Maatschappelijke opgaven en programma’s

We veranderen mee met de wereld om ons heen. Daarbij willen we toegevoegde waarde blijven leveren voor het beste voor Zeeland. Daarom werken we als organisatie met maatschappelijke opgaven en programma’s. Dat doen we samen met andere overheden, maatschappelijke organisaties, private partijen, maar ook met inwoners van Zeeland. Hier leest u meer over wat wij doen.

Luchtfoto walcheren kustlijn zuid

Opgave Stikstof

De stikstofuitstoot in Nederland moet omlaag. Dat werd duidelijk nadat de Raad van State in mei 2019 uitsprak dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) niet gebruikt mocht worden in de vergunningverlening Wet Natuurbescherming.

In de Opgave Stikstof werken we aan het terugdringen van de stikstof depositie in Natura 2000 gebieden. We maken de Zeeuwse natuur robuust en zetten een monitoringsprogramma op. Dit heeft als doel de Natura 2000 gebieden in een goede staat van instandhouding te krijgen en daarmee economische ontwikkelingen weer mogelijk te maken. De provincies werken hierbij zoveel mogelijk samen met elkaar en met het Rijk. In een gebiedsgerichte aanpak worden samen met het terugdringen van de depositie en het robuuster maken van de natuur ook koppelingen met andere opgaven gemaakt.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Durk-Jan Lagendijk.

Programma Balans in het landelijk gebied (Landelijk gebied, landbouw en natuur)

Provincie Zeeland zorgt voor het landelijk gebied, landbouw en natuur met alle wisselwerkingen daartussen. Er zijn grote uitdagingen in dit samenhangende programma:

  • de toenemende (wereldwijde) zorgen om de achteruitgang van de
  • de forse uitdaging voor het realiseren van een ‘volhoudbare landbouw’. Er zijn zorgen om de afname van bodemvruchtbaarheid, en beschikbaarheid van zoet water, (bodem)biodiversiteit, voedselkwaliteit, verslechtering van de agrarische structuur en het verdienmodel
  • de noodzaak om ook vanuit het landelijk gebied bij te dragen aan het uitvoeren van de doelstellingen van het klimaatbeleid

Deze deelopgaven raken elkaar. Landelijk en Europees staat Vitaal Platteland steeds nadrukkelijker op de agenda. Met de lange termijn stikstofaanpak gaan we investeren in gebieden en natuurherstel. Op Europees niveau is een nieuwe periode Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in voorbereiding. De Nederlandse inzet is gekoppeld aan de landbouwvisie Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Durk-Jan Lagendijk.

Programma Energie en Klimaat

Het klimaat verandert. Hierdoor zullen we in de toekomst te maken krijgen met extremer weer. En krijgen we last van droogte, hitte, wateroverlast, overstromingen en de stijging van de zeespiegel. Dit komt door de uitstoot van broeikasgassen. Fossiele grondstoffen worden schaars. Daarom is wereldwijd, in Europees en nationaal verband afgesproken om de CO2-uitstoot te beperken. De Provincie Zeeland wil hier haar verantwoordelijkheid in nemen en het Zeeuwse deel van de wereldwijde opgave van de  realiseren. Het doel is ten minste 55% CO2-reductie in 2030 en een CO2-neutraal 2050. Ook neemt de Provincie Zeeland maatregelen om de gevolgen van weersextremen te voorkomen of te beperken. Dit noemen we Klimaatadaptatie.

De Energietransitie en Klimaatadaptatie vinden plaats in een netwerk, waarin de Provincie Zeeland een van de vele spelers is. Wij verbinden, zijn aanjager, regisseur, kennismakelaar en sturen op resultaat. Alleen door intensieve samenwerking binnen de regio kunnen we de klimaatdoelen halen en vasthouden.

De Zeeuwse partners (overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke partners, coöperaties en kennisinstellingen) hebben samen verschillende strategieën opgesteld die we samen uitvoeren. Dit zijn:

  • Regionale Energie Strategie (RES) Zeeland: de verduurzaming van de gebouwde omgeving en de opwek van duurzame energie.
  • Cluster Energie Strategie (CES) Zeeland: de verduurzaming van de Zeeuwse industrie.
  • Klimaatadaptatiestrategie Zeeland (KasZ): maatregelen om de gevolgen van weersextremen te voorkomen of te beperken.
  • Zeeuws Deltaplan Zoetwater (ZDZW): de aanpak voor zoetwater in Zeeland.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Niels Elshof.

Programma Iedereen telt! (Leefbaarheid, Cultuur en Sport)  

Met dit programma streven we naar een energieke en verbonden Zeeuwse samenleving. Het richt zich op leefbaarheid in zeer brede zin. Leefbaarheid is een basisvoorwaarde voor een economisch vitaal Zeeland. Werken aan leefbaarheid gaat over het benoemen van de concrete vraagstukken en die samen met de regionale partners oppakken.

