De Provincie maakt het Zeeuwse landschap toegankelijk voor wandelaars en fietsers met de aanleg van een wandelnetwerk en fietsnetwerk. Het Wandelnetwerk Zeeland is in 2015 afgerond. In 2015 heeft het fietsknooppunten netwerk een grote opknapbeurt gekregen met nieuwe routes en borden. Ook zijn er  zes racefietsroutes aangelegd.

Wandelnetwerk

Te voet kunt u uitgebreid kennis maken met het verhaal van het Zeeuwse landschap. Tussen 2006 en 2015 is er namelijk zo'n 2500 kilometer wandelplezier gerealiseerd. Met het Wandelnetwerk Zeeland kunt u uw eigen route samenstellen met behulp van genummerde knooppunten.

Het netwerk loopt door de natuur, dwars door polders en over akkers. Maar ook de beste plekken om op een terrasje te zitten liggen op de routes, net als musea en historische verdedigingslinies. De Provincie investeert in het behoud en herstel van het typisch Zeeuwse landschap. Op uw wandeltochten kunt u bijvoorbeeld herstelde dijk- en erfbeplanting tegen komen, maar ook poelen, hoogstamboomgaarden, knotbomen en andere cultuurhistorische elementen.

In de beleidsnota Wandelnetwerk Zeeland vindt u achtergrondinformatie over het ontstaan van het Wandelnetwerk.

Struinen, dwalen en spotten

Elk Zeeuws eiland heeft een eigen ontstaansgeschiedenis en karakteristieke natuurwaarden en landschapselementen. Een korte impressie van de mogelijkheden:

  • Op Schouwen kunt u struinen door het uitgestrekte duinlandschap met bossen, stuifduinen en duingraslanden. Maar ook kunt u uitwaaien langs de zuidkust van Schouwen waar u grote aantallen kustbroedvogels en steltlopers kunt spotten.
  • Op Tholen komt u voor de rust en treft u verstilde plekjes zoals de enige buitendijkse Hollestelle bij Anna Jacobapolder.
  • Op Noord-Beveland kunt u het weidse eilandgevoel beleven met de contrasten tussen de inlagen en de akkerranden en daarna op een van de vele terrasjes een Zeeuws biertje drinken.
  • Walcheren biedt dwaaltochten over oude landgoederen, de hoogste golven bij Westkapelle en herten in Oranjezon. Walcheren heet ook wel de tuin van Zeeland door de vele buitenplaatsen in de duinrand. Maar ook kunt u kiezen voor "het platte van Walcheren", waar een bijzonder weidevogelgebied is ontwikkeld. Hier kunt u ook lepelaars zien.
  • In de Zak van Zuid-Beveland kunt u kennis maken met het zogeheten "oud- en nieuwland", de pittoreske dijken met meidoorns en bloeiende fruitbomen. 's Winters profiteren kramsvogels- ook wel vliegende typemachines door hun geluid -massaal van het valfruit.
  • En tot slot kunt u in Zeeuws-Vlaanderen in de voetsporen van de Staatsen en de Spaansen treden.

Fietsnetwerk

Fietsen in Zeeland is fietsen op het snijvlak van land en water. Zeeland biedt buitenrecreanten een uniek decor door haar landschap. Ook fietsers ervaren dit dankzij het uitgebreide fietsnetwerk in Zeeland.   

In 2015 is het fietsnetwerk flink opgeknapt.  We vervingen oude borden en nieuwe routes werden aangelegd. Er zijn meer buitendijkse fietspaden bijgekomen; deze liggen aan de buitenzijde van de dijk, halverwege het dijktalud waardoor er een goed uitzicht is over het water. Ook de wind speelt een belangrijke rol in Zeeland. Vroeger misschien een bezwaar voor recreanten, maar met de komst van de E-bikes voor niemand meer een punt. Bovendien bevat ons nieuwe netwerk zogenaamde 'in- en uit de wind-routes'.

Ook voor racefietsers is Zeeland een must. Na de Alpencols en Limburgse heuvels bind je hier de strijd aan met de enige echte 'Dutch mountain': de Zeeuwse wind. De renners van de Tour de France kunnen erover meepraten. De Tourfinish in Zeeland bleek uiteindelijk beslissender dan alle cols bij elkaar! De Zeeuwse routes van de wind dragen de namen van Zeeuwse wielerhelden van weleer. Treed in de voetsporen van Jan Raas, Theo Middelkamp, Jo de Roo en Keetie van Oosten-Hage.

Het routebureau van VVV Zeeland zorgt voor het reguliere onderhoud aan de routeborden en verkoopt ook routekaarten.

Zeeland is op 16 mei 2017 uitgeroepen tot vijf sterren fietsprovincie door het Landelijk Fietsplatform. Zeeland krijgt de hoogst mogelijke beoordeling van vijf sterren in de kwaliteitsmonitor.

Uitwaaien en ontdekken

Aan de Zuidkust van Schouwen-Duiveland fietst u langs een ware vogelboulevard. Noord-Beveland en de Oosterscheldekering voeren u zo'n 40 kilometer langs de oesterroute.  Zeeuws-Vlaanderen heeft zijn eigen Reynaertmysterie: een dagtrip met raadsels en minigames voor de iPhone. Er zijn tientallen fietsroutes met elk een ander decor: langs monumenten uit een ver verleden, langs statige buitenplaatsen of langs de zilte kusten met watervogels en vissersactiviteiten. 

Bekijk alle routes van het fietsnetwerk op de website van VVV Zeeland.

Contact

VVV Zeeland (Routebureau)
+31 118 587707
routebureau@vvvzeeland.nl