Trailer Van wie is Zeeland?

24 september 2021
|
Podcast

We zitten in een ruimte-crisis. We willen zonnepanelen, windmolens, graan, vlas, koeien, woningen, scholen, bejaardentehuizen en vakantieparken, en dijken, dijken ook, en duinen, en stranden en parkeerplaatsen. Maar we hebben maar één Zeeland. Hoe willen we dat Zeeland eruit komt te zien, en van wie is Zeeland eigenlijk? 

Badstrand Vlissingen met op achergrond skyline boulevard

Dit is de podcast Van wie is Zeeland? Een podcast over de toekomst van onze provincie. In deze trailer stellen Godelieve Spaas en Kees-Jan Mulder zich voor en vertellen wat je kunt verwachten in de podcastreeks.

Van wie is Zeeland?

Van wie is Zeeland? transcriptie

We hebben overal crisis he, we hebben een klimaatcrisis, we hebben een woningcrisis, we hebben een stikstofcrisis, we hebben allerlei verloederede dorpen en stadsharten vanwege de Retail die aan het imploderen is. We hebben gigantische dozen, die zeg maar die gebouwd worden omdat wij alles tegenwoordig met de post laten komen. Dus, ja, alles bij elkaar bekijkend, en ook nog eens het besef of de ambitie die we denk ik terecht hebben om duurzamer te zijn, dus , ja, de zonne-energie en windenergie ergens in die ruimte ook nog te gaan accommoderen. Het kan niet allemaal, het kan niet allemaal tegelijkertijd. Dus ja, we hebben eigenlijk een ruimtelijke crisis in Nederland.

Geld op de bank levert niks op, nee, je moet er tegenwoordig zelfs voor betalen. En ja, als je het in die grond steekt, ja, dan is het veileig. Kijk er kunnen oorlogen op gevoerd worden, ze kunnen er van alles mee doen, maar die grond ligt er over honderd jaar nog. Zo simpel is het eigenlijk.

We zitten in een ruimtecrisis, we willen zonepanelen, windmolens, graan, vlas, koeien, woningen, scholen, bejaardentehuizen, vakantieparken, en dijken, en duinen en stranden en parkeerplaatsen, maar we hebben maar één Zeeland.

Hoe willen we dat Zeeland eruit komt te zien?  En van wie is Zeeland eigenlijk? Van de zee, van ons, van de bewoners, de bestuurders, of van de bewerkers van de grond? Welke keuzes kunnen we maken? Welke toekomstmogelijkheden zijn er voor Zeeland? En wat is dan jouw rol? En mij rol? En de rol van de provincie? En kan het ook anders dan het nu gaat? Daarover willen we in gesprek met iedereen die ermee te maken heeft en ja het liefs dus ook met jou.

Godelieve: Ik ben Godelieve Spaas, onderzoeker en performer over de “Nieuwe Economie”, en jij Kees-Jan?

Kees-Jan: Ik ben Kees-Jan Mulder, filmmaker en theoloog, ben niet geboren in Zeeland, maar ben er wel opgegroeid.

Godelieve: Samen zijn we op zoek gegaan naar manieren om beter om te gaan met ruimte en de vraag die we daarbij willen uitzoeken is “Van wie is het land? ”. Of van wie zou het moeten zijn?

Kees-Jan: Ja, want als je een goed leven voor iedereen wil, dan moeten er wat keuzes gemaakt worden. En als je ook nog goed voor de aarde wil zijn moeten er ook wat keuzes gemaakt worden. Hoe gaan we dat organiseren? We hebben bestuurders, beleidsmakers, bewoners, boeren en burgers geïnterviewd. En we hebben kunstenaars gevraagd om hun visie en reflectie te geven op eigendom van grond.

Godelieve: Oké, we kijken niet alleen hoe het nu gaat, maar ook hoe het anders kan. En we gaan hierbij lastige vragen niet uit de weg. We doen spannende voorstellen, we brengen ongebruikelijke meningen en die vraag die niemand durft te stellen, we doen het toch.

Kees-Jan: Welkom bij de podcast “Van Wie is Zeeland”.  Een podcast over de toekomst van onze provincie.