Wandel- en fietsnetwerk

Met de aanleg van een wandelnetwerk en fietsnetwerk maakt de Provincie het Zeeuwse landschap toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Het Wandelnetwerk Zeeland is in 2015 afgerond. In 2015 heeft het fietsknooppunten netwerk een grote opknapbeurt gekregen met nieuwe routes en borden. Ook zijn er zes racefietsroutes aangelegd.

fietsers

Wandelnetwerk

Te voet kunt u uitgebreid kennismaken met het verhaal achter het Zeeuwse landschap. Tussen 2006 en 2019 is er bijna 2700 kilometer aan wandelpaden gerealiseerd. Met het Wandelnetwerk Zeeland kunt u uw eigen route samenstellen met behulp van genummerde knooppunten.

Het wandelnetwerk loopt door natuur, langs watergangen en over akkers. De Provincie investeert in het behoud en herstel van het typisch Zeeuwse landschap. Op uw wandeltochten kunt u bijvoorbeeld herstelde dijk- en erfbeplanting tegenkomen, maar ook poelen, hoogstamboomgaarden, knotbomen en andere cultuurhistorische elementen zoals historische verdedigingslinies. Langs de route kunt u gebruik maken van één van de mooi gelegen terrasjes of een museum bezoeken.

In de beleidsnota Wandelnetwerk Zeeland vindt u meer informatie over het ontstaan van het Wandelnetwerk.

Struinen, dwalen en spotten

Elk Zeeuws eiland heeft een eigen ontstaansgeschiedenis en karakteristieke natuurwaarden en landschapselementen. Een korte impressie van de mogelijkheden:

 • Op Schouwen-Duiveland kunt u struinen door het uitgestrekte duinlandschap met bossen, stuifduinen en duingraslanden. U kunt ook uitwaaien langs de zuidkust van Schouwen en grote aantallen kustbroedvogels en steltlopers spotten.
 • Op Tholen vind u rust en treft u verstilde plekjes aan zoals de enige buitendijkse Hollestelle bij Anna Jacobapolder.
 • Op Noord-Beveland kunt u het weidse eilandgevoel beleven met de contrasten tussen de inlagen en de akkerranden om daarna op een van de vele terrasjes een Zeeuws biertje te drinken.
 • Walcheren biedt dwaaltochten over oude landgoederen, hoge golven bij Westkapelle en herten op Oranjezon. Het wordt ook wel de tuin van Zeeland genoemd door de vele buitenplaatsen in de duinrand. Verder kunt u kiezen voor ‘het platte van Walcheren’, waar een bijzonder weidevogelgebied is ontwikkeld. Hier kunt u ook lepelaars zien.
 • In de Zak van Zuid-Beveland kunt u kennismaken met het zogeheten ‘oud- en nieuwland’, de pittoreske dijken met meidoorns en bloeiende fruitbomen. ’s Winters profiteren kramsvogels –ook wel vliegende typemachines door hun geluid- massaal van het valfruit.
 • Tot slot kunt u in Zeeuws-Vlaanderen in de voetsporen van de Staatsen en de Spaansen treden.

Fietsnetwerk

Fietsen in Zeeland is fietsen op de grens van land en water. Zeeland biedt buitenrecreanten een uniek decor door haar landschap. Fietsers kunnen dit ook ervaren dankzij het uitgebreide fietsknooppuntensysteem in Zeeland. Het fietsknooppuntensysteem leidt u langs de mooiste fietsroutes. Aan de hand van de nummers op de borden kunt u uw eigen route samenstellen. U kunt kiezen of u ‘in de wind’ of ‘uit de wind’ wilt fietsen. Besluit u tijdens uw fietstocht even op adem te komen, dan kunt u naar een van de Zeeuwse Fietscafés. Deze zijn allen goed aangegeven binnen het routenetwerk en dus makkelijk te vinden.

De wind speelt ook een belangrijke rol in Zeeland. Voor wielrenners is Zeeland een waar paradijs. De Zeeuwse wielerroutes dragen de namen van Zeeuwse wielerhelden van weleer. Treed in de voetsporen van Jan Raas, Theo Middelkamp, Jo de Roo en Keetie van Oosten-Hage. Iedere route is apart bewegwijzerd.

Routebureau Zeeland voert voor diverse recreatieve routes en routenetwerken in Zeeland het onderhoud uit. Daarnaast fungeert het routebureau als algemeen meldpunt voor de recreatieve routes binnen Zeeland. De routes en routenetwerken waar zijn:

 • Fietsknooppuntensysteem (FIKS)
 • LFroutes: Kustroute en LF13
 • MTB-routes
 • Ruiternetwerk
 • Wandelnetwerk
 • Wielerroutes

Zeeland is in 2019 opnieuw uitgeroepen tot 5-sterren fietsprovincie. Het Landelijk Fietsplatform deelt een keer in de twee jaar sterren uit. In 2017 werd Zeeland ook al uitgeroepen tot 5-sterren Fietsprovincie. Dat is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie. De kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het onderhoud van het netwerk, de toegankelijkheid van de route informatie en de vele Fietscafés langs de routes zijn daarbij doorslaggevend.

Uitwaaien en ontdekken

In de zomermaanden varen er diverse pontjes binnen de provincie. Op die manier kunt u zonder omweg naar de overkant met de fiets. Ontdek de vogelboulevard aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland of fiets langs de bloemdijken in Zuid-Beveland. Liever meer te weten komen over de Deltawerken? Fiets dan Expeditie Delta route. Kortom, er zijn vele fietsroutes met elk een ander decor: langs monumenten uit een ver verleden, langs statige buitenplaatsen of langs de zilte kusten met watervogels.

Bekijk alle routes en routekaarten van het fietsnetwerk op de website van Zeeland.com.

Contact

Routebureau Zeeland
Routebureau@Zeeland.com