LEADER provincie Zeeland

LEADER is een onderdeel van het Europese programma voor plattelandsontwikkeling. Deze subsidieregeling is bedoeld om lokale (Zeeuwse) projecten en goede ideeën te ondersteunen. Een voorwaarde is dat  deze projecten en ideeën de leefbaarheid op het platteland vergroten. De basis van het LEADER programma is de Lokale Ontwikkelingsstrategie provincie Zeeland.

 

logo van LEADER, logo van GLB en logo EU met melding over medefinanciering

Nieuwe LEADER: van 2 april 2024 t/m 1 april 2025

Vanaf 1 april 2024 kunt u een subsidieaanvraag indienen voor initiatieven die de leefbaarheid in Zeeland vergroten. Er is ruim 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze initiatieven.

Lees alle details hieronder. 

Vanaf 2 april 9.00 tot en met 1 april 17.00 kunt u een subsidieaanvraag indienen. In onderstaand vindt u alle details. U kunt uw indienen via de knop “uw aanvraag direct regelen”. U vindt deze knop en de verplichte formulieren die u mee moet sturen onder het kopje “uw aanvraag voorbereiden” op LEADER Uitvoering Projecten Zeeland (rvo.nl).

Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland “Samenwerking voor plattelandsontwikkeling-LEADER – Uitvoering projecten LOS 2023 – 2027”

Heeft u projectideeën?

Neem contact met ons op als u ideeën heeft die bijdragen aan het versterken van het landelijk gebied en aansluiten bij één of meer van de thema's uit de lokale Ontwikkelingsstrategie provincie Zeeland.

Die thema's zijn:

  1. Duurzame recreatieve ontwikkeling in balans met het gebied ( toerisme en recreatie)
  2. Toekomst voor een klimaatbewust en biodivers Zeeland (klimaat en )
  3. Voldoende zoetwaterbeschikbaarheid voor iedereen (wateropgaven)
  4. Zeeuws ketens en kringlopen (circulaire economie)
  5. Explorerende samenleving met zorg voor elkaar (sociale samenhang & voorzieningenniveau).

Over ons: Lokale Actiegroep provincie Zeeland (LAG)

Wat doet de Lokale Actie Groep (LAG)?

De Lokale Actie Groep (LAG) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het subsidieprogramma LEADER provincie Zeeland. De LAG beoordeelt en selecteert LEADER aanvragen en beslist over het toekennen van de gevraagde . De projectplannen worden getoetst aan de Lokale Ontwikkelingsstrategie Zeeland. Hoe dit precies verloopt kan je lezen in een reglement dat is opgenomen in de LOS provincie Zeeland. Daarnaast wil de LAG in een zo vroeg mogelijk stadium, dus voordat een plan voor subsidie wordt ingediend, in contact komen met initiatiefnemers om hen te helpen om tot een zo goed mogelijk project te komen. De LAG brengt expertise in en legt verbindingen tussen initiatieven, personen en organisaties. De LAG organiseert ook bijeenkomsten om informatie te geven. De LAG wordt ondersteund door de Provincie Zeeland. De Provincie levert ambtelijke ondersteuning in de vorm van een coördinator/secretaris. De coördinator/secretaris heeft geen advies- en stemrecht in de LAG.

PDF bestand
Lokale Ontwikkelstrategie LEADER provincie Zeeland.pdf
1.35 MB

Samenstelling van de Lokale Actie Groep:

De LAG is samengesteld uit mensen uit het gebied. Een Europese eis is dat de LAG voor meer dan de helft bestaat uit vertegenwoordigers van niet-overheden. 

Namens niet-overheden:

  • Cok Balkestein (voorzitter)
  • Paul Geertman (recreatie en toerisme)
  • Melissa Ernst/Denise de Leeuw (klimaat, milieu, energie, biodiversiteit, duurzame landbouw)
  • Wim Twigt (energie, klimaat,
  • Merijn Schooleman (landbouw, zoet water, ketens en kringlopen
  • Melissa Poppe/Marleen van Oorschot (landbouw, recreatie en toerisme, korte ketens)
  • Nick Sinke (ketens en kringlopen)
  • Jan Oudesluijs (leefbaarheid)
  • Erik van Uffelen

Namens overheden:

  • Helen van der Hooft (leefbaarheid, recreatie en toerisme)
  • Esther Spuesens/Pascal Elegeert (leefbaarheid en duurzaamheid)
  • Mathijs van Rumste (zoet water)
  • Careen Verwilligen/Vincent de Keer (grensoverschrijdende samenwerking)

