Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Een bloeiende inheemse tuin – zo doe je dat!

Inheemse planten zijn planten die van oorsprong voorkomen in Nederland. Deze planten zijn aantrekkelijker voor insecten. En de bestuiving door insecten is hard nodig voor de teelt van fruit, groente en planten. Daarnaast is een tuin met inheemse bloemen en planten beter bestand tegen storm, regen, droogte en hitte. Insecten blij, planten blij, wij blij! 

Vergeet me nietjes aan een tuinpad

Inheemse planten

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor een klimaat- en insectvriendelijke tuin. Wil jij aan de slag met inheemse planten in je tuin? De soorten hieronder doen het goed in Zeeland.

Duifkruid (Scabiosa columbaria)

Deze inheemse plant met paarse bloemetjes doet het goed op een zonnige plek, het liefst droog (zandgrond) of lichtvochtig. 

Afbeelding van de paarse bloemetjes genaamd Duifkruid

Veldsalie (Salvia pratensis)

Hommels, vlinders en bijen houden van veldsalie, die het goed doet op kalkrijke zandgrond. 

Veldsalie met blauwe bloemen

Ijzerhard (Verbena officinalis)

Honingbijen houden van deze bloemetjes! Ijzerhard doet het goed op een kalkrijke en stenige bodem, maar niet op kleigrond. 

Ijzerhard

Wilde ridderspoor (Consolida regalis)

Wilde ridderspoor groeit goed op een zonnige plek op zandig klei. 

Afbeelding van Wilde ridderspoor (Consolida regalis), paarse bloemen aan een tak

Wilde Bertram (Achillea ptarmica)

De Wilde Betram doet het heel erg goed op vochtige plaatsen en in kleigrond. 

Wilde bertram met kleine witte bloemetjes

Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)

Deze mooie lichtblauwe bloemen van de Beemdooievaarsbek groeien goed in de kleigrond in de halfschaduw.

Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)

Heggeroos (Rosa corymbifera)

Bijvoorbeeld deze mooie Heggeroos, een inheemse roos, in de foto nog in de knop. Ook andere rozen doen het goed in vochtige kleigrond.

Heggeroos (Rosa corymbifera) met rode knoppen

Wilde marjolein (Origanum vulgare)

Deze plant kun je ook eten! Het is namelijk de inheemse versie van het kruid Oregano. Groeit goed op een kalkhoudende, zonnige plek en kan goed tegen droogte. 

Wilde marjolein (Origanum vulgare)

Tips voor het zelf kiezen van inheemse planten

Wil je nog meer planten uitkiezen voor je tuin? Lees dan onderstaande tips zodat je goed weet welke planten geschikt zijn voor jouw tuin. 

Koop biologische zaden met keurmerk
Onderdeel uitklappen inklappen

Insecten houden niet van chemische bestrijdingsmiddelen. Sterker nog, het is een van de hoofdredenen van de massale insectensterfte van de afgelopen decennia. Koop dus biologisch geteelde zaden en planten. Deze herken je aan een keurmerk, zoals van GroenKeur, demeter of EU-biologisch.

Bij de adressen hieronder koop je lokale, biologische en inheemse planten en zaden:

Check de bodem: zand of klei?
Onderdeel uitklappen inklappen

In Zeeland hebben we overwegend veel kleigrond. Dikke kans dus, dat er kleigrond in je tuin ligt. En daar moet je je plantenkeuze op aanpassen. Om zeker te weten of je met zand of klei te maken hebt, kun je een test doen. Neem een beetje aarde en probeer er een balletje van te maken of wrijf cirkels over je hand. Is het erg los en niet plakkerig? Dan heb je zandgrond. Is het erg plakkerig en kun je er vormpjes van kneden? Dan heb je kleigrond.

Je kunt ook deze bodemkaart bekijken om te zien of je tuin op zand- of kleigrond ligt. Kijk naar de kaart: bodemtype.

Kalkrijke of zure grond
Onderdeel uitklappen inklappen

Ook is het belangrijk om te weten of de grond kalkhoudend is (basisch) of zuur. In Zeeland hebben we bijna overal een kalkrijke bodem. Dat betekent dat de bodem een hoge pH-waarde heeft en dat je plantenkeuze daarop kunt aanpassen. Kijk naar de bodemkaart Zeeland om te zien wat voor soort bodem jouw tuin heeft.

Kies voor lokaal geteeld
Onderdeel uitklappen inklappen

Sommige inheemse plantensoorten worden in het buitenland gekweekt en dan hier verkocht. Uit onderzoek blijkt dat lokaal gekweekte inheemse planten nog beter bloeien in je tuin en beter zijn voor insecten dan planten die van ver komen.

Meer lezen?

Op de website van Stichting Zeeuws Landschapsbeheer vind je nog meer informatie over het gebruik van inheemse planten, struiken en bomen.