Soms gaat onze inzet over onderwerpen waarbij de primaire verantwoordelijkheid bij andere partijen ligt, maar waar we door het verbinden van partijen en vanuit onze kerntaken wel een positieve rol kunnen spelen. Denk aan de gezondheidszorg. Daarbij besteden we extra aandacht aan de deelname van de Zeeuwse samenleving. Ook besteden we aandacht aan de manier waarop we vanuit de Provincie bij maatschappelijke initiatieven kunnen aansluiten. Binnen het programma gaan we door met de lijnen die al eerder zijn uitgezet: cultuur, leefbaarheid, sport, Gezond in Zeeland, gezondheidszorg, jongerenparticipatie, detailhandel en de uitvoering van evenementen. Deze onderwerpen brengen we samen onder het thema van brede welvaart.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Annelise Bosscha

Programma Mobiliteit op maat (Regionale bereikbaarheid)

Goed wonen, werken en leven in Zeeland vraagt om een optimale bereikbaarheid. De benadering van het programma is zowel economisch (vestigingsklimaat) als maatschappelijk (leefbaarheid). is een vereiste. De uitwerking vindt plaats in een vijftal thema’s:

  1. Investeringen in wegen: het netwerk op orde met het oog op doorstroming en verkeersveiligheid. We hebben een grote (wettelijke) verantwoordelijkheid voor de aanleg en het onderhoud van wegen, tunnels en bruggen.
  2. Verbetering verkeersgedrag: op weg naar nul verkeersslachtoffers. Via het ROVZ (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland) we veilig gedrag. Het uitgangspunt is het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030.
  3. Regionaal openbaar vervoer: we zijn opdrachtgever voor het busvervoer en de Westerschelde Ferry. Via marktwerking bepalen we welke bedrijven het vervoer verzorgen.
  4. Bereikbaarheid voor bedrijven: voor het goederenvervoer zijn doorstroming en betrouwbaarheid belangrijk. We verbeteren de netwerken via weg, water, spoor en buisleiding.
  5. Uitvoering slimme mobiliteit: via de opgave Slimme Mobiliteit denken we na over de toekomst van de mobiliteit in Zeeland. In dit programma doen we via pilots ervaring op met nieuwe oplossingen. Hieronder vallen deelsystemen voor auto en fiets, autonoom vervoer en knooppuntontwikkeling.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Maurice Buuron

Programma Ondernemend Zeeland (Regionale economie)

Een belangrijke uitdaging voor Zeeland is om de economische structuur te behouden en te versterken. Zo blijven we een provincie met een sterke regionale economie en duurzame economische ontwikkeling. De Zeeuwse economie steunt op verschillende pijlers: sterke havens, een veelzijdige toeristisch-recreatieve sector, gevarieerde detailhandel, traditioneel sterke en innovatieve landbouw- en visserijsector en een stevig industriecluster. Uitdagingen voor Zeeland zijn de krapte op de arbeidsmarkt en het aantrekken van talent, een innovatief ecosysteem en verduurzaming die in alle sectoren – soms ingrijpend – nodig is. De economische speerpunten voor de Provincie zijn daarom:

  1. Vestigingsklimaat, imago en talent (Zeelandmarketing, onderwijs- en arbeidsmarktbeleid et cetera)
  2.  en ontwikkelkracht (MKB-ondersteuning, innovatieregelingen en –fondsen et cetera)
  3. Transitie naar een duurzame en klimaatneutrale economie (circulaire economie, verduurzaming, inpassing kernenergie)
  4. Europa, Rijk en Regio (als vereist speerpunt)

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Mathieu van Woerkom

Programma Woonplaats: Zeeland (Fysieke Leefomgeving)

De Provincie heeft (wettelijke) taken en ambities voor kustontwikkeling en vrijetijdseconomie, wonen en bedrijventerreinen, water en deltawateren. Binnen het programma Fysieke Leefomgeving werken we samen met onze medeoverheden en aan het uitvoeren van de doelen en ambities. Belangrijke richtinggevende inhoudelijke kaders voor het programma zijn de Kustvisie, het huidige Omgevingsplan, de Deltaprogramma’s, de Kaderrichtlijn Water, Zwemwaterrichtlijn, Richtlijn Overstromingsrisico, Water(schaps)wet en de uitgangspunten en principes van de nieuwe Omgevingswet.

Het programma Fysieke Leefomgeving hangt inhoudelijk sterk samen met de Strategische Opgaven Ruimtelijke Kwaliteit, Zichtbaar Zeeland, Klimaatadaptatie en het grote project Deltaplan Zoet Water, Milieu en Regionale Samenwerking. Vanuit het programma wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan deze strategische opgaven. Daarnaast zijn er sterke linken met bodem(beleid), landelijk gebied, natuur, stedenbeleid, mobiliteit, energie en klimaat.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Renske de Jong.

Grote projecten

Naast de strategische opgaven en programma’s werken we ook aan het uitvoeren van grote projecten:

  • Kapellebrug
  • Zanddijk

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Ferry Chervet.

  • Natuurpakket Westerschelde
  • Waterdunen

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Kees van Rabenswaaij (voor NPW) of Maurice Buuron (voor Waterdunen).

Naar aanleiding van het coalitieakkoord bekijken we op dit moment hoe we de uitvoeringskracht verder kunnen gaan versterken door kennis en kunde meer bij elkaar te brengen. Dat doen we door het inrichten van twee (tijdelijke) uitvoeringsorganisaties. Een voor het landelijk gebied/Zeeuws gebiedsprogramma en een voor de (middel)grote infraprojecten. De hierboven genoemde projecten gaan daar ook onderdeel van uitmaken. De streefdatum voor invoering is 1 april 2024.