Provincie Zeeland:

  • Anne Schreurs/Demi Rosa Mensonides (coördinator/secretaris)

 

Leden van de LAG
collage met foto's van LAG leden

Deze projecten kregen ondersteuning van LEADER Midden- en Noord-Zeeland en LEADER Zeeuws-Vlaanderen:

Vrijetijdsvoorziening Arnemuiden

Arnemuiden heeft het enige resterende openluchtzwembad van de gemeente Middelburg en omgeving behouden en omgevormd tot een gastvriendelijke voorziening voor bewoners, recreanten en toeristen. Het zwembad wordt door vrijwilligers met een ingehuurde professional geëxploiteerd. Het zwembad is aantrekkelijker en duurzamer gemaakt.

Biocirculair recreëren

Op Schouwen-Duiveland is een verplaatsbare verblijfs- en beleefaccommodatie (tiny-house) als biocirculair gerealiseerd. De accommodatie is gebouwd van lokale hernieuwbare producten (biobased) en lokaal hergebruikt materiaal ( ). Het tiny-house wordt ingezet als verplaatsbare verblijfs- en beleefaccommodatie in het overgangsgebied op het eiland Schouwen-Duiveland en vormt de verbinding tussen het agrarisch achterland en de intensieve toeristische kuststrook.

Extra informatie over de POP3-LEADER periode 2014-2022 en bijeenkomsten

Tweede ronde toekomstvisie is voorbij

In 2022 vonden de eerste gebiedssessies in de provincie Zeeland plaats. Tijdens deze sessies kon u meedenken over de thema's die voor het LEADER-programma 2023-2027 belangrijk zijn.

In februari 2023 was de tweede ronde. We gingen met u in gesprek over de thema's die in de eerste ronde benoemd zijn. Thema's waarbij ons doel is om zowel de economische de natuurlijke als de sociale vernieuwingskracht van Zeeland te benutten.

In bijgaande verslagen ziet u de uitkomsten van de gebiedssessies

PDF bestand
Verslag Gebiedssessies 6 7 en 8 februari.pdf
1.09 MB
PDF bestand
Verslag Gebiedssessies 21 22 en 23 november.pdf
275.89 KB

Als u heeft ontvangen

U heeft subsidie ontvangen, hoe gaat het dan verder? Het proces vanaf de tot aan de verlening van de subsidie staat in de Powerpoint presentatie van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Ook staat hoe de administratie afgehandeld moet worden. Zie ook de informatie op POP3 | Provincie Zeeland onder ‘na toekenning van de subsidie’.

Extra informatie over vorige openstellingen en bijeenkomsten

LEADER openstelling beheerkosten 1 december 2023 t/m 31 januari 2024. 
Onderdeel uitklappen inklappen

LEADER beheerkosten

Draagt uw project bij aan de doelen voor plattelandsontwikkeling, klimaat, natuur en milieu? Dan kunt u krijgen. Deze subsidie is voor de kosten die u als lokale actiegroep (LAG) maakt voor de lokale ontwikkelingsstrategie (LOS). 

U kunt uw subsidieaanvraag indienen vanaf 1 december 2023 tot en met 31 januari 2024. 

Vorige openstelling LEADER: 7 april t/m 22 mei 2023
Onderdeel uitklappen inklappen

van 7 april 2023 tot en met 22 mei 2023 is gesloten.

Deze openstelling voor de Lokale Actiegroepen (LAGs) is gesloten. De openstelling was voor het ontwikkelen van een Lokale Ontwikkelingsstrategie voor 2023-2027.

De openstelling duurde van 7 april 2023 tot en met 22 mei 2023.

Lokale Actie Groep

In de periode 2014-2022 waren er twee LEADER-gebieden: Midden- en Noord-Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen. ’ ieder LEADER-gebied had een eigen Lokale Actie Groep (LAG). De LAGs voeren de LEADER-regeling uit en begeleiden u bij uw subsidieaanvraag.

De LAG bestaat uit mensen die kennis en ervaring hebben van onder andere landbouw, recreatie & toerisme, natuur, midden- en kleinbedrijf, en overheid. Het advies dat de LAG geeft aan de Provincie of een project geschikt is voor , telt zwaar mee.  

De leden van de Lokale Actie Groep (LAG) Midden- en Noord-Zeeland vindt u in het overzicht Wie is Wie LAG Midden- en Noord-Zeeland.

De leden van de Lokale Actie Groep (LAG) Zeeuws-Vlaanderen vindt u in het volgende overzicht.

