Wandel- en fietsnetwerk

Met de aanleg van een wandelnetwerk en fietsnetwerk maakt de Provincie het Zeeuwse landschap toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Het Wandelnetwerk Zeeland is in 2022 afgerond. In 2015 heeft het fietsknooppunten netwerk een grote opknapbeurt gekregen. Er zijn nieuwe routes met buitendijkse trajecten en borden gekomen. Ook zijn er zes routes voor beginnende racefietsers aangelegd.

fietsers

Wandelnetwerk

Te voet kunt u uitgebreid kennismaken met het verhaal achter het Zeeuwse landschap. Tussen 2006 en 2022 is bijna 3000 kilometer aan wandelpaden aangelegd. Met het Wandelnetwerk Zeeland kunt u uw eigen route samenstellen met genummerde knooppunten.

Het wandelnetwerk loopt door natuur, langs watergangen en over akkers. De Provincie investeert in het behoud en herstel van het typisch Zeeuwse landschap. Op uw wandeltochten kunt u bijvoorbeeld herstelde dijk- en erfbeplanting tegenkomen. Maar ook poelen, hoogstamboomgaarden, knotbomen en andere cultuurhistorische elementen zoals historische verdedigingslinies. Langs de route kunt u gebruik maken van één van de mooi gelegen terrasjes of een museum bezoeken.

Struinen, dwalen en spotten

Elk Zeeuws eiland heeft een eigen ontstaansgeschiedenis en typische natuurwaarden en landschapselementen. U kunt op elk eiland wandelen:

 • Op Schouwen-Duiveland kunt u struinen door het uitgestrekte duinlandschap met bossen, stuifduinen en duingraslanden. Of uitwaaien langs de zuidkust van Schouwen en grote aantallen kustbroedvogels en steltlopers spotten.
 • Op Tholen vind u rust en verstilde plekjes aan zoals de enige buitendijkse Hollestelle bij Anna Jacobapolder.
 • Op Noord-Beveland kunt u het weidse eilandgevoel beleven met de contrasten tussen de inlagen en de akkerranden. Daarna kunt u een Zeeuws biertje te drinken op een van de vele terrasjes.
 • Walcheren biedt dwaaltochten over oude landgoederen, hoge golven bij Westkapelle en herten op Oranjezon. Het wordt ook wel de tuin van Zeeland genoemd door de vele buitenplaatsen in de duinrand. Verder kunt u kiezen voor ‘het platte van Walcheren’, waar een bijzonder weidevogelgebied is ontwikkeld. Hier kunt u ook lepelaars zien.
 • In de Zak van Zuid-Beveland kunt u kennismaken met het ‘oud- en nieuwland’, de pittoreske dijken met meidoorns en bloeiende fruitbomen. ’s Winters profiteren kramsvogels massaal van het valfruit. Deze vogels worden ook wel vliegende typmachines genoemd door hun geluid.
 • Tot slot kunt u in Zeeuws-Vlaanderen in de voetsporen van de Staatsen en de Spaansen treden.

Fietsnetwerk

Fietsen in Zeeland is fietsen op de grens van land en water. Het uitgebreide fietsknooppuntensysteem leidt u langs de mooiste fietsroutes in Zeeland. Met de nummers op de borden kunt u uw eigen route samenstellen. U kunt kiezen of u ‘in de wind’ of ‘uit de wind’ wilt fietsen. u tijdens uw fietstocht even op adem te komen, dan kunt u naar een van de Zeeuwse Fietscafés. Deze zijn goed aangegeven binnen het routenetwerk en dus makkelijk te vinden.

De wind speelt ook een belangrijke rol in Zeeland. Voor wielrenners is Zeeland een waar paradijs. De Zeeuwse wielerroutes zijn vernoemd naar Zeeuwse wielerhelden. Iedere route heeft aparte bewegwijzering.

Routebureau Zeeland voert voor diverse recreatieve routes en routenetwerken in Zeeland het onderhoud uit. Daarnaast is het routebureau een algemeen meldpunt voor de recreatieve routes binnen Zeeland. De routes en routenetwerken zijn:

 • Fietsknooppuntensysteem (FIKS)
 • LFroutes: Kustroute en LF13
 • MTB-routes
 • Ruiternetwerk
 • Wandelnetwerk
 • Wielerroutes

Het Landelijk Fietsplatform deelt een keer in de twee jaar sterren uit. In 2023 werd Zeeland uitgeroepen tot 4,5-sterren Fietsprovincie. 5 sterren is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie. De kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het onderhoud van het netwerk, de toegankelijkheid van de route informatie en de vele Fietscafés langs de routes zijn daarbij doorslaggevend.

Uitwaaien en ontdekken

In de zomermaanden varen er diverse pontjes binnen de provincie. Op die manier kunt u zonder omweg naar de overkant met de fiets. Ontdek de vogelboulevard aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland of fiets langs de bloemdijken in Zuid-Beveland. Liever meer te weten komen over de Deltawerken? Fiets dan Expeditie Delta route. Kortom, voor iedereen is er een fietsroute.

Bekijk alle routes en routekaarten van het fietsnetwerk op de website van  Zeeland.com.

Contact

Routebureau Zeeland
Routebureau@Zeeland.com