Zeelandbrug

De Zeelandbrug verbindt sinds 15 december 1965 Schouwen-Duiveland (Zierikzee) en Noord-Beveland (Colijnsplaat). De Zeelandbrug verving de veerverbinding Zierikzee-Kats en is ruim vijf kilometer lang.

Zeelandbrug

Toestemming landbouwers voor Zeelandbrug

Landbouwbedrijven kunnen toestemming vragen om onder begeleiding mee te rijden over de Zeelandbrug. Met toestemming bedoelen wij een . Bestuurders kunnen zich aanmelden om op een vaste datum mee te rijden. 

Vanaf 1 juni 2017 staat de Provincie drie keer per week landbouwverkeer toe op de Zeelandbrug. Op maximaal drie ochtenden per week kunnen voertuigen tussen 09.00 en 10.00 uur onder begeleiding over de brug rijden. Dit kan op dinsdag, woensdag en donderdag. Op deze dagen kunt u met uw landbouwvoertuig om 9.15 uur van zuid naar noord rijden. Om 9.50 uur kunt u van noord naar zuid rijden met uw landbouwvoertuig.

Meer informatie rijden onder begeleiding en toestemming aanvragen

Geschiedenis Zeelandbrug

Eigenaar

De Provincie Zeeland is eigenaar en beheert de Zeelandbrug. In 1962 besloten dat er een brug gebouwd moest worden. Het idee was om een snelle verbinding te maken tussen Schouwen-Duiveland en Midden-Zeeland. Nog preciezer: om een verbinding te maken met het zeehavenindustriegebied Vlissingen-Oost, dat toen in ontwikkeling was.

Ook was de bouw van de Deltawerken in die tijd nog in volle gang. Maar de Provincie wilde niet wachten totdat de dam in de Oosterschelde waarover een weg zou komen klaar was. Van een stormvloedkering die water doorlaat was toen nog geen sprake. In 1987 was de dam uiteindelijk klaar. De Zeelandbrug was toen al ruim twintig jaar in gebruik.

Brugbediening

Tot 2008 werd de brug bediend vanuit het brugwachtershuis op de brug. Nu gebeurt dat vanuit de Nautische Centrale in Vlissingen.

Van langste brug van Europa naar Rijksmonument

De Zeelandbrug is een indrukwekkend bouwwerk van ongeveer vijf kilometer lang. Bij de opening door Koningin Juliana op 15 december 1965 was het de langste brug van Europa. Inmiddels is dat niet meer zo, maar werd de Zeelandbrug op 15 december 2015 aangewezen als Rijksmonument door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Pronkstuk

Op de carpoolplaats 'De Tol' in Colijnsplaat, 1ste Deltaweg 15 (parallelweg N256), staat een meters hoge ring van beton. Zo'n ring is onderdeel van de pijlers en stond bij het Dorpshuis aan de haven in Colijnsplaat. Ooit was het de trots van de tentoonstelling over de bouw van de Zeelandbrug.

Bekijk hieronder de film (2,5 minuut) over de bouw van Zeelandbrug in de jaren zestig. Film is gemaakt door Roggenplaatmedia, in opdracht van Provincie Zeeland.

50 jaar Zeelandbrug: bouw van de brug in de jaren zestig