Wie is Wie LAG Zeeuws-Vlaanderen 26 januari 2023

Deze subsidie is alleen voor kosten die de lokale actiegroepen (LAG's) maken voor de uitvoering van de lokale ontwikkelingsstrategie (LOS).

Indienen van de subsidieaanvraag kan vanaf 1 december 2023 tot en met 31 januari 2024. Dit kan via de website van de RVO. 

Alle details kunt u lezen in het openstellingsbesluit.

Maak van uw idee een project

Stap 1

Heeft u een idee voor een project en denkt u dat het voldoet aan de voorwaarden in het openstellingsbesluit? Neem dan contact op met de LEADER-contactpersonen. In een gesprek krijgt u meer informatie over de mogelijkheden van LEADER en andere subsidieprogramma's.

Stap 2

Daarna legt u uw projectidee voor aan de LAG. De LAG denkt met u mee bij het uitwerken van uw idee naar een projectplan. Ze kunnen u ook in contact brengen met andere partners in het netwerk.

Stap 3

Is het idee uitgewerkt tot projectplan? Dan stuurt u via https://www.pop3-webportal.nl De RVO controleert of de compleet is en of deze voldoet aan de regelgeving van Europa. De LAG beoordeelt uw project op de inhoud. Daarnaast controleert de LAG of het plan voldoet aan de voorwaarden in de LOS (Lokale Ontwikkelingsstrategie).

Stap 4

De adviezen van de RvO en de LAG worden voorgelegd aan het college van GS ( ). GS beslissen of u subsidie ontvangt. Als u een brief van GS krijgt waarin zij akkoord geven voor uw project, dan kunt u het project gaan uitvoeren.

Voorwaarden Lokale Ontwikkelingsstrategie

De LAG controleert of uw project nuttig is voor één of meer thema's uit de LOS (Lokale Ontwikkelingsstrategie). De looptijd van de LOS van Midden- en Noord-Zeeland en de LOS van Zeeuws-Vlaanderen (2014-2020) is verlengd met twee jaar tot en met 2022 (overgangsperiode). Meer informatie over deze overgangsperiode is te vinden op POP3 | Zeeland.

De thema's voor Midden- en Noord-Zeeland zijn:

  • 'levende landbouw': de positie van de landbouw in de samenleving versterken, terwijl de omgeving in evenwicht blijft als je kijkt naar leefbaarheid en natuur
  • samenwerking in vrijetijdseconomie
  • aanmoedigen dat inwoners uit zichzelf met nieuwe ideeën komen

Meer informatie over de Lokale Ontwikkelingsstrategie Midden- en Noord-Zeeland:

Lokale ontwikkelingsstrategie Midden- en Noord-Zeeland
Video Leader Midden- en Noord-Zeeland.

Deze video werd onder andere mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

De thema's voor Zeeuws-Vlaanderen zijn:

  • (landbouw)producten uit Zeeuws-Vlaanderen
  • 'lerend werken': leren tijdens het werk
  • zorg voor de streek

Vrijetijdseconomie maakt deel uit van de thema's van Zeeuws-Vlaanderen.

Meer informatie over de Lokale Ontwikkelingsstrategie voor Zeeuws-Vlaanderen:

Deze video werd onder andere mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

 

Algemene voorwaarden voor selectie

Naast de voorwaarden die genoemd zijn in het vorige hoofdstuk, moeten alle LEADER-projecten voldoen aan de volgende LEADER voorwaarden:

  • De ideeën komen vanuit de samenleving
  • Vernieuwend 
  • Gericht op Zeeland, het project heeft waarde voor Zeeland
  • Samenwerking
  • Overdragen van kennis en ervaring
  • Een grote kans dat het project echt van de grond komt
  • 'Waar voor je geld’ (je hebt er echt wat aan)

Wie kan een aanvraag indienen?

Iedereen uit het LEADER-gebied kan een aanvraag indienen, bijvoorbeeld:

  • Inwoners van het LEADER-gebied
  • (Groepen) ondernemers
  • Stichtingen en verenigingen
  • Dorpsraden
  • Belangenorganisaties
  • (Maatschappelijke) organisaties, enzovoorts

Waaruit bestaat de LEADER-subsidie?

De LEADER-subsidie (vergoeding) bestaat uit:

  • Een subsidie van 30% vanuit de Europese Unie. Deze subsidie geldt voor kosten die u één keer maakt voor uw project.
  • Een subsidie van 30% vanuit een nationale overheid (gemeente, waterschap, provincie of Rijksoverheid. Ook deze subsidie geldt voor kosten die u één keer maakt voor uw project. Deze subsidie vraagt u zelf aan.
  • U betaalt zelf 40% van de opstartkosten, omdat u degene bent die het project opstart. Dit geld kan komen uit fondsen, sponsoring, een lening of uit uw eigen middelen. 

