Slag om de Schelde

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vond de Slag om de Schelde plaats. Zeeland had een strategische ligging dankzij de Schelde. De toegang tot de Schelde moest geblokkeerd blijven, want de winst van de geallieerden zou een grote rol in de val van het Duitse Rijk spelen.

Hiervoor werd onder andere Walcheren zwaar verdedigd, niet alleen in de duinen maar ook in het binnenland. Deze verdediging in het binnenland vormde zich als een gordel. Deze noemen we ‘het Landfront’. In oktober 1944 was Walcheren aan alle kanten omsingeld en werd het eiland vanuit meerdere kanten aangevallen. Bij Westkapelle werden vanuit de lucht en over zee aanvallen uitgevoerd. De dijk bij Westkapelle werd gebombardeerd door de geallieerden. Zo konden ze Walcheren binnendringen om in strijd te gaan met de Duitse troepen. Met de dijkdoorbraak werd Walcheren geïnundeerd, wat betekend dat Walcheren grotendeels onder water kwam te staan. Door de inundatie konden de geallieerden vanuit drie richtingen Walcheren verdedigen. Hierdoor hebben de geallieerden de Duitsers sneller kunnen verslaan. Op 6 november 1944 gaf het Duitse leger zich over en kwam de Slag om de Schelde ten einde. Hiermee was een groot deel van Zeeland bevrijd.

't Hof Berglust te Ritthem. Huizen staan onder water
Zeeuws Archief, Fotoarchief A.G. Kruithof, nr 328

Na de bevrijding van Zeeland was het belangrijk dat Walcheren snel werd droog gemaakt. Door een tekort aan arbeidskracht en materiaal kon dit pas na de bevrijding van heel Nederland op grote schaal worden uitgevoerd. Toen Walcheren onder water was gezet, was een grote deel van het landschap verwoest. Maandenlang stroomde het land af en aan vol met zout water. Dit liet ingrijpende sporen achter in het landschap. Vele huizen en boerderijen waren verwoest. Het landschap moest worden heropgebouwd. Verder op de route vertellen we over deze heropbouw en wat dit met het Kavelruilbureau Zeeland te maken heeft.

Slag om de Schelde
Afkomst: Collectie Bevrijdingsmuseum Zeeland

Wil je meer lezen over de Slag om de Schelde? Kijk dan op:
De Slag om de Schelde - Zeeuwse Ankers

Voor meer informatie over het Kavelruilbureau neem eens een kijkje op:
Kavelruilbureau Zeeland

Bekijk de hele fietsroute