Interreg Vlaanderen-Nederland

Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland subsidieert grensoverschrijdende projecten die samenwerking bevorderen en de grensregio versterken.

Logo Interreg Vlaanderen-Nederland. Gefinancierd door de Europese Unie

van 21 december 2023 tot en met 14 maart 2024 gesloten.

Vanaf 21 december 2023 tot en met 14 maart 2024 stond de derde projectoproep voor Interreg Vlaanderen-Nederland open. Dat wil zeggen dat grensoverschrijdende projecten in die periode hun project konden aanmelden en daarmee konden aanvragen. Meer hierover vindt u in het eerste hoofdstuk 'Openstelling'. Zodra er weer een volgende openstelling komt, leest u dit op deze pagina en in onze Nieuwsbrief Europaloket Zeeland.

Openstelling CrossRoads: 1 maart 2024 t/m 26 april 2024

Lees er meer over in het tweede hoofdstuk 'Openstelling'.

Mooie voorbeeldprojecten: Natuur-inbouw en Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland

Op 1 september 2023 startte het project Natuur-inbouw: klimaat- en natuurvriendelijk bouwen. En op 20 maart 2024 is het project Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland goedgekeurd. Lees er meer over op deze pagina.

Interreg Vlaanderen-Nederland algemeen

De provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, en lidstaat Nederland (het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) zijn de Nederlandse partners in het subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland.

De provincies Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Belgisch Limburg en Vlaanderen zijn de Vlaamse partners in het subsidieprogramma. Het Agentschap en Ondernemen vertegenwoordigt Vlaanderen.

Voor de nieuwe programmaperiode is in totaal ruim 200 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de grensregio.

Voor wie is de subsidie bedoeld?

Het programma is voor organisaties als:

  • kennisinstellingen
  • bedrijven
  • verenigingen en stichtingen
  • intermediaire organisaties (organisaties die de schakel vormen tussen overheid en bedrijfsleven).

Bij elk project is minstens één Vlaamse en één Zuid-Nederlandse samenwerkingspartner betrokken. Een grensoverschrijdende organisatie telt ook, zoals bij voorbeeld een EGTS. Dat is de Europese Groepering voor Territoriale (= internationale) Samenwerking.

Zijn partners van buiten het gebied Vlaanderen-Zuid-Nederland van meerwaarde voor uw project? Dan mag u hen er ook bij betrekken. Denk dan aan dichtbij gelegen economische centra zoals Rotterdam-Rijnmond.

Voor welke projecten kunt u subsidie aanvragen?

Uw samenwerkingsverband in de grensstreek Vlaanderen-Nederland moet een van de volgende doelen hebben: 

  • Een Slimmer Europa
  • Een Groener Europa
  • Een Socialer Europa
  • Een Europa zonder grenzen

Lees meer over deze doelstellingen op Interreg VI | Interreg Vlaanderen-Nederland (interregvlaned.eu)

Welke kosten worden gesubsidieerd?

U ontvangt tot 50% van de projectkosten vanuit het programma. De overige 50% van de kosten betalen u en uw projectpartners, eventueel met geld van andere investeerders en andere overheden.  Het is niet mogelijk om de Europese steun van Interreg Vlaanderen-Nederland te combineren met andere EU-subsidies.

Openstelling 21 december 2023 tot en met 14 maart 2024 is gesloten

Op donderdag 21 december 2023 ging de derde oproep van start, die duurde  tot en met 14 maart 2024. Grensoverschrijdende projecten konden in die periode hun project aanmelden en daarmee subsidie aanvragen.

Voor de vier doelstellingen waren via EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) de volgende bedragen beschikbaar:

  • Een Slimmer Europa: 11 miljoen EFRO
  • Een Groener Europa: 13,5 miljoen EFRO
  • Een Socialer Europa: 7,5 miljoen EFRO
  • Een Europa zonder grenzen: 3 miljoen EFRO
Meer informatie vindt u op de website van Interreg Vlaanderen Nederland. 

Openstelling CrossRoads: van 1 maart 2024 t/m 26 april 2024

Het gaat om de tweede openstelling van CrossRoads, dat een deelsubsidieregeling is van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Na sluiting van het e-loket worden de ingediende innovatieprojecten met elkaar vergeleken op basis van een aantal vooraf bepaalde richtlijnen en eisen. De projecten die als beste uit de bus komen, ontvangen subsidie. Elk samenwerkingsproject omvat minstens één Vlaamse kmo (kleine, middelgrote of micro-onderneming) en één Zuid-Nederlandse mkb (midden- of kleinbedrijf). Het totale subsidiebudget van deze openstelling is € 2.500.000. Het subsidiepercentage bedraagt 50% met een maximum van € 250.000 per project.

Online infosessie: 6 februari 2024, 10:00 uur

Op dinsdag 6 februari om 10.00 uur organiseerde CrossRoads een online infosessie over de subsidiemogelijkheden. Ook Henk Ouwerkerk van HeatPower was aanwezig om zijn CrossRoads-ervaringen met u delen.

