Tuintips voor een klimaatvriendelijke tuin
Met een groene tuin ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer en het regenwater kan goed weglopen in de grond. Maar hoe leg je een groene tuin aan? En welke planten kies je?

Ontwerp je tuin
Met een slim tuinontwerp heb je minder onderhoud, bloeit je tuin het hele jaar en kan regenwater goed weglopen. Je tuin is een fijne plek voor dieren en je stimuleert de biodiversiteit.

Haal de tegels uit je tuin
Een betegelde tuin lijkt praktisch, want je bent weinig tijd kwijt aan het onderhoud ervan. Maar tegels hebben ook een aantal nadelen. Ze houden warmte vast, waardoor hitte-eilanden kunnen ontstaan. En een betegelde tuin veroorzaakt wateroverlast bij flinke regenbuien, omdat het water niet in de bodem kan wegzakken.
Kies daarom voor een groene tuin met duurzame bodembedekkers zoals gras, schors, grind, houtsnippers of schelpen. Wil je toch verharding? Ga dan voor waterdoorlatende klinkers en tegels.

Kies voor inheemse planten
Kies voor inheemse planten. Dit zijn planten die hier van oorsprong voorkomen. Deze planten zijn goed bestand tegen ons klimaat en zijn goed voor onze dieren.

Kies biologische planten
Planten die niet behandeld zijn met giftige bestrijdingsmiddelen zijn beter voor bijen en andere insecten. Let bij het kopen van planten daarom op het keurmerk. Koop planten met het EKO, demeter of EU-keurmerk en je zit sowieso goed.

Creëer hoogteverschil in je tuin
Hoogteverschillen in je tuin aanbrengen helpt bij hevige regenbuien. Het water stroomt dan naar een lagergelegen plek, blijft even staan en zakt geleidelijk de grond in. Op die manier blijven de hoger gelegen delen, zoals het terras, droog.