Kustlab, oestergeul

Het Kustlaboratorium is een initiatief van stichting Het Zeeuwse Landschap (HZL). De natuurorganisatie wil laten zien dat er in harmonie met landschap en natuur geëxperimenteerd kan worden met binnendijkse zilte teelt.

kustlaboratorium Waterdunen

Zilte teelt

De stichting heeft hiervoor het gebied rondom ‘t Hof Waterdunen ingericht. Hier worden zoutminnende planten en schelpdieren geteeld op zilte grond en met zeewater, op een manier die aantrekkelijk is voor pionierende ondernemers, studenten, bewoners en toeristen.

Waterdunen Zilte teelt

De bouw van het Kustlab

De bouw van het Kustlab is eind 2016 begonnen. Het gebouw is gemaakt van duurzame materialen en is energieneutraal. Het Kustlaboratorium ligt op het erf van de gerestaureerde boerderij ’t Hof Waterdunen, het centrum voor natuurbeheer van Waterdunen. Als onderdeel van het Kustlaboratorium is een extra stuk uitgegraven tussen twee kreken, waar oesters kunnen worden gekweekt: de Oestergeul. De oevers van deze geul zijn versterkt met stortstenen. De geul heeft een betonnen rijstrook op de bodem, zodat bij laag water een voertuig de geul in kan rijden om de manden met oesters te verplaatsen. De drie schoepenraderen in de geul zorgen voor voldoende doorstroming en verversing van het water.

Schoepradaren Waterdunen