Mocht u niet aan bovenstaande bijeenkomst hebben kunnen deelnemen en heeft u vragen over CrossRoads of over een projectidee waar u mee bezig bent? Neemt u dan contact op met onze adviseur Josine Verbrugge. Haar contactgegevens vindt u onderaan deze pagina.

Heeft u nog vragen?

Wilt u bijvoorbeeld

  • meer informatie krijgen over het programma van Interreg Vlaanderen-Nederland,
  • een projectidee bespreken,
  • op zoek gaan naar projectpartners,
  • aansluiting zoeken bij een ander project(idee),
  • toelichting krijgen op het reglement en hoe alles in zijn werk gaat,

neemt u dan contact op onze projectadviseur Josine Verbrugge. Haar contactgegevens staan onderaan deze pagina.

Mooi voorbeeldproject over klimaat- an natuurvriendelijk bouwen

Goede voorbeelden kunnen niet genoeg met elkaar gedeeld worden. In dit geval gaat het om een heel mooi project dat mede tot stand kon komen met vanuit Interreg Vlaanderen-Nederland.

Het gaat om het project Natuur-inbouw: klimaat- en natuurvriendelijk bouwen. Op 1 september 2023 ging het breed opgezette Natuur-inbouw project van start. Aan het project doen veel verschillende partners mee op uiteenlopende manieren en locaties. Kernthema van het project is bevordering van . Projectleider Helena Theuwissen, stadsecoloog Bas Wattel en civiel projectleider Angelo Commelin nemen ons mee in de wereld van vogels, insecten en vleermuizen die wonen en leven in en rondom onze huizen en andere gebouwen.

Onze adviseur Josine Verbrugge interviewde hen en schreef er een artikel over.

U leest dit artikel op de website van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Op de foto kademuren in Middelburg. Deze worden op een natuurvriendelijke manier gerestaureerd.

Project ‘Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland’ goedgekeurd door Interreg Vlaanderen-Nederland

Een mijlpaal in de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland: het project ‘Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland’ is op 20 maart 2024 door het Comité van Toezicht Interreg Vlaanderen-Nederland goedgekeurd. Dit driejarige project richt zich op het wegnemen van belemmeringen als het gaat om samenwerking over de grens met andere instanties. 

Foto Schakelpunt Vlaanderen-Nederland

Grensoverschrijdend samenwerken van inwoners, ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties kan belemmerd worden door verschillen in regelgeving en bevoegdheden tussen Vlaanderen en Nederland. Het project 'Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland' is een uitwerking van de adviezen van de bestuurlijke werkgroep grensbelemmeringen (werkgroep Donner - Berx). Op de Vlaams-Nederlandse regeringstop van januari 2023 werd besloten om meer prioriteit te geven aan de mogelijkheden voor groei in de grensregio. Daaruit is dit projectvoorstel voortgekomen, dat werd ingediend én goedgekeurd. 

Het schakelpunt zal de komende drie jaar als proefproject dienen en ontwikkelt een werkwijze voor het aanpakken van grensbelemmeringen. Een aantal daarvan zullen al snel worden opgepakt. De projectpartners zijn het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vlaamse overheid, de Provincie Zeeland, expertisecentrum ITEM  en Universiteit Hasselt.

De projectpartners streven naar een sterke en duurzame samenwerking tussen alle overheidslagen en kennisinstellingen in Vlaanderen en Nederland voor de aanpak van praktische grensbelemmeringen in de grensregio’s. Vanuit het programma Interreg Vlaanderen–Nederland wordt hiervoor een van ruim 1 miljoen euro toegekend.

Meer informatie over Interreg Vlaanderen-Nederland

Op de website Interreg Vlaanderen-Nederland (interregvlaned.eu) vindt u meer informatie over het programma Interreg Vlaanderen-Nederland. Hier worden ook alle projecten  toegelicht.

Nieuwsbrief Europaloket Zeeland

Wilt u per e-mail informatie ontvangen over Europese subsidies en nieuwe openstellingen? Meld u dan aan voor de Nieuwsbrief Europaloket Zeeland

Contact

Josine Verbrugge
Projectadviseur Interreg Vlaanderen-Nederland
Mobiel: +31 6 5275.6230

jjm.verbrugge@zeeland.nljosine.verbrugge@interregvlaned.eu

Josine Verbrugge

Ondermijning

Op de pagina over Ondermijning leest u wat wij hiermee bedoelen.

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland gebruik maken van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob). Deze wet dient te voorkomen dat de provincie criminele activiteit(en) faciliteert door subsidie te verlenen.

Wanneer het Bibob-onderzoek op u van toepassing is ontvangt u van ons een brief waarin het Bibob-onderzoek verder wordt uitgelegd. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibib@zeeland.nl.