Duurzaam ondernemen voor mkb’ers

Mkb’ers zetten zich elke dag in binnen diverse sectoren. Van productie van kunstmest, leveren van bedrijfsadvies tot bakken van ons dagelijks brood. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf toekomstbestendig is en blijft? Door te ! Dit brengt vragen met zich mee als: hoe zet ik de (eerste) stap? Wie kan mij helpen? Waar kan ik aanspraak op maken? En hoe doen anderen dit? 

Twee mannen aan een statafel kijken naar laptop

Op deze pagina leest u waar u terechtkunt voor advies en welke stappen u kunt nemen om te . Verder vindt u er algemene en praktische informatie. Wij helpen u en brengen u in contact met de juiste partij.  

In 7 stappen naar een duurzaam bedrijf

  1. Huidige status bepalen
    Meten is weten! Dit kan op verschillende manieren. Zet bijvoorbeeld een meetkoffer in voor inzicht in uw energieverbruik. 
  2. Duurzame doelen opstellen
    Nu de huidige status duidelijk is, is het tijd voor de volgende stap. U kunt duurzame doelen gaan opstellen. 
  3. Duurzame alternatieven verkennen
    Wat zijn de mogelijkheden voor mijn bedrijf om mijn proces te ? En hoe maak ik mijn product meer ? Vraag hiervoor om procesadvies en zoek naar (alternatieve) ideeën. 
  4. Concreet plan maken
    Welke daadwerkelijke duurzame maatregelen kan ik nemen en wat is de terugverdientijd? Voor het onderhoud kan bijvoorbeeld Kennis- en innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie een plan voor u opstellen. Denk bij deze stap ook aan het betrekken van uw personeel. Zij zullen uiteindelijk uit (duurzame) visie uitdragen en ermee aan de slag moeten! 
  5. Financiering en regelingen
    Er zijn verschillende regelingen waar u aanspraak op kunt doen bij het verduurzamen van uw bedrijf. Provincie Zeeland biedt de volgende regelingen: Overzicht subsidieregelingen. 
  6. Uitvoering
    Als u alle bovenstaande stappen hebt doorlopen is het nu tijd voor het uitvoeren van uw verduurzamingsplannen. Neem hierin uw externe partners mee. Zo kunt u anderen inspireren ook met verduurzaming aan de slag te gaan.  
  7. Bewaken en
    Blijf uw verbruik bewaken en evalueren, ook in uw organisatie. Door te meten kunt u in de gaten houden of uw verduurzamingsmaatregelen voldoende effect hebben of dat er meer nodig is.  

Voor bovenstaande stappen kunt u terecht bij de volgende organisaties en partijen: 

Vind alle informatie voor uw bedrijf 

Via onderstaande pagina’s vindt u relevante informatie om uw bedrijf klaar te stomen voor een duurzame toekomst. Wat zijn de mogelijkheden voor uw onderneming? 

Energietransitie 

is de overgang van fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie en steenkool) naar duurzame energiebronnen (zon en wind). Als bedrijf speelt u een belangrijke rol in deze overgang. Hiervoor zijn er subsidies en financieringsconstructies om u op weg te helpen.  

Windmolens bij zonsondergang

Klimaatadaptatie 

Het klimaat verandert, dus ondernemend Zeeland verandert mee. U kunt een subsidieregeling gebruiken om uw bedrijf te maken.  

Een bloemenstrook naast gewassen van een boer

Circulaire economie 

Om toe te werken naar een duurzame toekomst moeten we  reststromen meer gebruiken. Om ondernemers hierbij te ondersteunen zijn er verschillende partijen en regelingen.  

Werkzaamheden aan de Sloebrug in Vlissingen

Kennis en innovatie 

Aan de slag met ? Diverse partijen helpen, begeleiden en adviseren u bij het omzetten van ideeën naar toekomstbestendige innovaties. Ook zijn er verschillende netwerken in Zeeland om kennis met elkaar te delen.  

Solarboot van de HZ University of Applied Sciences op het Veerse Meer

Europaloket 

Het Europaloket adviseert u over het ontwikkelen van projectplannen en het aanvragen van Europese subsidies. Bekijk de mogelijke subsidieregelingen voor uw onderneming. 

De vlag van de Europese Unie achter op een boot

Wet- en regelgeving 

Vanuit de Rijksoverheid en Europa zijn er diverse wetten en regels waar uw bedrijf aan moet voldoen. We maken het voor u graag inzichtelijk.

Close-up van vrouwelijke handen. Vrouw schrijft iets op haar kantoor. Documenten ondertekenen

Op zoek naar andere informatie? 

Hieronder vindt u informatie over als maatschappelijke organisatie of bedrijventerrein. Heeft u een specifieke vraag? Mail dan naar ondernemen@zeeland.nl. 

Maatschappelijke organisatie

Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed helpt om uw organisatie toekomstbestendig te houden. Ontdek er alles over. 

Lees meer

Kerk Nisse

Bedrijventerrein

Op bedrijventerreinen liggen kansen om slim samen te werken in de   . Bekijk de mogelijkheden. 

Lees meer

Bedrijventerrein Bruinisse Nijverheidsweg