Vanuit LEADER is geen geld beschikbaar voor de jaarlijks terugkerende kosten. Nadat het project opgestart is, moet het op eigen kracht verder kunnen gaan. 

Aan de slag!

Meer informatie vindt u op:

Vorige openstelling LEADER: 23 december 2022 tot en met 27 februari 2023

Bij deze openstelling was het volgende van toepassing:

Openstellingsbesluit LEADER-projecten Midden- en Noord-Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen (23 december 2022 tot en met 27 februari 2023)

Voor het indienen van een subsidieaanvraag kon u gebruik maken van onderstaande formulieren. De door u ingevulde formulieren kon u uploaden op de website van de RvO.

Op onze pagina voor POP3 vindt u meer algemene informatie over het aanvragen van POP3-subsidie. 

 

Kort verslag landelijke LEADER-dag op 21 oktober 2021 in Zeeland
Onderdeel uitklappen inklappen

Landelijke LEADER-dag op 21 oktober 2021 in Zeeland: kort verslag

De landelijke LEADER-dag 2021 vond plaats op donderdag 21 oktober 2021 in Zeeland in de LEADER-gebieden Zeeuws-Vlaanderen en Midden- en Noord-Zeeland. De Provincie Zeeland en het Regiebureau POP organiseerden deze dag.

Op de website van Netwerk Platteland vindt u een kort verslag van deze geslaagde dag. U vindt daar ook een link om alsnog het ochtendprogramma digitaal terug te kijken. 

Vorige openstelling LEADER: 23 december 2022 tot en met 27 februari 2023
Onderdeel uitklappen inklappen

Bij deze was het volgende van toepassing:

Openstellingsbesluit LEADER-projecten Midden- en Noord-Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen (23 december 2022 tot en met 27 februari 2023)

Voor het indienen van een subsidieaanvraag kon u gebruik maken van onderstaande formulieren. De door u ingevulde formulieren kon u uploaden op de website van de RvO.

Op onze pagina voor POP3 vindt u meer algemene informatie over het aanvragen van POP3-

Vorige openstelling LEADER: 10 december 2018 tot en met 31 december 2020
Onderdeel uitklappen inklappen

Deze regeling zou oorspronkelijk eindigen op 24 juli 2020, maar werd verlengd tot en met 31 december 2020. Hij gold zowel voor de regio Midden- en Noord-Zeeland als voor Zeeuws-Vlaanderen.

In onderstaande officiële besluiten vindt u alle details:

Voor het indienen van een project maakt u gebruik van onderstaande formats:

Indiening van projectvoorstellen verliep via RvO.nl, via de website: POP3 Webportal​.

Vorige openstelling LEADER: 10 december 2018 tot en met 24 juli 2020
Onderdeel uitklappen inklappen
Vorige openstelling LEADER: 4 december 2017 tot en met 15 maart 2018
Onderdeel uitklappen inklappen

Met de ‘Regeling uitvoering van LEADER-projecten’ van 2017-2018 kon worden ingezet op de plaatselijke ontwikkelingen in het kader van LEADER. Het maximaal beschikbare budget voor Midden- en Noord-Zeeland in deze bedroeg 1.000.000 euro uit het Europese budget van het Europees Fonds voor Landbouw en Plattenlandsontwikkelingen (ELFPO) aangevuld met hetzelfde bedrag afkomstig van nationale overheden. Voor Zeeuws-Vlaanderen was het maximaal beschikbare budget 60.000 euro uit ELFPO en hetzelfde bedrag vanuit nationale overheden.

Daarnaast was er nog een regeling 'Openstelling voorbereiding en uitvoering van samenwerkingsactiviteiten van de lokale groep Zeeuws-Vlaanderen’.

De volgende webpagina's en/of documenten waren o.a. van toepassing:

Contactgegevens

Ondermijning

Op de pagina over Ondermijning leest u wat wij hiermee bedoelen.

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob) gebruiken. Deze wet is ervoor om te voorkomen dat de Provincie criminele activiteit(en) steunt door subsidie te verlenen. Hier leest u meer over op de pagina Ondermijning.

Is het Bibob-onderzoek op u van toepassing? Dan ontvangt u een brief waarin we uitleggen hoe het Bibob-onderzoek werkt. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibib@zeeland.nl.