Circulaire economie

Wilt u als Zeeuwse mkb’er uw steentje bijdragen aan een circulaire economie? Maar weet u niet hoe? Wij zetten alle relevante informatie, regelingen en partijen op een rijtje. 

Werkzaamheden aan de Sloebrug in Vlissingen

ondernemen draagt bij aan de verduurzaming van Zeeland. In een circulaire economie bestaat namelijk bijna geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Het Nationaal Programma Circulaire Economie laat zien wat nodig is voor een circulair Nederland in 2050. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt de Provincie Zeeland samen met het bedrijfsleven aan een duurzame economie. Onderstaande platforms, regelingen en ondersteunende partijen helpen hierbij.

Samenwerken via Symbiosis4growth

Symbiosis4Growth is een platform dat samenwerking tussen bedrijven in West- en Midden-Brabant en Zeeland wil versnellen én realiseren. Het doel van het platform is om bedrijven aan elkaar te koppelen zodat zij (rest)materialen en energie kunnen uitwisselen. Maar ook kennis, capaciteit, faciliteiten en . Dit kan leiden tot kostenbesparing, levert een positieve bijdrage aan het milieu en stimuleert innovatie. Genoeg voordelen dus! Ontdek wat het voor uw onderneming kan betekenen.  

Lees meer over Symbiosis4growth

Voucherregeling circulair en biobased

Er zijn mkb-vouchers beschikbaar voor Zeeuwse ondernemers met innovatieve plannen. Deze plannen moeten bijdragen aan de circulaire en biobased economie of . De voucher stimuleert daarmee circulariteit en energietransitie in het mkb. En bevordert het efficiënt omgaan met materialen en grondstoffen. 
De Provincie Zeeland maakt deze voucherregeling mede mogelijk door geld beschikbaar te stellen. 

Lees meer over de mkb-voucherregeling

Advies circulaire economie

Heeft u hulp nodig om te ondernemen? Dan is Impuls Zeeland de adviserende partij die u zoekt. Impuls Zeeland heeft de rol van , , partner en projectleider bij circulaire projecten. Ze onder andere in bijeenkomsten, verstrekken vouchers aan ondernemers en helpen bij het verkrijgen van financieringen. Benieuwd wat Impuls Zeeland precies voor u kan betekenen? Ontdek het! 

Advies Impuls Zeeland

Kennis- en Innovatienetwerk Circulair Bouwen Zeeland

Het Rijk heeft in 2017 een grondstoffenakkoord afgesloten waarin staat dat er in 2050 een volledig circulaire economie moet zijn. Efficiënt omgaan met materialen en grondstoffen wordt dus steeds belangrijker. In 2030 moet het aantal gebruikte grondstoffen zijn gehalveerd. De bouweconomie is hierbij een belangrijk thema. Er is  grote behoefte aan kennisontwikkeling en kennisuitwisseling. Dit doet het Kennis- en Innovatienetwerk Bouwen Zeeland. Het netwerk is opgericht door Rothuizen Architecten en Adviseurs, Impuls Zeeland, HZ University of Applied Sciences en Marsaki.  

Circulair Bouwen Zeeland streeft naar een circulaire bouweconomie in Zeeland. Ze werken aan: kennisdelen, en netwerken. Met als doel binnen het netwerk kennis te delen, van elkaar te leren en waar mogelijk samen te . Zo kunnen betrokken partijen kennis en ervaring met elkaar uitwisselen via workshops, excursies en trainingen. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige bouwsector!  

Kennisdelen

Kennis en ervaring deelt het netwerk met de deelnemers. Denk bijvoorbeeld aan kennis die komt van grotere internationale netwerken en overleggen tussen provincies. Op de website circulairbouweninzeeland.nl vindt u de kennisdatabank. Neem een kijkje, doe kennis op en laat u inspireren. 

Kennis- en innovatienetwerken

Circulair Bouwen Zeeland draagt bij aan kennisontwikkeling. Ze brengt architecten en adviseurs, onderwijsinstellingen, lokale en provinciale overheden, waterschappen, aannemers, bouwbedrijven, toeleveranciers en bedrijven die gebouwen demonteren samen. Het doel is dat ze elkaar versterken, samen leren en samenwerken in het verminderen van de CO2-uitstoot.  

Initiëren

De deelnemers van Circulair Bouwen Zeeland bepalen samen welke thema’s ze aanpakken. Een voorbeeld van zo’n thema is het ontwikkelen van een gezamenlijke materialenbank. In deze materialenbank wordt bijvoorbeeld vastgelegd welke grondstoffen en producten beschikbaar zijn na renovatie of sloop van oude woningen. Die materialen kunnen dan weer bij de bouw of opknapbeurt van andere woningen worden gebruikt. Het netwerk begeleidt de ontwikkeling van deze soort projecten en verbindt de juiste leden om te zorgen dat iedereen snel aan de slag kan. 

Sinds 2023 vormt het netwerk een stichting met meer dan 75 aangesloten partijen. Ook u kunt een lidmaatschap aanvragen. Klik op onderstaande link voor meer informatie of bekijk de brochure.

Lees meer over het Kennis- en Innovatienetwerk