Duurzaam ondernemen voor maatschappelijke organisaties

Midden in de Zeeuwse samenleving. Als maatschappelijke organisaties speelt u een belangrijke rol in het verbinden, inspireren en activeren van de Zeeuwen. Maar hoe zorgt u ervoor dat de organisatie toekomstbestendig blijft? Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed speelt hier een grote rol in. Maar we snappen het dat u met vragen zit als: hoe zetten we de (eerste) stappen in het van onze organisatie of ons vastgoed? Hoe krijg ik de financiering rond met alle betrokken partijen? En wie kan mij ondersteuning en advies geven?

Kerk Nisse

Op deze pagina ontdekt u waar u terechtkunt voor advies, welke stappen u kunt nemen om te en algemene, praktische informatie. Wij helpen u verder, inspireren en brengen u in contact met het juiste netwerk.

In 7 stappen naar een duurzame organisatie

Voor alle onderstaande stappen kunt u terecht bij het Klimaatontzorginsprogramma KlimOp, het ontzorgingsporgramma voor maatschappelijk vastgoed. Ook vindt u in het stappenplan verwijzingen naar andere organisaties, die u met een specifieke stap verder kunnen helpen.

  1. Huidige status bepalen
    Meten is weten! Wat zijn de energiekosten voor uw gebouw? Vraag een energiescan aan! Een energiescan is een snelle scan van uw vastgoed, waarbij de energieprestaties in kaart worden gebracht. Dit wordt gedaan door een adviseur. Door deze scan kom je te weten welke maatregelen je kunt treffen om te besparen. 
  2. Duurzame doelen opstellen
    Nu de huidige status duidelijk is, is het tijd voor de volgende stap. U kunt duurzame doelen gaan opstellen.
  3. Duurzame alternatieven verkennen
    Wat zijn de mogelijkheden voor mijn vastgoed te ? En hoe maak ik mijn omgeving meer ? Vraag hiervoor om advies en zoek naar (alternatieve) ideeën.
  4. Plan maken
    Welke daadwerkelijke duurzame maatregelen kunt u nemen? Maak een plan. Tips hiervoor vindt u via het KlimOp-programma, onderaan dit stappenplan.
  5. Financiering en
    Er zijn meerdere subsidies waar u aanspraak op kunt doen bij het verduurzamen van uw organisatie. U kunt hiervoor onder andere terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) (rvo.nl)
  6. Uitvoering
    Als u alle bovenstaande stappen hebt doorlopen is het nu tijd voor het uitvoeren van uw verduurzamingsplannen. Neem hierin uw partners mee. Zo kunt u anderen inspireren ook met verduurzaming aan de slag te gaan
  7. Bewaken en
    Blijf uw verbruik bewaken en evalueren. Door te meten kunt u in de gaten houden of uw verduurzamingsmaatregelen voldoende effect hebben of dat er meer nodig is

Vind alle informatie voor jouw organisatie

Hieronder vindt u relevante informatie, regelingen en financieringsmogelijkheden om uw maatschappelijke organisatie klaar te stomen voor een duurzame toekomst. Wij helpen u verder. 

Ontzorgingsprogramma KlimOp voor advies 

Heeft u als eigenaar van maatschappelijk vastgoed ondersteuning nodig om te ? Via het Klimaatontzorgingsprogramma KlimOp kunt u gratis energie-advies aanvragen! KlimOp is opgezet om eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed te helpen. Er is namelijk een achterstand op het gebied van verduurzaming van buurthuizen, sportaccommodaties, zorginstellingen en ander maatschappelijk vastgoed. Voor de eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed is verduurzaming vaak een uitdaging, omdat zij niet over de kennis of middelen beschikken om hiermee aan de slag te gaan. Om deze achterstand in te lopen heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld aan provincies voor een dit ontzorgingsprogramma. Lees bij wie u terechtkunt voor ondersteuning.  

Lees meer over KlimOp

Landelijke regelingen maatschappelijk vastgoed 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt verschillende tools en subsidieregelingen om u op weg te helpen met de verduurzaming van uw vastgoed.

Tools om te verduurzamen 

Wilt u maatschappelijk vastgoed verduurzamen? Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden en subsidieregelingen beschikbaar. Ook zijn er tools die informatie bieden over investeringskosten en terugverdientijden. Wordt uw vastgoed gebruikt voor verschillende doeleinden? Ook dan zijn er tools die u verder helpen. 

Lees meer over verduurzamingstools

Subsidieregeling maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) 

Bent u eigenaar van maatschappelijk vastgoed? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Denk hierbij aan zorginstellingen, scholen, gebedshuizen, overheidsgebouwen of monumenten. Lees hoe de regeling u verder kan helpen.  

Lees meer over Subsidie DUMAVA

voor schoolpleinen 

Wilt u als school een groen schoolplein aanleggen? Dan heeft u een begroting en een budget voor de financiering nodig. De kosten voor de inzet van mensen en materiaal komen voor rekening van de school. Hieronder vindt u enkele tips, zoals het gebruikmaken van sponsoring en het aanvragen van subsidie voor een groen schoolplein, zoals de aanschaf van beplanting voor uw schoolplein. 

Lees meer over Subsidie groen schoolplein

Op zoek naar andere informatie?

Hieronder vindt u informatie over als mkb’er of bedrijventerrein. Heeft u een specifieke vraag? Mail dan naar ondernemen@zeeland.nl

Mkb’er

Mkb’ers zijn de motor van de Zeeuwse economie. Belangrijk dus dat uw bedrijf klaar is voor de toekomst. Wij helpen u verder.

Lees meer

Twee mannen aan een statafel kijken naar laptop

Bedrijventerrein

Op bedrijventerreinen liggen kansen om slim samen te werken in de  . Bekijk hier de mogelijkheden.

Lees meer

Bedrijventerrein Bruinisse Nijverheidsweg