Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Tuintips voor een klimaatvriendelijke tuin

Met een groene tuin ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer en het regenwater kan goed weglopen in de grond. Maar hoe leg je een groene tuin aan? En welke planten kies je? 

Meisje geeft bloemen water met gieter

Ontwerp je tuin

Met een slim tuinontwerp heb je minder onderhoud, bloeit je tuin het hele jaar en kan regenwater goed weglopen. Je tuin is een fijne plek voor dieren en je stimuleert de

Stappenplan voor een goed tuinontwerp

Een tuinpad van grint met aan weerszijden bloemen en gras

Haal de tegels uit je tuin

Een betegelde tuin lijkt praktisch, want je bent weinig tijd kwijt aan het onderhoud ervan. Maar tegels hebben ook een aantal nadelen. Ze houden warmte vast, waardoor hitte-eilanden kunnen ontstaan. En een betegelde tuin veroorzaakt wateroverlast bij flinke regenbuien, omdat het water niet in de bodem kan wegzakken.

Kies daarom voor een groene tuin met duurzame bodembedekkers zoals gras, schors, grind, houtsnippers of schelpen.  Wil je toch verharding? Ga dan voor waterdoorlatende klinkers en tegels.

Zo vervang je je tegels

waterdoorlatende verharding

Kies voor inheemse planten

Kies voor inheemse planten. Dit zijn planten die hier van oorsprong voorkomen. Deze planten zijn goed bestand tegen ons klimaat en zijn goed voor onze dieren. 

Lees meer op deze pagina

Een bij zit op een paarse bloem

Kies biologische planten

Planten die niet behandeld zijn met giftige bestrijdingsmiddelen zijn beter voor bijen en andere insecten. Let bij het kopen van planten daarom op het keurmerk. Koop planten met het EKO, demeter of EU-keurmerk en je zit sowieso goed. 

Lees meer op Milieu Centraal

Kies voor een groene tuin

Creëer hoogteverschil in je tuin

Hoogteverschillen in je tuin aanbrengen helpt bij hevige regenbuien. Het water stroomt dan naar een lagergelegen plek, blijft even staan en zakt geleidelijk de grond in. Op die manier blijven de hoger gelegen delen, zoals het terras, droog.

Leer meer over hoogteverschil aanbrengen

Creeer hoogteverschil in je tuin