Wandelpaden

Vanaf het voorjaar van 2019 is gewerkt aan de wandelroutes in Waterdunen. Een deel van de paden van Waterdunen gaat door het natuurgebied en een ander deel loopt over het recreatiepark Waterdunen.

Wandelpad in Waterdunen

Het middenpad, dat uit bruggen en een vlonderpad bestaat, loopt van noord naar zuid over drie eilanden. Op twee van deze eilanden heeft stichting Het Zeeuwse Landschap vogelkijkhutten gebouwd.

Waterdunen luchtfoto middenpad 2021
Waterdunen middenpad kijkscherm met hut

Daarna is de rest van de wandelpaden aangelegd, waarmee het mogelijk is in een grote ronde door Waterdunen te lopen. Een deel van de wandelpaden is onverhard.

Waterdunen wandelpad gebied 2022

De overige paden bestaan uit asfalt met een gele toplaag, zodat ook rolstoelers er gebruik van kunnen maken. Een andere reden om voor asfalt te kiezen, zijn de koeien in het gebied. Asfalt is beter dan ander materiaal bestand tegen regelmatig schoonmaken.

Waterdunen aanleg wandelpaden

Op plekken waar koeien grazen, liggen enkele vee-roosters in het pad.

Waterdunen vee roosters kinderhutten
Waterdunen wandelpad vlonder voglekijkhut

Door de kijkschermen langs sommige delen van de routes kunnen wandelaars dicht bij de vogels komen. Alleen in het meest oostelijk deel van Waterdunen mag de hond mee aan de lijn. Op de meeste wandelpaden zijn honden niet welkom, om de vogels zo min mogelijk te verstoren. Bij de verschillende entrees van Waterdunen zijn fietsparkeerplaatsen aangelegd.

Een deel van de paden van Waterdunen gaat door het natuurgebied en een ander deel loopt over het recreatiepark Waterdunen. De paden zijn vrij toegankelijk binnen de regels die de beheerders van het gebied stellen. Een speciaal gedeelte is de ‘boulevard’ langs het inlaatkanaal. Hier is de kracht van het water in het inlaatkanaal goed te zien.