Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Tips

We kunnen ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Tegelijkertijd willen we verdere opwarming van de aarde voorkomen. Iedereen kan wat doen voor het klimaat. De overheid, bedrijven en elke Zeeuw. Dat kan iets groots zijn of juist kleins. Bijvoorbeeld door slim om te gaan met energie, bewust te eten of anders te reizen. Toch kunnen we verdere opwarming van de aarde niet helemaal voorkomen. Daarom is het goed om voorbereid te zijn op weersextremen. 

Kijk hieronder wat jij zelf kunt doen. Meer tips vind je op de website van Milieu Centraal

Haal de tegels uit je tuin

Een betegelde tuin veroorzaakt wateroverlast bij flinke regenbuien, omdat het water niet in de bodem kan wegzakken. Ook houden tegels houden warmte vast, waardoor zogenaamde ‘hitte-eilanden’ kunnen ontstaan. 

Tegels eruit

Kies voor een groene tuin

Een groene tuin vangt regenwater op na een extreme bui en het voorkomt hittestress op warme dagen. Ook is het goed voor de bijtjes en de .

Kies voor een groene tuin

Creëer een groen dak

Een groen dak is voorzien van insectenvriendelijk en waterbergende planten, struiken of zelfs bomen en zonnepanelen. Zo'n dak heeft veel voordelen: het vermindert wateroverlast, het zorgt voor verkoeling in de zomer en isolatie in de winter en het gaat twee keer langer mee dan een traditioneel dak. Kijk ook bij de subsidiemogelijkheden. 

Groen dak met zonnepanelen. Zeeland verandert mee

Plaats een regenton of regenwaterzuil

Met een regenton of regenwaterzuil kun je regenwater opvangen. Op die manier ontlast je het riool tijdens hevige regenbuien.

Plaats een regenton voor extra water tijdens de warme dagen

Plaats een regenwaterschutting

De schutting vangt regenwater op als je deze koppelt aan de regenpijp. Op die manier ontlast hij het riool tijdens hevige regenbuien. Een schutting van één meter breed kan al 300 liter regenwater opslaan. Bevestig een kraan aan de schutting, zodat je het opgevangen water kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het bewateren van de tuin- en kamerplanten.

Plaats een regenwaterbeschutting tegen wateroverlast in je tuin

Leg een geveltuin aan

Met een geveltuin sla je twee vliegen in één klap: je hebt groen voor de deur én het regenwater dat van de gevel stroomt, kan direct de grond in zakken.

Leg een geveltuin aan

Kies voor waterdoorlatende verharding in je tuin

Wil je verharding in je tuin? Kies dan voor , zoals grind, gasbeton, schelpen of houtsnippers.

Waterdoorlatende verharding

Creëer hoogteverschil in je tuin

Hevige regenbui? Hoogteverschillen in je tuin aanbrengen helpt. Het water stroomt dan naar een lagergelegen plek, blijft even staan en zakt geleidelijk de grond in. Op die manier blijven de hoger gelegen delen, zoals het terras, droog.

Creeer hoogteverschil in je tuin

Kies voor lichte en witte materialen rondom het huis

Witte en lichte materialen reflecteren de zonnestralen, waardoor die niet omgezet kunnen worden in warmte. In de zomer heb je daar profijt van, want het zal een stuk minder warm zijn in en om het huis.

Je huis witten helpt tegen warmte in je huis

Leg een ‘Tuiny Forest’ aan

Een tuiny forest is een inheems bos op tuinformaat waarmee je kleur, geur en leven toevoegt aan jouw tuin. Een groene tuin vangt regenwater op na een extreme bui en zorgt voor verkoeling op warme dagen. 

Een groene tuin vangt regenwater op na een extreme bui en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Je kunt jouw eigen tuin vergroenen door een Tuiny Forest aan te leggen. Dit is een inheems bos op tuinformaat waarmee je kleur, geur en leven toevoegt aan jouw tuin.

Zorg voor goede isolatie

Denk jij aan het isoleren van je huis? Er zijn veel verschillende vormen van isolatie. Met een Energiebespaarlening kun je hiervoor geld lenen tegen lage rentetarieven. 

Zorg voor goede isolatie. Denk jij aan het isoleren van je huis? Er zijn veel verschillende vormen van isolatie.