Ontheffing landbouwers voor Zeelandbrug

Landbouwbedrijven kunnen een ontheffing aanvragen om mee te doen met konvooi rijden over de Zeelandbrug. Ook kunnen bestuurders zich aanmelden om op een specifieke datum mee te rijden met het konvooi.

Zeelandbrug

Iedere werkdag landbouwverkeer op Zeelandbrug

De Provincie Zeeland staat op vaste momenten op werkdagen landbouwverkeer toe op de Zeelandbrug. Van maandag tot en met vrijdag kunnen voertuigen ’s ochtends tussen 5.30 en 6.40 uur en ’s avonds tussen 20.40 en 21.40 uur in konvooi over de brug rijden. Op deze dagen rijdt een konvooi landbouwverkeer om 6.00 en 20.45 uur van zuid naar noord en om 5.30 en 21.17 uur van noord naar zuid.

Konvooi onder begeleiding

Tijdens het konvooi rijdt landbouwverkeer onder begeleiding tussen het overige verkeer op de Zeelandbrug. Om 5.50 en 20.30 uur verzamelt verkeer van Noord-Beveland naar Schouwen-Duiveland zich op wegensteunpunt Colijnsplaat; via de verkeerslichten bij de Noordlangeweg rijdt het konvooi vervolgens om 6.00 en 20.45 uur de brug op.

Landbouwverkeer dat de andere kant op wil, verzamelt zich om 5.20 en 21.02 uur op het Business Park Zierikzee. In enkele minuten rijdt het konvooi dan om 5.30 en 21.17 uur via de Julianastraat naar de Zeelandbrug. Een begeleidingsvoertuig bijzondere transporten zorgt ervoor dat het konvooi in één keer de brug op kan rijden. Na het passeren van de Zeelandbrug vervolgen de voertuigen hun eigen route.

Ontheffing aanvragen

De Zeelandbrug is normaal gesloten voor landbouwverkeer. Voertuigen die mee willen rijden met het konvooi, hebben daarom een ontheffing nodig. Deze moet minimaal zes weken voor het transport worden aangevraagd. Een vergunning wordt uitgeschreven op bedrijf en niet op voertuig. Er kunnen dus kopieën worden gemaakt van de vergunning. Elk voertuig dient een kopie te bezitten van de ontheffing.

Direct ontheffing aanvragen

Aanmelden voor konvooi

Landbouwverkeer dat mee wil rijden met een transport, moet zich ook vooraf aanmelden. Aanmelden voor een konvooi kan tot 4 uur voorafgaande aan een konvooi. Als men zich later of niet afmeldt, kunnen de kosten verhaald worden op de ontheffinghouder. De deelnemers aan het konvooi ontvangen voorafgaand een bevestiging per email dat het konvooi doorgaat.

Aanmelden voor konvooi

Overige spelregels

  • De maximale breedte van de voertuigen is 3,00 meter. Bredere voertuigen worden niet toegelaten. Wanneer bij controle blijkt dat voertuigen breder zijn, wordt de desbetreffende chauffeur er op gewezen dat hij niet mee mag.
  • Het landbouwvoertuig moet minimaal 25 kilometer per uur kunnen rijden om deel te kunnen nemen aan het konvooi. Langzamere voertuigen worden niet toegelaten.
  • Op de voertuigen is ten allen tijde een werkend zwaailicht aanwezig.
  • Indien er sprake is van een lading, dan mag er geen mogelijkheid zijn van afvallen van deze lading.
  • Bij een zicht minder dan 200 meter vinden er geen transporten plaats.
  • Landbouwverkeer is buiten de aangegeven dagen en tijden niet toegestaan op de Zeelandbrug.