Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Prikkelfest Hulst

Inwoners en bezoekers van de stad prikkelen met ideeën voor een levendige, groene en duurzame stad; dat was het doel van PRIKKELFEST. Tijdens dit festival werden concepten voor stadsvernieuwing in praktijk gebracht en getest op een breed publiek. Door inwoners tijdens het festival te betrekken bij de plannen ontstond er een breed draagvlak voor de gepresenteerde ideeën dat ook politiek-bestuurlijk heeft doorgewerkt.

Prikkelfest Hulst Creative City Boost

Het idee

Hulst is een kleine stad met een historische vesting, aantrekkelijk om te winkelen en bourgondisch te genieten. Maar als Hulst ook in de toekomst een aangename plek moet zijn om te wonen, moet de stad ook een sociale , dynamische en groene ontmoetingsplaats zijn. Een stad waar jongeren willen terugkeren na hun studie, en waar innovatieve ondernemers zich willen vestigen. Ideeën voor vergroening, nieuwe kunstvormen, duurzame recreatie en een open podium vormen samen één blauwdruk voor een levendige stad die goed is voorbereid op klimaatverandering en duurzaamheidsopgaven.

“De getoonde voorbeelden tijdens het Prikkelfestival hebben geleid tot een aangenomen raadsmotie om de binnenstad te vergroenen. Het College van B&W heeft ook interesse in andere ideeën zoals duurzame waterrecreatie.” – projectgroep Prikkelfestival Hulst

Prikkelfest Hulst Creative City Boost
Prikkelfest Hulst Creative City Boost

Het project

PRIKKELFEST Hulst is ontstaan als een eerste manifestatie van een toekomstvisie voor Hulst. Een testcase waarbij concepten tot leven kwamen en het brede publiek hierop kon reageren. In een festival is op succesvolle wijze onder de aandacht gebracht welke mogelijkheden er liggen voor Hulst als de stad zich zou profileren met culturele vernieuwing, vergroening en . Het festival presenteerde vier verschillende concepten, samengebracht in één weekend. 24 en 25 juni 2023 vond het festival plaats in het stadspark van Hulst. 

Een groene binnenstad liet bezoekers zien hoe een groenere binnenstad eruit zou kunnen zien. Drie strategieën voor vergroening zijn ontwikkeld met een landschapsarchitect, en het publiek mocht aangeven welke plek in de stad het dringendst vergroend moet worden.
Het tijdelijk podium gaf een voorproefje van culturele mogelijkheden in het stadspark, zowel voor amateurs als professionele kunstenaars.
Met extended reality workshops kreeg jong en oud de kans om Virtual Reality en Augmented Reality te ervaren. Jongeren werden vervolgens uitgedaagd om ook zelf aan de slag te gaan met VR-cinema.

Door middel van waterrecreatie demo’s konden mensen met een kajak of sup het water van de veste op, om zo op een andere manier de stad te beleven. Nieuwe mogelijke vaarroutes zouden Hulst en het omliggende gebied kunnen verbinden.  

man kijkt naar ontwerpen in het park
Prikkelfest Hulst Creative City Boost

Samenwerking

De verdeling tussen cultuurprofessionals en ondernemers in de projectgroep was heel evenwichtig. Dit is terug te zien in de ideeën die een culturele beleving toevoegen aan de stad en tegelijk mogelijkheden bieden om te ondernemen. In een vroeg stadium vond er een breed overleg plaats met de gemeente. Hierbij waren afdelingen cultuur, economie, leefbaarheid, /milieu en vergunningen betrokken. Door ambtenaren bij specifieke onderdelen steeds betrokken te houden, werd bijvoorbeeld het vergroeningsplan afgestemd op de realistische  (on)mogelijkheden in de binnenstad. De kernprojectgroep bestond uit Luk Sponselee, Paul Cornelis, Perry Mulder, Monique de Bruijn, Geerard den Herder, en Coen de Bruijn.  

Prikkelfest Hulst Creative City Boost