Energietransitie

Als mkb’er kunt u bijdragen aan de . Op deze pagina vindt u regelingen, beschikbare subsidies en financieringsconstructies waar u gebruik van kunt maken.  

Windmolens bij zonsondergang

De aarde warmt te snel op. Dat merken we ook in Zeeland. Daarom werken we samen met onder andere bedrijven aan een duurzame toekomst. Dat doen we door het terugdringen van de CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld door over te schakelen naar duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. Er zijn subsidieregelingen en financieringsconstructies om u te helpen met het doorvoeren van duurzame maatregelen. Ook heeft u te maken met wet- en regelgeving.

Verduurzaming bedrijfspand of -proces

Energiebesparing is actueler dan ooit. Maar veel bedrijven hebben geen tijd of kennis om hiermee aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er voor het van bedrijfsgebouwen, kantoren en processen diverse mogelijkheden voor advies en . Het is zeker de moeite waard hier eens in te duiken, want de kans is groot dat u wel 20 tot 30% bespaart op energie! Bijvoorbeeld door thermische en koude isolatie van productieprocessen, het voorkomen van stoom- en persluchtlekkages, warmteterugwinning en meer. Hieronder vindt u regelingen en partijen die u verder helpen bij uw verduurzamingsplannen. 

Expertplatform Energiebesparing MKB en kantoren 

Bij het Expertplatform 'Energiebesparing MKB en kantoren' kunt u als ondernemer terecht voor advies en begeleiding om energie te besparen en productieprocessen te verbeteren. Ook kunt u hulp krijgen met het opstellen van een technisch en financieel plan. Dit is inclusief hulp bij een van subsidiemogelijkheden. Ten slotte ondersteunen experts u bij het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen.

Lees meer over het Expertplatform - RES Zeeland

Kamer van Koophandel (KvK)

Op de themapagina ondernemen van de Kamer van Koophandel vindt informatie over de mogelijkheden om uw bedrijf te verduurzamen. Bijvoorbeeld over energiebesparing, een zuinig pand, duurzaam vervoer en ondernemen. Maar ook over wet- en regelgeving en wat de verplichte duurzaamheidsrapportage betekent. Aanvullend kunt u op deze pagina ervaringen van andere ondernemers vinden. 

Lees meer over Kamer van Koophandel

Ontzorgingsprogramma klein en micro mkb

Per 1 mei 2024 start het ontzorgingsprogramma klein en micro mkb in Zeeland. Dit programma is er voor drie groepen mkb. Hiervoor is de volgende indeling gemaakt, gericht op het belangrijkste energieverbruik:

  1. Vergelijkbaar met een huishouden. 
  2. Enige energieprocessen, geen energiebesparingsplicht. 
  3. Meerdere energie-intensieve processen, wel energiebesparingsplicht. 

Het doel van het programma is het ontzorgen van ruim 200 eigenaren. Met ontzorgen bedoelen we dat we u helpen bij het verduurzaamen van uw vastgoed. Het ontzorgen gebeurt met een keuze uit verschillende maatregelen en een vrijwillige keuze van een van de deelnemende adviseurs. De ondernemer kan zelf kiezen hoeveel ontzorging hij wil. Het basispakket is de minimale ontzorging met daarin onderdelen om inzicht te krijgen in uw mogelijkheden. De subsidie dekt 80% van de totale kosten  van het basistraject. In het basistraject zit minimaal: 

  • Een intake 
  • Bedrijfsbezoek 
  • Advies voor besparing en verduurzaming 
  • Kosten van de investering 
  • Terugverdientijden 
  • Beleid, wet- en regelgeving in het bijzonder voor u als ondernemer 
  • Analyse energieverbruik (voor en na uitvoeren maatregelen) 

Daarnaast kan de eigenaar ook kiezen voor een ontzorgingstraject op het bedrijfsproces. Bij deze ontzorging ligt de nadruk niet op het gebouw, maar op het proces. Hierbij wordt gekeken naar onder andere circulariteit, duurzaam bedrijfsproces, minder afval en hergebruik van materialen.  

Energie opwekken: zonnepanelen of windmolen

Wilt u als ondernemer energie opwekken met zonnepanelen of een windmolen? Neem hiervoor eerst contact op met uw gemeente. Hieronder vindt u links naar partijen die u verder helpen bij uw vragen over energieopwekking.  

