Kernenergie

Het Rijk onderzoekt het langer openhouden van de huidige kerncentrale en de bouw van twee extra kerncentrales in Borssele. Als de plannen van het Rijk doorgaan heeft dit gevolgen voor onze regio. Wat deze gevolgen exact zijn weten we op dit moment nog niet. Ondanks deze onduidelijkheid wil Provincie Zeeland de Zeeuwse inwoners nu al betrekken. Op deze pagina houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en vindt u meer informatie over het traject waarin we Zeeuwse inwoners vragen om hun mening.

Mevrouw op paalhoofd bij zonsondergang

Consultatie kernenergie: hoe blijft Zeeland in balans?

Van 2 t/m 27 oktober 2023 consulteert de Provincie Zeeland haar inwoners. U kunt als inwoner uw mening geven. Het is belangrijk dat u eerst de informatie op deze pagina leest en de filmpjes bekijkt.

U kunt twee keer deelnemen: van 2 tot 15 oktober in ronde één en van 16 tot en met 27 oktober 2023 in ronde twee.

De link naar de consultatie volgt op maandag 2 oktober op deze webpagina.

Om klimaatneutraal te worden heeft de regering verschillende plannen gemaakt, zoals elektriciteitsproductie in ons land zonder CO2-uitstoot. Het Rijk heeft besloten dat kernenergie hierin een belangrijke rol kan spelen. De onderzoeken gaan door, ook na de val van het kabinet. Over kernenergie zijn de meningen verdeeld. Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten gaan níet over de keuze voor kernenergie, deze (politieke) keus is gemaakt door de regering.

De Provincie wil dat ontwikkelingen in Zeeland waarde toevoegen aan Zeeland: méér waarde voor onze leefbaarheid en economie. Daarover gaat de Provincie in gesprek met het Rijk. Niet alleen om voorwaarden te stellen aan de komst van twee extra kerncentrales, maar óók om ervoor te zorgen dat de komst van meer kernenergie kansen benut. De stem van de Zeeuwse inwoners hierin is belangrijk.

In de gemeente Borsele werkt een groep van 100 inwoners aan de Borselse Voorwaarden voor grootschalige energieprojecten, onder andere de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales en aanlanding van wind op zee. Denk hierbij aan voorwaarden voor bijvoorbeeld het behoud van de leefbaarheid, het landschap en de veiligheid. Maar wat denkt u? Welke kansen kan onze provincie benutten? Wat moet er gebeuren zodat u en uw (klein)kinderen of toekomstige Zeeuwen prettig kunnen wonen, werken en leven in Zeeland? Hoe houden of brengen we de lusten en lasten voor Zeeland in balans?

Hoe werkt de online consultatie?

Met de online consultatie kunt u uw mening geven over behoud van balans in Zeeland met (meer) kernenergie. U kunt een eerste keer deelnemen tot zondag 15 oktober. Daarna kunt u een tweede keer deelnemen tussen maandag 16 en vrijdag 27 oktober. In de tweede ronde reageert u op de antwoorden die deelnemers aan ronde één hebben gegeven. U kunt dus aan één van de twee of aan beide rondes deelnemen. (Tip: noteer de data in uw agenda!) Uw reactie is anoniem, we registreren uw naam of mailadres niet.

In ronde 1 leggen we u drie vragen voor. Om het makkelijker te maken de vragen in te vullen is het handig als u twee filmpjes bekijkt. In onderstaande film krijgt u een idee hoe andere Zeeuwen Zeeland ervaren. Bij de eerste vraag van de consultatie vragen we om in uw eigen woorden te vertellen wat u zo fijn vindt aan Zeeland. Dit filmpje helpt u uw gedachten hierover te vormen.

In het tweede filmpje (6 minuten) krijgt u uitleg over de vier thema’s van de Zeeuwse Omgevingsvisie. Dit zijn de ambities voor onze provincie waar we naar streven in 2050. Bij de tweede vraag vragen we op welk van deze thema’s de Provincie extra moet inzetten als de huidige kerncentrale langer openblijft en er nog twee bijkomen. Bij de derde vraag kunt u nog andere dingen benoemen die bijdragen aan balans in Zeeland.

Wilt u meer weten over de pijlers uit de Zeeuwse omgevingsvisie? Kijk dan op de pagina thema's Omgevingsvisie.

Moeite met online invullen? Wij helpen u!

Als u het ingewikkeld vindt om de online consultatie in te vullen, kom dan naar een inloopbijeenkomst bij u in de buurt. U kunt gewoon binnenlopen en u hoeft zich niet op te geven. Neem uw laptop, tablet of telefoon met internetfunctie mee. Er zijn vijf bijeenkomsten verspreid over heel Zeeland. U bent welkom tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

  1. Terneuzen: Bibliotheek Terneuzen, Bellevue 1, 4531 DD Terneuzen, Zalen: Bootsman en Matroos, op maandag 9 oktober.

  2. Middelburg: Provinciehuis, Abdij 6, 4331 BK Middelburg, op maandag 9 oktober.

  3. Zierikzee: Gemeentehuis Schouwen-Duiveland, Laan van Sint Hilaire 2, 4301 SH Zierikzee, Burgerzaal, op dinsdag 10 oktober.

  4. Goes: locatie volgt, op woensdag 11 oktober.

  5. Tholen: Sport- En Gemeenschapscentrum Meulvliet, Zoekweg 8, 4691 HT Tholen, op woensdag 11 oktober.

Wat gebeurt er met uw reactie(s)?

Uw reactie op deze consultatie is anoniem. Een overzicht van de uitkomsten van deze consultatie komt in november 2023 op deze website te staan. Deze opbrengsten vormen samen met al eerder opgehaalde informatie van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en andere overheden de basis waarmee het Provinciebestuur een sterk pakket met kansen en voorwaarden aan het Rijk voor kan leggen.

Contact

Heeft u vragen over het consultatietraject of over kernenergie in Zeeland? Dan kunt u contact opnemen met team communicatie via +3 118 63 1050 of via communicatie@zeeland.nl.