Pijlers van Waterdunen

Waterdunen bewijst dat Zeeland tegenwoordig anders omgaat met water. Behalve een mooi en bijzonder natuur- en recreatiegebied is Waterdunen ook een deltawerk. Maar wel anders dan de deltawerken die we kennen, zoals de Oosterscheldekering en andere grote werken die Zeeland beschermen. Getijdenatuur en kustversterking zijn in Waterdunen gecombineerd met recreatie. Ondernemers kunnen op de velden rond het Kustlaboratorium binnendijks experimenteren met zilte teelten, mede dankzij de innovatieve getijdenduiker.

Waterdunen luchtfoto

Kustversterking

Waterdunen verbetert de veiligheid en versterkt de kust tussen Groede en Breskens. Dit deel van de kustlijn is onderdeel van de Zwakke Schakel West-Zeeuws-Vlaanderen en is in 2015 afgerond. De kustverdediging is hier op een vernieuwende manier versterkt. Behalve een mooi en bijzonder natuur- en recreatiegebied is Waterdunen een deltawerk. Maar wel anders dan de deltawerken die we kennen als de grote werken die Zeeland beschermen tegen het water. Natuur, recreatie en getijdenwerking combineren we in een innovatieve kustversterking, met veiligheid als randvoorwaarde.

Waterdunen kustversterking collage

Getijdenatuur

In Waterdunen bepaalt het getij de natuur. De vernieuwende getijdenduiker zorgt voor een constante wisseling van hoog en laag water achter de dijk. Mede door de ontwikkeling van de getijdenatuur ontstaat een bijzonder landschap met slikken en schorren, zoutminnende planten en zilte teelten. Dit is aantrekkelijk voor kustvogels, die hier een rustige plek vinden om te eten of te broeden.  Door de ligging van Waterdunen aan de Monding van de Westerschelde is het gebied een Europese luchthaven voor trekvogels die hun lange reis lands de Noordkust maken.

Collage bestaat uit twee foto’s. Op de foto links zijn de vogels en rechts de getijdenatuur.

Recreatie

Waterdunen is een aantrekkelijk natuurgebied met hoogwaardige verblijfsrecreatie. Hierdoor is Waterdunen voor zowel recreanten als voor natuurkenners en vogelaars een interessant gebied in ontwikkeling. In het natuurgebied liggen wandelpaden. Je kunt van hut tot hut wandelen en vogels van dichtbij zien zonder ze te verstoren. Je kunt meer leren over de bijzondere planten en vogels van Waterdunen door op stap te gaan met een gids. Molecaten bouwt recreatiewoningen in Waterdunen die zijn ingepast in het landschap. Natuurbeleving is een belangrijke waarde in het park.

Waterdunen reacreatie collage wandelen en Molecaten

Zilte teelt

Door het getij groeien er zoutplanten op de schorren en ontstaan zilte graslanden, met in de nazomer prachtige paars gekleurde zeeastervelden en rode zeekraaloevers. De teelt van planten en (schelp)dieren uit de zee op zilte grond of in waterpartijen met zeewater is in opkomst in Zeeland. Dit bijzondere gebied tussen land en zee maakt ook de innovatieve teelt van zilte groenten en aquacultuur mogelijk. Waterdunen laat zien dat binnendijkse zilte teelt in deze vorm kan samengaan met landschap en natuur.

Waterdunen zilte teelt collage met twee foto's. Links zilte groenten en rechts de kweek van Oesters