Expertplatform Energiebesparing MKB en kantoren 

Het het Expertplatform 'Energiebesparing MKB en kantoren' helpt u bij het nemen van maatregelen rond energiebesparing. Het plaatsen van zonnepanelen of een windmolen is hier onderdeel van. Naast advies en begeleiding, krijgt u hulp bij het opstellen van een verduurzamingsplan en het uitvoeren van dit plan.

Lees meer over het Expertplatform - RES Zeeland

Mobiliteit: van diesel naar elektrisch

Bedrijven staan voor een enorme opgave om nieuwe voertuigen aan te schaffen die voldoen aan de toekomstige eisen. Elke transportprofessional krijgt dan ook te maken met de overgang van diesel naar elektrisch.

Zeeland Connect

Zeeland Connect is hét innovatienetwerk voor de logistiek in Zeeland. Samen met ondernemers uit de transportsector of bedrijven met logistieke processen versterken ze de concurrentiepositie in Zeeland. Zeeland Connect speelt een faciliterende rol waarin ze ondernemers, het onderwijs en de overheid koppelen bij het opzetten van innovatieve projecten. De organisatie werkt via vier verschillende innovatielijnen: Digitalisering & robotisering, Logistieke stromingen & verbindingen, Autonoom Transport en Zero emission logistiek. Ze bezoeken geregeld bedrijven die al ver zijn op het gebied van robotisering of kijken samen met ondernemers hoe zij het beste de overstap van weg naar water kunt maken.

Bent u als vervoerder, verlader, logistiek dienstverlener of terminal actief in de logistiek? Of bent u actief in de bouw, productie of een andere sector met een eigen warehouse of voertuigen? Sluit u dan aan bij Zeeland Connect. https://www.zeeland-connect.nl/

Zero Emission Truck academy 

In de praktijk zien we dat er bij veel bedrijven kennis en informatie ontbreekt. Daarom organiseert de Provincie Zeeland samen met Zeeland Connect en Stedin voor de transport- en logistieke sector de Zero Emission Truck Academy.  Tijdens de Zero Emission Truck Academy leert u in vijf trainingsdagen over de weg naar zero emissie in het transport. Na het volgen van de training weet u voldoende om een beslissing te nemen over de verduurzaming van uw wagenpark. De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • Zero-emissie voertuigen (elektrisch en waterstof): hoe werkt het en wat zijn de voordelen en uitdagingen?; 
  • Opladen van trucks:  onder andere Snelladen, lokaal laden, batterijvermogen en -capaciteit; 
  • Aanleg en ontwerp van laadinfra en benodigde (verzwaring van de) netwerkaansluiting (KVA’s en procedure);  
  • Energie (opwekking, opslag en management/verbeteren);  
  • Ritplanning;  
  • Kosten en opbrengsten (Total cost of ownership (TCO) vergeleken met dieselvoertuigen); 
  • Subsidies

Lees meer over Zero Emission Truck Academy

Netcongestie

In juli 2023 kwam het bericht dat het hoogspanningsnet in Zeeland de maximale capaciteit heeft bereikt voor grootgebruikers. Dat betekent dat er geen ruimte meer is voor nieuwe en zwaardere zakelijke aansluitingen op het elektriciteitsnet. Dit komt door de extreem gestegen vraag naar elektriciteit. Dit brengt voor Zeeuwse ondernemers uitdagingen met zich mee.  

Taskforce Zeeuwse Netoplossingen 

TenneT startte samen met Stedin een congestieonderzoek. Ze onderzoeken of het elektriciteitsnet op drukke momenten kan worden ontlast. Voor de komende periode betekent dit dat alle lopende en nieuwe aanvragen op een wachtlijst komen. Heeft u hier als ondernemer een (direct) probleem door? Laat ons met u meedenken over mogelijke oplossingen. Geef dit dan aan bij de Taskforce Zeeuwse Netoplossingen.

Lees meer over de Taskforce Zeeuwse Netoplossingen

Boost The Energy Transition Challenge

Hoe kunnen we met innovatieve projecten en pilots de verschillende energienetten in Zeeland slimmer gebruiken? Daar kunt u als Zeeuwse mkb’er over meedenken.  
Meld u dan nu aan voor de Boost The Energy Transition Challenge. U maakt kans op financiële ondersteuning  tussen de € 50.000 en € 250.000.  
 
De Boost The Energy Transition Challenge is een initiatief van de Provincie Zeeland in samenwerking met Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. 

Lees meer over Boost The Energy Transition Challenge