Watervergunning en -ontheffing

De Provincie Zeeland is, naast andere overheden zoals het Waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat en de gemeenten, verantwoordelijk voor schoon en veilig water (zowel oppervlakte- als grondwater) en sterke en veilige dijken.

De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor het nationale waterbeleid en maatregelen. De Provincie is verantwoordelijk voor de vertaling hiervan naar regionaal beleid. Daarbij heeft de provincie, naast het waterschap, een aantal vergunningverlenende taken voor het grondwater.

De Provincie is geen waterbeheerder. De waterbeheerder (Rijkswaterstaat voor de Rijkswateren en het Waterschap Scheldestromen voor de overige wateren) is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de wateren en waterkeringen. De gemeente heeft slechts enkele taken in het waterbeheer, zoals de zorg voor hemelwater- en grondwater in bebouwd gebied en de zorg voor de riolering.

U als persoon of bedrijf kunt bij de bevoegde overheid een watergunning aanvragen als u activiteiten wilt realiseren in of rond het water of een waterkering. Denk bijvoorbeeld aan de sloten, kreken, kanalen, de zee, dijken en duinen. Of in een aantal gevallen als u grondwater wilt oppompen.

Voor de volgende activiteiten heeft u een watervergunning nodig (tenzij hiervoor door de bevoegde waterbeherende overheid andere regels zijn vastgesteld):

  • Het lozen in oppervlaktewater.
  • Het onttrekken (oppompen) van oppervlaktewater of grondwater of toevoegen  van water aan grondwater.
  • Activiteiten bij waterkeringen.
    •  bijvoorbeeld dijken en stormvloedkeringen.
  • Activiteiten bij of in het oppervlaktewater.
    • bijvoorbeeld het aanleggen van een dam om een perceel te ontsluiten.

Wilt u een watervergunning aanvragen?

U kunt een watervergunning aanvragen via het Omgevingsloket online. Via deze website komt de automatisch bij de juiste overheidsinstantie. Daar zijn ook contactgegevens te vinden voor eventuele vragen over de vergunningenprocedure, of voor een activiteit een is vereist etc.

In de meeste situaties beslist de waterbeherende overheid (het Waterschap of Rijkswaterstaat) of u een vergunning krijgt, zij zijn het bevoegd gezag. Het waterschap is bevoegd gezag als het gaat om activiteiten in, op of langs wateren en waterkeringen die niet in beheer zijn bij het Rijk en bij onttrekkingen van grondwater, tenzij het gaat om de volgende categorieën. De Provincie is op basis van de Waterwet bevoegd gezag als het gaat om vergunningverlening voor onttrekkingen van grondwater voor:

  • de openbare drinkwaterwinning en –productie.
  • (open) bodemenergiesystemen.
  • grote industriële onttrekkingen van water (meer dan 150.000 m3 per jaar).

Daarnaast is de Provincie bevoegd gezag voor de vergunningverlening voor ontgrondingsactiviteiten (zoals afgravingen) die zijn omschreven in de Omgevingsverordening Zeeland.

De provincie heeft vergunningstaken voor grondwateronttrekkingen en ontgrondingen (waarvoor de provincie het bevoegd gezag is) overgedragen aan de Regionale uitvoeringsdienst Zeeland (RUD Zeeland) die is gevestigd in Terneuzen. Dit betekent dat een aanvraag om vergunning, via het Omgevingsloket online, bij RUD Zeeland ingediend moet worden. RUD Zeeland verricht deze werkzaamheden namens het bevoegde gezag de Provincie Zeeland.

Wilt u meer weten welke werkzaamheden of activiteiten een vergunning nodig heeft? Bekijk dan de vergunningscheck.

Soort onttrekking van grondwater: Bevoegd gezag:
Onttrekking voor beregening, irrigatie (van bijv. gewassen of gras) of het gebruik van grondwater als drinkwater voor vee (bijvoorbeeld koeien of schapen). Waterschap
Bronnering (verlagen grondwaterstand voor bouwactiviteiten) Waterschap
Sleufbemaling (verlagen grondwaterstand voor het aanleggen van kabels en leidingen) Waterschap
Onttrekking voor het reinigen van bodemverontreiniging (bodemsanering en/of grondwatersanering gericht op het schoon en gezond maken van de grond) Waterschap
Openbare drinkwaterwinning en -productie door het drinkwaterbedrijf. Provincie
Open Bodemenergiesystemen (warmte-koudeopslag) Provincie
Gesloten Bodemenergiesystemen (warmte-koudeopslag) Gemeente
Grote industriële onttrekkingen (meer dan 150.000 m3/jaar) Provincie
Overige onttrekkingen Waterschap

Contact

Via onderstaande externe links kunt u bekijken welke activiteiten daar onder vallen: