kunstnijverheid of bedrijvigheid. Waar jonge creatieven aan mee kunnen doen. Om dingen te bezoeken en beleven zoals een kunstbeurs en rommelruimtes. Een plek van verbondenheid en inclusiviteit.   

Geerard den Herder - In de Gentsestraat in Hulst meer sfeer en beleving in de straat creëren door bankjes te plaatsen en ornamenten aan de lantarenpalen te bevestigen. Deze door kunstenaars laten ontwerpen, rekening houdend met verkeer, karakter van de straat en het verhaal van Hulst.

Iris v’t Bosch - Hotel Terminus als culturele hotspot. Met murals (muurschilderingen), atelierruimtes, een informatiepunt voor bezoekers en hotelplekken ingericht door kunstenaars. Met daaraan verbonden het idee van Goes als mural-stad.

Liesbeth Labeur - Een broedplaats doet dienst als voorstadium van een museum, galerie, concertzaal of startup. Er is altijd iets te zien, doen en beleven. Met alle generaties samen, om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Met vaste huurders maar ook gasten. Je moet er dingen kunnen laten zien en je moet er kunnen werken. De huurders beheren zelf het gebouw. Atelierruimte in Middelburg is prioriteit. 

Luc Sponselee - Een warm bad voor jonge mensen om na hun studie terug te keren. Bij voorkeur op plekken die nog niet volledig gebruikt worden, zoals een schoolaula die in het weekend leegstaat. Plekken met mogelijkheden om te ontmoeten, beleven en te ontwikkelen.

Monique de Bruin - In het stadspark in Hulst grote energiewindmolens plaatsen in de vorm van bomen, ontworpen door kunstenaars. De energie die de bomen opwekken gebruiken voor een kunstpodium in het park met een pop-up restaurant. Voor kinderen een doolhof en speelfonteinen.

Paul Cornelis - Je maakt een wandeling over de stadswallen in Hulst, 3,5 km lang en naast traditionele kunstwerken kom je af en toe een lege witte sokkel tegen. Dat is het moment dat je de QR-code scant en augmented reality art verschijnt.

Peter Klemann - Een museum in het NS-station van Middelburg, als poort van de stad, met kunst uit het depot van een groot museum in het land. Juist de tweestrijd tussen het hedendaagse en het klassieke laten zien in ontwerp en inrichting. Dat spanningsveld maakt een stad aantrekkelijk. 

Raad van AdviesEen historische Middelburgse binnenstad als openluchtmuseum voor het digitaal depot van Nederlandse musea. In plaats van proberen hedendaags te bouwen, hedendaags tonen op de blinde vlekken en muren van de binnenstad. Middelburg is hier - door de relatie met toonaangevende kunst in het verleden - een goede plek voor.

Silvia Radius - Een ontdekkingsreis door de stad met creatieve ideeën. Sporten en beweging langs deze route. Met paden naar plekken waar ze maken, ontmoeten en lesgeven. 

Thomas Goossens - Een werkplaats waar mensen zichzelf onderwijzen in creatieve processen. Een plek waar samenwerking kan ontstaan en waar ideeën ontplooien tussen burgers, cultuurprofessionals en het bedrijfsleven. Zodat het creatieve hart van mensen gaat kloppen en daarmee ook het hart van de stad.

Tony van Acquoy - Ervaringsdeskundigen geven aan dat er in Zeeland te weinig zicht op en aandacht is voor de jonge startup scene in Zeeland. Opzoeken, in kaart brengen en begeleiding bieden met onder andere de hulp van scale-ups (startups die de eerste fase na de start hebben overleefd en ook hun eerste succes hebben behaald). Deze startups ruimte bieden, bijvoorbeeld met innovatieve hubs in de steden, leegstaande panden of zeecontainers op pleinen.

Nog niet gerealiseerde Maak Zeeland-inzendingen

Aswintha van Dijk en team - Een toekomstgericht stadspark de Veste met een grote ingang vanaf het station. Een plaats om samen te komen, ingericht met interactieve middelen, spelelementen, groene moderne beplanting en geïntegreerde wandelpaden langs het water.

Brenda Adriana en team – Ruilwinkel Walcheren. Een centraal ontmoetingscentrum waar je goederen en diensten met elkaar kunt ruilen. Zonder geld, wel op basis van waardepunten en een pasjessysteem.

Diana van Damme en team – Maak Zeeland Cultuurkwartier. De leefbaarheid in Hulst verbeteren door (culturele) initiatieven te voor onderbelichte doelgroepen, onder andere door straattheater. De algemene educatie bevorderen, zodat het sociaaleconomisch draagvlak verbreedt en verstevigt. Het project verbindt de culturele driehoek, bibliotheek, museum en bioscoop in de binnenstad van Hulst.

Eddy Kaiser en team - Flocci is een die de stad groener, leuker en mooier maakt. Flocci staat voor FLOwer in the CIty. Een circulair bloemenveld, opgebouwd uit modules die je op allerlei manieren aan elkaar kan schakelen. In de modules groeien planten. Ze hebben een ingebouwd bankje en stimuleren zo ook ontmoeting.

Frans van Spaandonk en team – Vlissingen speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland tijdens de Tachtigjarige oorlog. De Opstand van Vlissingen vond plaats op 6 april 1572. Toch is de impact hiervan weinig zichtbaar. Het projectvoorstel van drie digitale uitingen met QR-codes en een ingerichte etalage in de stad vormen het begin om dit recht te trekken.

Iris van ’t Bosch en team – Samenleven rondom de Stadshaven van Goes. Stimuleren van ontmoeting en verbinding van de stad en het achterland via een groen-blauwe tong. Stimuleren van en ontmoeting van de inwoners en promotie van het mooiste plekje van Goes. Autoloos en groen, met fiets- en wandelpaden, een buitenwerkplaats, stadsmoestuin en mini-amfitheater.

Marijntje van Wijk-Jansen en team – Verbinding van Middelburgse ondernemers en kunstenaars via digitaal platform Discover Middelburg. Voor meer samenwerking, maar ook ter promotie van de stad. Met een eigen pagina voor Middelburgse kunstenaars op het platform.

Martine van de Bilt en team – Flax Dutch Design Exhibit. Een tentoonstelling over en vlas op diverse locaties in Zeeuws-Vlaanderen. Om duurzaamheid te vieren, nieuwe doelgroepen te vinden en nieuwe verbindingen te leggen.

Martine van de Bilt en team – Duurzaamheidscentrum in een binnenstad. Waar mensen en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten, leren, inspireren en kopen. Met een eerlijk verdienmodel als onderlegger.

Peter de Klerk – Leegstaande panden in de binnenstad van Vlissingen gebruiken als pop-up ateliers en galeries.

Rik Lingier – Festival Vlissingen Vintage, gratis festival voor een breed publiek.

Werner van Laere en team – Jazz Festival Zierikzee. Gratis festival voor een breed publiek. Verbonden met een duurzaamheidstraject. Door het planten van bomen vermindert de stikstofuitstoot. Daarnaast is er een (duurzaam)educatie programma.