Proeftuin Zeelandbrug

De Zeelandbrug is een belangrijke verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland waar zowel inwoners van Zeeland, als bezoekers veel gebruik van maken. In 2015 is de Zeelandbrug zelfs uitgeroepen tot Rijksmonument. Per dag rijden er zo’n 10.000 voertuigen over de Zeelandbrug. Per jaar gaat de brug bijna 4000 keer open voor zo’n 20.000 boten. Daarom moeten we de brug goed onderhouden.

Zeelandbrug

Om onderhoudswerkzaamheden in de toekomst van de Zeelandbrug beter te kunnen voorspellen en te plannen, zijn we een proeftuin gestart. Samen met de HZ University of Applied Sciences, Istemewa en World Class Maintenance gaan we kijken hoe we nieuwe technieken kunnen toepassen. Daar kunnen we veel van leren.

Dagelijks wordt de Zeelandbrug meerdere keren geopend voor scheepvaart. Naast het schilderen van de leuningen en het onderhouden van de betonnen pilaren en het wegdek, moeten ook de bewegende delen van de brug goed onderhouden worden. Met sensoren gaan we meten hoe we storingen in de bewegende delen beter kunnen voorspellen. De komende maanden gaan we data verzamelen. Later dit jaar gaan we kijken wat we met deze informatie kunnen.

Door hierin ervaring op te doen, leren we niet alleen hoe we de Zeelandbrug beter kunnen onderhouden, maar we kunnen ook de kennis inzetten voor het onderhoud van andere bruggen in ons beheer. Op die manier kunnen we onze mooie objecten in stand houden!