Naar Zeeland.nl

Deze website is onderdeel van de Provincie Zeeland

Wat kan jij doen?

We willen verdere opwarming voorkomen, bijvoorbeeld door energie te besparen. Tegelijkertijd kunnen we ons ook aanpassen aan het veranderende klimaat. Dan zijn de gevolgen ervan minder groot. Een groene tuin vangt bijvoorbeeld regenwater goed op en zorgt voor verkoeling. Gesloten gordijnen en dichte ramen houden overdag de warmte buiten. Genoeg drinken voorkomt oververhitting. Klik op een tegel en kom erachter wat jij kunt doen. Meer informatie vind je onder andere op: huisjeboompjebeter.nl en zeelandveilig.nl.

Haal de tegels uit je tuin

Een betegelde tuin lijkt praktisch, want je bent weinig tijd kwijt aan het onderhoud ervan. Maar tegels hebben ook een aantal nadelen!

Tegels eruit

Creëer een groen(blauw) dak

Een groen(blauw) dak is voorzien van insectenvriendelijk en waterbergende planten, struiken of zelfs bomen en zonnepanelen. Zo'n dak heeft veel voordelen!

Groen dak met zonnepanelen. Zeeland verandert mee

Plaats een regenton of regenwaterzuil

Met een regenton of regenwaterzuil kun je regenwater opvangen. Op die manier ontlast je het riool tijdens hevige regenbuien.

Plaats een regenton voor extra water tijdens de warme dagen

Creëer een schaduwplek

Op een warme dag zoeken veel mensen verkoeling aan het water. Uit onderzoek blijkt dat je beter een schaduwplek kunt opzoeken!

Plant een boom voor extra schaduw in uw tuin

Plaats een regenwaterschutting

De schutting vangt regenwater op als je deze koppelt aan de regenpijp. Op die manier ontlast hij het riool tijdens hevige regenbuien.

Plaats een regenwaterbeschutting tegen wateroverlast in je tuin

Leg een geveltuin aan

Met een geveltuin sla je twee vliegen in één klap: je hebt groen voor de deur én het regenwater dat van de gevel stroomt, kan direct de grond in zakken.

Leg een geveltuin aan

Kies voor waterdoorlatende verharding in je tuin

Ben je op zoek naar een alternatief voor tegels in je tuin?

Waterdoorlatende verharding

Kies voor slim ventileren op warme dagen

Op een tropische zomerdag kan het lastig zijn om de warmte buiten te houden, zelfs als je huis goed geïsoleerd is. Hoe zorg je ervoor dat de temperatuur in huis aangenaam blijft?

Kies voor slim ventileren tijdens de warme dagen

Bespaar water

Wil je het milieu een handje helpen? Bespaar op water! Dat kan op heel veel verschillende manieren. Kies wat het beste bij jou past en draag je steentje bij.

Water besparen

Creëer hoogteverschil in je tuin

Hevige regenbui? Hoogteverschillen in je tuin aanbrengen helpt. Het water stroomt dan naar een lagergelegen plek, blijft even staan en zakt geleidelijk de grond in. Op die manier blijven de hoger gelegen delen, zoals het terras, droog.

Creeer hoogteverschil in je tuin

Haal kwetsbare spullen uit de kelder

Bij wateroverlast stroomt de kelder als eerste onder water. Om te voorkomen dat kwetsbare en waardevolle spullen beschadigen, kun je de kelder waterrobuust inrichten.

Haal je kwetsbare spullen uit de kelder voor bescherming tegen overstromingen

Kies voor lichte en witte materialen rondom het huis

Witte en lichte materialen reflecteren de zonnestralen, waardoor die niet omgezet kunnen worden in warmte. In de zomer heb je daar profijt van, want het zal een stuk minder warm zijn in en om het huis.

Je huis witten helpt tegen warmte in je huis

Zorg voor goede isolatie

Denk jij aan het isoleren van je huis? Er zijn veel verschillende vormen van isolatie!

Zorg voor goede isolatie. Denk jij aan het isoleren van je huis? Er zijn veel verschillende vormen van isolatie.

Kies voor afkoppelen van het riool

Het regenwater dat in en rondom ons huis valt, komt direct in het riool terecht. Bij flinke regenbuien kan het riool de grote hoeveelheid water niet aan. Je kunt het regenwater in je eigen tuin opvangen!

Kies voor het afkoppelen van het riool om regenwater op te vangen g

Leg een gazon aan

Het aanleggen van een gazon heeft veel voordelen. Wil je weten welke? 

Foto van een gazon

Kies voor een groene tuin

Een groene tuin vangt regenwater op na een extreme bui en het voorkomt hittestress op warme dagen. Maar een groene tuin heeft nog meer voordelen!

Kies voor een groene tuin

Leg een ‘Tuiny Forest’ aan

Een groene tuin vangt regenwater op na een extreme bui en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Je kunt jouw eigen tuin vergroenen door een Tuiny Forest aan te leggen. 

Een groene tuin vangt regenwater op na een extreme bui en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Je kunt jouw eigen tuin vergroenen door een Tuiny Forest aan te leggen. Dit is een inheems bos op tuinformaat waarmee je kleur, geur en leven toevoegt aan jouw tuin.

Plant een Zeeuws knoopje

Het beeldmerk voor ‘Zeeland verandert mee’ is geïnspireerd op het Zeeuws knoopje. De plant wel te verstaan; al is het knoopje ook de naam van het sieraad van de Zeeuwse streekdracht. We hebben niet zomaar voor dit plantje gekozen!

Een Zeeuws knoopje