Terugblik bijeenkomst projectleiders Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen

16 februari 2023
|
Nieuws
bijeenkomst_sas_van_gent_economic_board

Op donderdag 9 februari waren de projectleiders van lijn 1 (Identiteit en Participatie), lijn 2 (Toekomstbestendig veranderen leefomgeving) en lijn 3 (Voorzieningen innovatief dichtbij) van de Regio Deal ‘Zeeuwen zelf aan zet’ uitgenodigd in Sas van Gent om nader kennis te maken met het project ‘Lokale Deal Terneuzen’ (onderdeel van lijn 2).

Wethouder en tevens portefeuillehouder van de Lokale Deal Terneuzen Sonja Suij van de gemeente Terneuzen opende de bijeenkomst met een inspirerende inleiding waarin het belang van een dialoog tussen de gemeente en haar inwoners naar voren kwam. Vanuit een dialoog kunnen zaken worden opgepakt, uitgevoerd en kunnen ontwikkelingen zich als een olievlek verspreiden. Daarbij blijft het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.

Aansluitend gaf de projectleider van de Lokale Deal Terneuzen een uitgebreide toelichting op dit project.

Lokale Deal Terneuzen

De twee beoogde resultaten van het project zijn:

  1. Het realiseren van een “digitale” ontmoetingsplek voor inwoners. Een plek die zeven dagen per week toegankelijk is om vragen te beantwoorden, initiatieven te ondersteunen en sociale contacten te onderhouden.
  2. Tot 2022 worden 100 professionals en inwoners van Terneuzen getraind en opgeleid in participeren, positieve gezondheid en doorbraakmethodiek.

Het project bestaat uit meerdere deelprojecten. Alle projecten staan in het teken van positieve gezondheid. Er is gekozen om uitvoering te geven aan afspraken die de gemeente Terneuzen heeft gemaakt in het Preventieakkoord Zeeuws-Vlaanderen “Een leven lang gezond en fit” van 18 oktober 2021. Voor positieve gezondheid wordt de definitie van gezondheid gehanteerd van mevrouw Huber uit 2012 “Gezondheid is het vermogen van mensen om met ziekten, beperkingen en tegenslagen om te gaan”. Haar model wordt ook gehanteerd in de benadering van de diverse deelprojecten. Daardoor is er een aantal projecten dat zich richt op de verbetering van de woon- en leefomgeving. Er is gekozen voor een online participatie oplossing in de vorm van een buurtapp in combinatie met een interactieve participatiewebsite om de participatieprojecten zoals bijvoorbeeld in de Sassepoort te intensiveren. In andere gemeenten heeft deze aanpak geleid tot 20% betrokken inwoners, waarvan 40% nieuwe contacten legt en waar 80% van de hulpvragen in de buurtapp worden ingevuld.

Project Sassepoort

In Sas van Gent is het project Sassepoort in uitvoering. Daar worden nieuwe supermarkten gerealiseerd buiten het centrum van het dorp en wordt gewerkt aan een groene corridor tussen het centrum en deze winkels. Ten behoeve van de herinrichting van de oude plek van de supermarkten in het centrum is inmiddels een participatietraject gestart waarin ruimte is voor coproductie met inwoners.

Ervaringen participatie

Na de presentaties werd er door de aanwezigen gespard over de inzet van participatie bij hun projecten. Een aantal zaken kwam naar voren:

  • Participeren begint bij de inwoner;
  • Het is daarom van groot belang te vertrekken vanuit het eigenaarschap van de inwoners;
  • Participeren is meedenken aan de voorkant, dus elkaar in een vroeg stadium betrekken;
  • Participeren vraagt extra inzet en tijd van alle betrokkenen;
  • Soms is het lastig om in een bestuurlijke en politieke omgeving een participatietraject tot een goed einde te brengen. Het is een speelveld waarin je als projectleider moet manoeuvreren.

Als laatste wordt er gesproken over de aanschaf en inzet van verschillende participatietools. Is een duurdere en meer uitgebreide tool altijd beter? Bij verschillende gemeenten is een ontwikkeling zichtbaar waarbij juist wordt gekozen voor een meer eenvoudige tool die werkt vanuit een bottum-up benadering. Bij de Lokale Deal Terneuzen is gekozen voor een participatietool die begint met de inzet van een buurtapp, die uitgebreid kan worden met een zorgapp, waarin ook WMO diensten worden aangeboden.

Wij kijken terug op een interessante en leerzame bijeenkomst.