Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

''Ik vind het belangrijk dat we goed zorgen voor onszelf en onze omgeving.”

8 augustus 2023
|
Nieuws
Richard Luchtenburg

Een huis, verbouwd met duurzame materialen, en ook nog comfortabel. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat dat niet hoeft, bewijst Richard Luchtenburg. Hij woont samen met zijn vrouw in een verbouwde, ruime en duurzame woning in Goes. Binnen is het ruim, maar toch knus door het gebruik van aardetinten en –materialen. Richard vertelt over zijn ervaringen met duurzaam (ver)bouwen.

Ik vind het belangrijk dat we goed zorgen voor onszelf en onze omgeving. Daarom heb ik er ook mijn werk van gemaakt. Ik ben schilder, maar vond het belangrijk dat terugkwam in mijn werk. Daarom is mijn bedrijf EcoZaken gespecialiseerd in onder andere leemstuc, een natuurlijk materiaal. Ik merk dag in, dag uit hoe duurzame producten en werkwijzen bijdragen aan een beter klimaat. Voorbeelden hiervan zijn EU Ecolabel-producten. Dit zijn duurzame producten die een minimale tot geen negatieve invloed hebben op het milieu. Daarnaast ervaar ik hoe fijn het is om in een huis te wonen waarbij duurzame middelen zijn gebruikt tijdens het (ver)bouwen. De benedenverdieping is bijvoorbeeld bijna volledige gestukt met leem.  

Kun je iets meer vertellen over leem(stuc)?

Leem is een natuurlijk materiaal dat op verschillende manieren toegepast kan worden. Het is een mengsel van klei, zand en silt. Door water toe te voegen, werkt het perfect als ecologische wandafwerking. Het oogt natuurlijker, zorgt voor een mooie lichtinval en een rustieke look. Het zorgt echt voor een fijne uitstraling van de woning. Het kan daarnaast volledig aangepast worden aan de stijl en kleuren van je interieur. Leemstuc komt namelijk van nature in bruine basiskleuren, maar kan door middel van pigment in iedere kleur worden afgewerkt. Het is een echte eye catcher.

Leem is ook vochtwerend. Dat komt door haar dampopen karakter. Hierdoor werkt het materiaal verkoelend in de zomer, houdt het de warmte binnen in de winter en houdt het vocht buiten de deur. Daarnaast werkt het schimmelwerend en antistatisch, wat inhoudt dat het niet veel stof aantrekt. Het zorgt voor een prettige én gezonde binnenklimaat. Wie wil dat nou niet?

Leemstuc

Is het gebruik van duurzame materialen populair?

Ik ervaar een groot verschil in de gedachtegang op het gebied van ondernemen en wonen ten opzichte van 10 jaar geleden. Dat is mooi om te zien. Mensen staan steeds meer open voor duurzaam bouwen en verbouwen. Het is een kwestie van bewustwording. Ik denk dat de overheid daarin een grote rol speelt. Het uitzetten van reclames en campagnes over verduurzaming door de jaren heen helpt de maatschappij anders te denken over . Het kan namelijk ook anders, innovatief én mooi zijn. Het hoeft helemaal niet duur of arbeidsintensief te zijn. Het vergt wel een andere manier van denken. Bij zowel de aannemers en schilders als bij de klanten. 

Wat is de traditionele manier van denken?

Er wordt momenteel veel gestuct met gips bijvoorbeeld. Gips oogt statischer en werkt niet dampwerend. Daarnaast houden we ons als maatschappij tegenwoordig veel bezig met isoleren van woningen om wooncomfort te creëren en energie te besparen. Maar we kunnen tijdens de bouw al gebruikmaken van vochtwerende, dampopen producten die van nature al zorgen voor wooncomfort.

Hoe zie jij de toekomst voor je op het gebied van duurzame materialen?

Ik hoop op nog meer . Bijvoorbeeld op het gebied van verf. EU Ecolabel-verfproducten zijn daar mooie voorbeelden van. Die gebruik ik nu ook al voor zowel binnen- als buitenwerkzaamheden. Het zal steeds belangrijker worden dat er geen schadelijke stoffen meer in verf zitten. Daarom werk ik nu wanden bijvoorbeeld ook al af in een leemspuitverf en plaats ik buitengevels het liefst in een dampopen product van klei.

Verder hoop ik dat er meer dampopen gebouwd wordt. Dat is een intensieve manier van isoleren, zodat er ook minder energie nodig is om te verwarmen. Dit zorgt voor een prettig en natuurlijk leefcomfort dat past bij ons als mens. Kortom, er is nog genoeg te ontwikkelen.